reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

U nas ostatnio jest tak:
7 - cyc
10-cyc
12-cyc (od dzisiaj zupka + cyc)
15-cyc
17-cyc
19-mm (120) + kaszka manna
24.30 - mm (robię 120, ale wypija około 90-100)
3- cyc
5-cyc

Czyli wprowadzenie mm znowu g.no dało bo i tak się budzi w nocy :sorry:

reklama
Klusia przede wszystkim to pół słoiczka to zdecydowanie za mało jak na cały posiłek więc powinnaś według mnie dokarmić piersią :tak: drzemki 3x po 35 minut są ok jak dla mnie :tak: gluten wprowadzaj koniecznie bo za chwilę będzie za późno :tak: strasznie duża ta porcja mleka wieczorna :szok: a czy próbowałaś przy nocnych pobudkach podać wodę?
Ona więcej nie zje niż pół, zaczyna wypinać język, wypluwać i się śmiać. Pół zjada po 2-3h od ostatniego cyca, a jak dawałam po 1h to ledwo 3 łyżeczki wcisnęłam.. A porcja mleka taka jak na tabeli z opakowania. Od kiedy dokarmiam na bolący brzuszek Hippem tak już się przyzwyczaiła do niego, i wciąga w 5 min taką butlę. Nie próbowałam w nocy wody...

Aylin Iwon Rzeczywiście nie wygląda to źle w takim razie. ;-) Może spojrzałam na któreś z Was butelkowe, może mniej się budzą?...
W każdym razie jestem mega zmęczona i szukam sposobu, by lepiej się wysypiać

Ostatnia edycja:
Dziś udało mi się zatykać ją smokiem, nie obudziła się wyjątkowo koło północy, dopiero raz nad ranem(oczywiście nie wiem o której) dostała cyca. Dzięki dziewczyny, ja dawałam cycka, bo tak mi było łatwo, kiedy jestem nieprzytomna w nocy, ale w sumie smoka też nie trudno. Dziś jestem nawet troszkę wyspana;-)

A ja dzisiaj podałam mm z kaszką manną o 23.30 i nocka zdecydowanie lepsza, niż jak podaję o 19. Więc zostanę na razie przy tym czasie.

No i cieszę się, bo młody nie ma uczulenia na gluten :)

boze jak ja wam zazdroszczę. MOja po kilka pobudek z nocy. Dziś 3 (licze od północy do rana) i to jest sukces.
Ale spróbuje dać kasze o 23. Zobaczymy - moze pomoze

Aylin, daj jej kaszę o 23.30, a jak się obudzi wczesniej niż o 3, to podaj wodę. Bo głodna raczej nie jest.

Klusia chodziło mi o to że jak nie zjada całego słoiczka to ja bym piersią dokarmiła bo to taki mały posiłek a w nocy z tą wodą to podobnie jak ze smoczkiem bo maluszki czasem po prostu przyzwyczajają się do ssania piersi a jak zobaczą że jej nie dostają w nocy to już im się nie opłaca robić pobudki, takie sprytne bestie ;-)
Iwon super że nocki lepsze :tak:
Aylin próbuj z tą kaszką lub kleikiem tylko nie zrażaj się po pierwszym razie bo może nie od razu zadziałać jak maluszek przyzwyczajony do pobudek

u nas ostatnio jest tak
7-8 pierś
11-12 moje mleko z butelki 190 ml
12:30-13:30 owoce pół słoiczka lub sok 100 ml
14:30-15:30 zupka cały słoiczek plus około 50 ml wody do picia
17-17:30 jakieś 60 ml kaszki glutenowej plus pierś
19-19:30 pierś
czasem nie ma karmienia piersią koło 17 jak nam się coś poprzesuwa :sorry2:

dziewczyny widze ze dajecie surowe owoce? czy jakos je najpierw przygotowujecie zanim wkladacie do tej siateczki? i to sa takie zwykle jablka czy jakies eko kupujecie? ja bym mu dala chetnie jablko czy banana ale sie boje

co do pobudek nocnych, ja karmie butelka ale wyeliminowalam nocne w ten sposob: czestsze posilki po poludniu, i najpierw bylo 7-11-15-19-23, z czego o 23 bylo z kleikiem, a pozniej zaczelam coraz bardzies sciesniac te posilki w dzien zeby ten z 23 przesunac na 19 :-) no i teraz je 7-11-14-17-19. czasem nie dziala, i budzi sie w nocy o 3, ale zakladam ze dostal swoje piec porcji wiec podaje mu ciepla wode z odrobina herbatki bo czystej nie chce, i koniecznie przez smoczek 1 zeby sie nameczyl przy piciu :-D w polowie butelki mi zjezdza :-D

reklama
ja też się boję surowe owoce dawać
u mnie karmienie mm wygląda tak
6 - mm
10 - mm
13-13,30 - zupka (czasami jeszcze trochę owocków)
16 - mm
między 17,30 a 18 owoc jak nie dostała przy obiadku
19,30 - mm z kleikiem

Do góry