reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Dzisiaj mloda pierwszy raz dopadla suchara a raczej ukradla bratu i miala super wyzere...lamala go kruszala,wypluwala i ponownie miemlala.Na sniadanie nie daje nic bo moje dzieci nie jedza takowego sniadania.Mloda wypija ostatnia nocna butle okolo 6 rana i do 12 tej nic nie tknie.Po 12 tej dostaje obiadek i idzie spac.Ja daje powoli wszystko lacznie z pajda chleba i buleczkami.Co prawda zadko cos zjada bardziej bawi sie jedzeniem ale cos tam probuje.W sumie strasznie uwazam co jej daje bo na swoje 8 i pol miesiaca wazy 11 kg i dobija do 80 cm.Przyzwyczailam sie do chodych dzieci po synku i moja mala w moich oczach to taka kluska jest.

reklama
Dziewczyny a co do picia podajecie i jakie ilości ??Widzę że dieta waszych maluchów bogata u nas mały zazwyczaj je z zupek słoiczkowych to te z mięsem a z bezmięsnych to zajada zazwyczaj marchew i ziemniaczek a deserków nie bardzo chce jeść ...

Flaurka jak jem sniadanko i moj tez chce to co ja to podaje mu kromeczke chleba lub buleczke z maselkiem czasami mu daje swojska kielbaske drobiowa(sami robilismy), a z owocow dostaje jabluszko , banana , mandarynke, melona, kaki to najbardziej mu smakuje(dostaje kawalek do raczki i sobie je sam).
Dzis dostal herbatniczka ale nim podzielil sie z psinka.

kasiula moj pije ok. 150 ml, czasami troszke mniej zalezy od dnia... aktualnie daje mu herbatke malina z dzika roza, ale powoli sie konczy, wiec kupie mu jakas inna, dostosowana do jego wieku :)

U nas z dorosłego jedzenia to chleb/bułka z masłem - jako posiłek, jogurt, i wiele innych dorosłych, ale to w ramach poznania smaku. Ostatnio (z racji tego, że wyregulowały się Amelce kupki) podaję słoiczki na obiad- je chętniej niż moje gotowane , mały zdrajca ;-) Owoce też słoiczki - oprócz jabłek, gruszek, śliwek i bananów - to na surowo.
Pić nadal nie chce - już nie wiem jak ją przekonać - ani wody, ani herbaty, ani soczków - nic i z niczego :-(

reklama
witajcie w Nowym Roku,
co do picia, to ja nie jestem w stanie nic w Młodego wmusic poza cycem, czasem popije rumianku z butli, którą w zasadzie to gryzie, ale że dziury zrobiłam gigantiko, to się czasem wyleje do paszczy, niekapek nie kapie wiec Młody nie kmini jak z niego pic;
ostatnio sok jabłkowy wywował obrzydzenie, krzywił się jakbym przynajmniej mu cytrynę podawała

jezu oświeccie mnie dziewuchy, ja jak zwykle błądząca pytająca....
mięsko do obbiadku ile razy się podaje- codziennie? a jak wypada dzień na żółtko to podawac razem z mięsem czy wtedy podac samo..

gdzieś w jakimś schemacie wyczytałam jeszcze o podawaniu do zupek łyżeczki kaszki pszennej, dajecie?
ja chyba przestanę czytac te schematy:growl:

Do góry