reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Mam zagadkę. czy ryż może być aż tak ciężkostrawny? dawałam tydzień kleik kukurydziany, tydzień ryżowy do mleka na noc i kiedy wypada na ryżowy Nadia zasypia, a po godzinie budzi się z płaczem. A dziś to darła się ponad godzinę, strasznie nam jej szkoda było. Nie zawsze jest tak źle, ale nie widzę innej przyczyny niż KLEIK RYŻOWY....mam zostać przy kukurydzy? i jak długo?
Od zeszłego tygodnia wprowadziłam marchewkę, ziemniak i dziś dynia. Całkiem nieźle je, choć nie za dużo, bo mały słoiczek starcza mi na 3 razy

reklama
klusia - kleik ryżowy jest lekkostrawny, nawet jak masz problemy z żołądkiem to też zalecane są kleiki ryżowe (rozgotowany ryż z np. jabłkami), ale być może, że Twoje dziecię lepiej toleruje kukurydzę. W zasadzie czy to będzie kaszka kukurydziana czy ryżowa, to jedna chwała, zagęszcza mleko i jest bardziej sycąca. Po prostu zostań przy kukurydzianej i tak niedługo będziesz wprowadzać gluten, to wtedy zmienisz np. na mannę.

Klusia u mnie po tym ryzowym bylo to samo ze jak podawalam na noc to wstawal wiec zaczelam dawac na przedostatni lyzeczka, a potem zrezygnowalam bo go strasznie tuczyl

Klusia to właśnie tak działa :tak: kleik kukurydziany pomaga na zaparcia a ryżowy na biegunkę czyli może zatwardzać zwłaszcza jeśli już wcześniej kupy były dość gęste i suche, no taki urok ryżu a jeszcze w połączeniu z marchewką...:dry:

dziewczyny ta kaszka hippa w słoiczku waniliowa z glutenem to rewelacja :tak: Misia tak chętnie ją wcina że szok aż mi żal że tylko 1/3 słoiczka mogę jej dawać :sorry2:
jak myślicie - jeśli na słoiczku jest podane że resztę trzymać w lodówce i zjeść następnego dnia to czy mogę na trzeci dzień też podać czy lepiej nie???

Kasiu a tam jest ze na nastepny dzien czy ze 48 godzin ?? czy 24godziny ?? bo jak ja mialam na sloiczku 48 to podawalam na nastepny i jeszcze kolejny dzien tylko tak do godziny tej w ktorej podawalam pierwszego dnia

Dziewczynki a czy wiecie jaką dzieć powinien mieć przerwę w jedzeniu po podaniu mleka z kaszką/kleikiem? Jeśli np. mówi się, że po mm przerwa powinna trwac min. 3 h to ile po zagęszczaczu? Pytam, bo chyba znowu zacznę wprowadzać kleik kukurydziany. Może tym razem się uda (jest już o te 2 tygodnie starszy :sorry2:), bo nocki ostatnio do kitu. Tylko że on potrafi się czasem budzić tak około 22 (ostatnie jedzonko ma o 19) i wolę mieć pewność, że to nie z głodu. Nie chcę go przekarmiać :dry:

Iwon - tak samo - min. 3 godz., żeby żołądek zdążył przetrawić mleko. Mój niezależnie czy z kleikiem czy bez je co 3 godziny. Inaczej włącza syrenę i koniec.

reklama
Klusia to właśnie tak działa :tak: kleik kukurydziany pomaga na zaparcia a ryżowy na biegunkę czyli może zatwardzać zwłaszcza jeśli już wcześniej kupy były dość gęste i suche, no taki urok ryżu a jeszcze w połączeniu z marchewką...:dry:

dziewczyny ta kaszka hippa w słoiczku waniliowa z glutenem to rewelacja :tak: Misia tak chętnie ją wcina że szok aż mi żal że tylko 1/3 słoiczka mogę jej dawać :sorry2:
jak myślicie - jeśli na słoiczku jest podane że resztę trzymać w lodówce i zjeść następnego dnia to czy mogę na trzeci dzień też podać czy lepiej nie???

Ja podawałam, a raczej podaje bo moja też tą kaszkę uwielbia. I tą drugą waniliową też.
Poza tym kupiłam rossmanowską kaszkę z dodatkiem biszkopcika (podobno hipp im to robi-plotka taka) i tam na słoiczku pisze zużyć w ciagu 2 dni od otwarcia.

Iwon - ja przestaje kombinować - moja po mm, kaszce, kleiku wstaje tak samo jak po moim mleku. Wiec mam w d. Nie będe faszerować dziecka czymś co i tak nie skutkuje

Do góry