reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Oj to i mnie dziewczyny do ogórkowej zachęciłyście. Młody też lubi ogórki kiszone, ale u niego jest ten problem, że nie ma zębów oprócz jednego dopiero wiec boję się mu dać całego do gryzienia bo ma twarde dziąsła i potrafi kawałek odgryźć, ale już z rozdrobnieniem jest kłopot. Ale mu go ostatnio skrobałam więc też był zadowolony :-)

reklama
ja właśnie jutro zrobię mu ogórkową :-) a co do parówek to ja małemu jeszcze nie dawałam, sama nie jadam bo zbytnio nie przepadam więc ich nie kupuję to i małego ominęły. Ja schematami sugerowałam się tylko na samym początku jak zaczeliśmy wprowadzać stałe pokarmy a teraz to już wogóle nie zwracam na nie uwagi.Daję co uważam za słuszne;-)

podzielcie sie prosze pomyslami na sniadania dla dzieciowatych..
u nas jest kaszka ze swiezymi owocami..

nabialu jeszcze nie wprowadzalam mu do diety..
nie mam pomyslu co innego mu dac.

Mój je kanapkę z serkiem, pasztetem, wędlinką albo jogurcikiem, jajeczniczkę, omlet. Typowych śniadań to on nie je, bo rano jak wstaje to jest butla kaszki, tak samo przed spaniem. Kanapka to raczej drugie śniadanie :sorry2:

Mój na śniadanie je mleko tzn pije z butli mleko z kleikiem a jak juz je kanapke to tylko wtedy jak widzi jak my jemy , daje mu kilka kęsów i zaraz ucieka do zabawy , póki chce jeść mleko i mu starcza to dostaje tylko to na śniadanko ;-)

Pierwszy posiłek Amelki (około 6 - czyli tak jakby śniadanie) to mleko z butli, później około 9 jest kolejny posiłek (w żłobku czy w domu) i to już jest jajecznica lub kanapka z czymś.:-)

U nas w tygodniu najczesciej owsianka na wodzie z jogurtem do tego owoc, a w weekendy jajecznica lub omle + pieczywo i pomidor albo starta marchewka.

U nas na śniadanie głównie jest kaszka,a oprócz tego jakaś jajecznica, kanapka z masłem i dżemem, parówka,czy też chleb z wędliną.
Na obiady wcina zupy, ale te słoiczkowe (moje za bardzo mu nie smakują,chyba konsystencja mu nie odpowiada), no i nie pogardzi też dobrym mięchem :-). W jego menu nadal jednak króluje mleko, mam takie pytanie ile razy dziennie podajecie maluchom butle z mlekiem? Mój pije 4 razy i nie wiem czy to nie za dużo.

reklama
Tynka Kuba pije 3 butle dziennie plus kaszkę na mleku modyfikowanym. W sumie nie wiem czy to nie za dużo więc może zacznę mu wprowadzać zamiast jednego mleka coś innego. No już sama nie wiem, a reszta dziewczyn jak u Was wygląda z mlekiem?

Do góry