reklama
anik.
Mama Krzysia :)
Nam pediatra kazała zacząć od warzyw - czyli marchew, marchew+jabłko, zupka jarzynowa, a potem owoce i soki owocowe
jestem ciekawa jak to bylo z rozszerzaniem diety 30-50 lat temu, bo teraz te teorie zmieniaja sie co sezon, ze zglupiec mozna :-)
Wtedy rozszerzania diety uczono się z pokolenia na pokolenie .
Jak babka lub matka nauczyła tak się robiło.
Zwykle po 3 miesiącu była zupa ,a jak tylko dzieci zaczynały pchać piąstki do buźki to był znak ,że idą zęby .Wtedy dostawały zamiast gryzaka skórkę od chleba .
Tym oto sposobem miały wprowadzony gluten. ;-)
To słowa z dziś mojej teściowej ,bo specjalnie o to zapytałam..;-):-):-)
dokładnie też tak rozszerzałam z całą swoją trójeczką.Nam pediatra kazała zacząć od warzyw - czyli marchew, marchew+jabłko, zupka jarzynowa, a potem owoce i soki owocowe
As 76-Ty karmisz piersią? I rozszerzyłaś dietę, więc miałabym pytanie do Ciebie-ile razy mała je z cycka? Czy zauważyłaś żeby zmniejszyła się ilość mleka? Małej wystarcza? Pytam, bo też myślę o wprowadzeniu warzyw itp
Patina26
Fanka BB :)
Podawałam małej jablko 4 dni i ok ,teraz podam marchewke tez przez 4 dni ,kiedy mam zacząc dwac cały słoiczek?npmarchewkowa z ryżem ?
i pytanie odnośnie ziemniaka dajecie ugotowany jeden czy jak , bo w słoiczku samego nie ma ...czy podać juz potem jakaś jarzynową w której wystepuje ziemniak?
i pytanie odnośnie ziemniaka dajecie ugotowany jeden czy jak , bo w słoiczku samego nie ma ...czy podać juz potem jakaś jarzynową w której wystepuje ziemniak?
anik.
Patina, myślę, że wystarczy podac dwu składnikową zupkę, która będie miała ziemniaczka w składzie (tylko kurczę, nie wiem, czy takie są...)
Tomaszowa ja karmie cycem i do tego od tygodnia podaje jabluszko , pokarm mi sie nie zmniejszyl a je tyle samo razy co wczesniej.
Kazdy musi robic wedlug wlasnego wyczucia bo kazdy lekarz mowi co innego i co innego pisza , badz tu madrym i wiedz jak bedzie dobrze dla dziecka.
Patina ja widzialam ziemniaka z marchewka tylko nie wiem czy w Polsce bedzie
Kazdy musi robic wedlug wlasnego wyczucia bo kazdy lekarz mowi co innego i co innego pisza , badz tu madrym i wiedz jak bedzie dobrze dla dziecka.
Patina ja widzialam ziemniaka z marchewka tylko nie wiem czy w Polsce bedzie
Flaurka
Fanka BB :)
No dobra, a jak podajecie np. marchewkę to jak gęste to jest? miksujecie samo warzywo czy z wywarem? Bo jeszcze rozumiem marchewkę z wywarem ale ziemniaka też? Czy dajecie na gęsto? No i czy do tego pojedynczego składnika dajecie juz tłuszcz, czy dopiero od zupek zaczynacie?
reklama
anik.
Flaurka, ja co prawda zacznę podawać za 2 tygodnie, ale na pierwszy rzut pójdą słoiczki. Kiedy będę podawać sama - marchew bez wywaru, dość mocno rozdrobniona - na papkę, na gęsto, ziemniaczka w zupce. Jak zupki będę robiła już sama, to z odrobinką masełka i stopniowo zwiększała jego ilość. Jeśli jabłuszko - to wiadomo, że nie będę odcedzać soku.