reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

tak u na deserki w słoiczkach to własnie owoce ;-)

zanetaa ja tez chce wlasnie spróbowac tych chrupek bo maly ostatnio to tylko sobie trzymał i zadziwieniem patrzyl na tego chrupka a zjedlismy my rodzice :-pniedobrzy rodzice:-p jakos bałam sie mu jeszcze dac...

reklama
Ja swoją zamroziłam i zostawiłam na zaś jak nie będę miała czasu ugotować :-D generalnie taka była moja intencja tylko się tak zakręciłam, że masakra :-D My chrupcie kupimy dzisiaj :tak: mam nadzieję, ze mu zasmakują :) a dzisiaj na "deserek" dam mu starte jabłuszko z czymś, tylko jeszcze nie wiem czym... jakiś pomysł, na taki bardziej syty deserek??

Ostatnia edycja:
Kugela- mi tez 10 kg przydaloby sie zrzucic- a najlepiej 15scie ale to moje takie marzenia- nie mam motywacji zeby schudnac i przy pierwszym mniejszym badz wiekszym glodzie atakuje wszysstko co jest jadalne :szok:

A ja tak na temat teraz chcialam- dalam malemu wczoraj ziemniaka z marchewka i jak po ziemniaku mial gesciejsza kupke ale bez problemu zrobil (a jak smierdziala- bez kitu zygac mi sie chcialo!!!) tak dzisiaj po tej marchwi z ziemniakiem mial kupe konsystencji musu i meczyl sie zeby ja zrobic- trzymalam mu nogi przy brzuszku i wtedy wychodzila i teraz moje pytanie: mam dzisiaj dawac ta marchewke czy nie? to zatwardzenie czy normalne po rozszerzeniu??? odczekac ta marchew? jak tak to ile i co teraz dac??
no i co sie robi jak dziecko ma zatwardzenie? bo dzis sobie uswiadomilam ze jakby mial jakies mega zatwardzenie to ja nie wiedzialabym co mam robic???
duzo pytan wiem:zawstydzona/y:

no i wybudzil mi sie z porannej drzemki i robi kupe znaczy steka- strasznie to brzmi- ja sie bojeeee- dziewczyny ratujcie co ja mam zrobic? jak mu pomoc?? to nasze pierwsze zatwardzenie!!
Marchewka ma tendencje zestalające ,a nie zatwardzające .
To o czym piszesz to naturalna kupa dziecka po rozszerzeniu diety .
Zatwardzenie jest wtedy ,gdy dziecko nie robi kupy dłuższy czas 2-3 dni ,kupa jest bardzo zbita ,twarda i widoczne są w niej kamienie kałowe.Jeśli dziecko samo robi kupkę to nie jest zatwardzenie ,tylko porządny wysiłek przy oczyszczaniu jelit ;-):-):-)

Ja swoją zamroziłam i zostawiłam na zaś jak nie będę miała czasu ugotować :-D generalnie taka była moja intencja tylko się tak zakręciłam, że masakra :-D My chrupcie kupimy dzisiaj :tak: mam nadzieję, ze mu zasmakują :) a dzisiaj na "deserek" dam mu starte jabłuszko z czymś, tylko jeszcze nie wiem czym... jakiś pomysł, na taki bardziej syty deserek??
dołóż psennej kaszki i będziesz przy okazji miała gluten załatwiony.Ja tak swojej właśnie ostatnio daję .Karolcia jest zachwycona .;-):-):-)

Na poczatku mieszałam bebilon pepti 1 z bebilon pepti 2 i było wszystko ok.
Od wczoraj podaje sam bebilon pepti 2 i dziś na policzkach i szyjce Laura ma wysypke... Myślicie,że od tego? Nie podałam jej żadnych nowości słoiczkowych wiec to odpada..
Co mam zrobic?

Pieszczoszka - niestety, nie pomogę :( my jeszcze na mleku 1

Ollena - kilka stron wcześniej dziewczyny wałkowały co post o podawaniu glutenu, łącznie z tym, że Natalka 2 razy wklejała link do strony Bobovity - tam jest cały artykuł... Podają różnie: skórka od chleba, biszkopt do pomamlania albo kaszka manna.

Dziewczyny, od kilku dni się zastanawiam - w zasadzie dzieci powinny dostawać 4 x dz. 180 ml mm, 1x zupka, 1x deserek... Przeanalizowałam sobie wszystko i wyszło mi, że generalnie doba ma za mało godzin, żeby moje dziecko to wszystko zjadło :-D Otóż, on dostaje 180 ml, ale mm z kaszką - jest dużo bardziej sycące, niż samo mleko, bo on po tym wytrzymuje spokojnie 4 godziny, a czasami i nawet trochę więcej. Jak dawałam mu co 3 godziny, to po zjedzeniu ok. 120 ml już miał dość, wciągał do końca chyba tylko z grzeczności, bo na pewno nie dlatego, że był aż taki głodny... Czy wystarczyłoby, gdyby dostawał 3x 180 ml kaszki, zupka i deser? I dajmy na to deserki hmmm... bardziej syte - dziś np. zrobiłam mu kleik z jabłkiem i soczkiem... Wiem, że dziecię powinno jeść tyle, na ile ma ochotę, tylko nie chciałabym, żeby okazało się, ze np. dostaje za mało... A czemu brakuje mu doby? Rano śpi do 8:30... więc licząc nawet co 4 godziny, to musiałabym go wybudzać na jedzenie, a to bez sensu... Jakieś sugestie? :sorry::sorry:

Natalka, As dzieki!!! wystraszylam sie bo u nas pierwszy raz taka kupa i takie stekanie- u nas do tej pory musztardowe kupsztale szly! dzis zrobilam przerwe ale jutro znowu zapodam. Kupilam tez juz dynie, szpinak i pasterniaka- bede gotowac ;)

Sluchajcie a potek jak bede chciala np dac mu ziemnika, marchew i szpinak to mam te 3 braje ze soba zmieszac czy jak to robicie dziewczyny ktore same gotujecie jedzonko??

Anik ja co prawda raczej karmię piersią i mała dostaje mm z kaszką i obiadek i zaraz po nim deserek ale kto mówi ,że dzieci na mm muszą koniecznie te 180 ml w tym wieku wypić?Może twój mały potrzebuje mnie.jAndav mieszać ,mieszać:-)

reklama
Anik Mia pije 160x4, obiadek i deser. Czasami sie zdarzy, ze na deser nie starczy czasu albo ona poprostu nie jest glodna. Ale sa dni, ze nie pije jednego mleka bo odpada czasowo a zjada za to obydwa dania.

Do góry