reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

U nas dziś była health visitor na pogadance na temat rozszerzania diety. No więc zalecają aby się wstrzymać do 6 miesiąca ale mówiła,że w sumie to jak skończy 16-17 tyg to już można coś zaczynać. (czyli w naszym wypadku byłoby to za 2-3 tyg) Ja jednak się wstrzymam i poczekam aż Młody będzie miał 5 miesięcy-bardzo pochwaliła moją decyzję. Z Polski wracam 1.10 i jakoś zaraz po powrocie zaczniemy się żywić czymś innym niż mm.

Pytałam o gluten,tutaj nie mają takich zaleceń (pamiętam,że przy córci też nie kazali wprowadzać).

reklama
Olisia - też się nad tym zastanawiałam, ale Hanutka jak na razie wypija 150, czasem chce ciągnąć więcej, ale jak się poczeka kilka minut jak jej dojdzie do brzuszka to nie wykazuje chęci dojadania, choć pewnie gdybym jej dała to by wsunęła. je co 4h, czasem tylko po 3 woła o mleczko. myślę, że zacznę właśnie od kleiku ryżowego, później kolejno kukurydziany i marchewka (choć ona też słodka). coś czuję, że hanusia będzie chętna, bo syropki (było ich kilka) i wit D wciąga z wielką ochotą, a przy tym mlaska przezabawnie:)

Olisiaa ja już pisałam, że nie używam ale posiadam na wszelki wypadek Enfamil i oni na etapie 2-4 miesiące i przy wadze dziecka między 5 a 6,5 kilo zalecają porcję 180 ml wody i 6 miarek mleka co daje ok. 200 ml gotowego mleka. Dużo też zależy od dziecka, ale myślę, że nie masz się czym stresować.

Katasza a juz myslalam ze to za duzo bo na naszym mleku bebiko jest napisane ze w wieku 3mies dziecko powinno wypijak jakies 120ml mleka, a 180ml dopiero w 5-6miesiacu, wiec powiem szczerze ze troche sie zestresowalam. Ale najwidoczniej zalezy to od producenta mleka, nie ma jednej miarki dla wszystkich. W takim razie walczymy dalej z taka iloscia. Zaobserwuje jeszcze dzisiaj i zobaczymy czy dzis tez tyle pochlonie, jezeli nie to był to jednorazowy wybryk :-)

dziewczyny powiedzcie mi czy to jest normalne ze Ola od dwoch dni tzn wczoraj i dzisiaj wypila na noc 130ml mleka i po chwili jak sie odbilo wolala jeszcze i pociagla 70ml? :szok: zastanawiam sie czy moze jakims kleikiem ryzowym nie zagescic troche tego mleka...bo juz sama nie wiem.
Olisiaa u mnie na opakowaniu (nan) jest napisane 4miesiac 150ml...5-6:180. Pytałam tez o to lekarki i powiedziala mi ze jest to jak najbardziej dopuszczalne :tak: bo czasami dziecko ma dłuższą przerwe np spanie,spacer itd. Tak jak piszesz moze to byc oczywiscie jednorazowy "wybryk" uczucie sytości przychodzi po chwili:tak: U mnie Ali wczesniej plakal jak wyciagalam butle z buzi, potem odbijanie i juz bylo ok:-)
Zreszta ja podawalam juz 150 przed wejsciem w 4 miesiac, bo 120/130 bylo mu za mało...oczywiscie po konsuultacji lekarza:tak: Teraz np. powinien jesc 180 a zjada mi wciaz 150 wiec to co wczesniej nadrobił teraz sobie odbija ;-) Casami na noc daje mu 165/180 lub po dluższej przerwie nocnej(ok12h) Na noc równiez daje jedna miarke kleiku kukurydzianego i jest nasycony. w dzien raczej mu nie zagęszczam

dziewczyny powiedzcie mi czy to jest normalne ze Ola od dwoch dni tzn wczoraj i dzisiaj wypila na noc 130ml mleka i po chwili jak sie odbilo wolala jeszcze i pociagla 70ml? :szok: zastanawiam sie czy moze jakims kleikiem ryzowym nie zagescic troche tego mleka...bo juz sama nie wiem.
moj je 150 od dluzszego czasu a zdazylo sie ze mial ochote na 180 ml ...ja uwazam ze to normalne ...moze jej sie apetyt zwieksza pomalu;-) ja na sniadanko i na noc zageszczam malemu mleko kleikiem kukurydzianym bo z niego to jest maly głod ;-) a i uwazajcie na kleik ryzowy bo moze zapierac :tak:

tak kleik kukurydziany ma dzialanie "rozluzniajace" a ryżowy zapierajace , na kaszki ryzowe tez trzeba uważać:tak: ja dlatego stosuje kukurydziany bo jest łagodniejszy dla brzuszka :tak: wiedzie ja sie nie dziwie ze moj taka butle z kleikiem wypija w 3 minuty doslownie az mu sie uszy trzesa ...sprobowalam i wam powiem ze to jest dobre z takim mlekiem :-)

reklama
Do góry