reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Mam zagadkę. czy ryż może być aż tak ciężkostrawny? dawałam tydzień kleik kukurydziany, tydzień ryżowy do mleka na noc i kiedy wypada na ryżowy Nadia zasypia, a po godzinie budzi się z płaczem. A dziś to darła się ponad godzinę, strasznie nam jej szkoda było. Nie zawsze jest tak źle, ale nie widzę innej przyczyny niż KLEIK RYŻOWY....mam zostać przy kukurydzy? i jak długo?
Od zeszłego tygodnia wprowadziłam marchewkę, ziemniak i dziś dynia. Całkiem nieźle je, choć nie za dużo, bo mały słoiczek starcza mi na 3 razy

reklama
klusia - kleik ryżowy jest lekkostrawny, nawet jak masz problemy z żołądkiem to też zalecane są kleiki ryżowe (rozgotowany ryż z np. jabłkami), ale być może, że Twoje dziecię lepiej toleruje kukurydzę. W zasadzie czy to będzie kaszka kukurydziana czy ryżowa, to jedna chwała, zagęszcza mleko i jest bardziej sycąca. Po prostu zostań przy kukurydzianej i tak niedługo będziesz wprowadzać gluten, to wtedy zmienisz np. na mannę.

Klusia u mnie po tym ryzowym bylo to samo ze jak podawalam na noc to wstawal wiec zaczelam dawac na przedostatni lyzeczka, a potem zrezygnowalam bo go strasznie tuczyl

Klusia to właśnie tak działa :tak: kleik kukurydziany pomaga na zaparcia a ryżowy na biegunkę czyli może zatwardzać zwłaszcza jeśli już wcześniej kupy były dość gęste i suche, no taki urok ryżu a jeszcze w połączeniu z marchewką...:dry:

dziewczyny ta kaszka hippa w słoiczku waniliowa z glutenem to rewelacja :tak: Misia tak chętnie ją wcina że szok aż mi żal że tylko 1/3 słoiczka mogę jej dawać :sorry2:
jak myślicie - jeśli na słoiczku jest podane że resztę trzymać w lodówce i zjeść następnego dnia to czy mogę na trzeci dzień też podać czy lepiej nie???

Kasiu a tam jest ze na nastepny dzien czy ze 48 godzin ?? czy 24godziny ?? bo jak ja mialam na sloiczku 48 to podawalam na nastepny i jeszcze kolejny dzien tylko tak do godziny tej w ktorej podawalam pierwszego dnia

Dziewczynki a czy wiecie jaką dzieć powinien mieć przerwę w jedzeniu po podaniu mleka z kaszką/kleikiem? Jeśli np. mówi się, że po mm przerwa powinna trwac min. 3 h to ile po zagęszczaczu? Pytam, bo chyba znowu zacznę wprowadzać kleik kukurydziany. Może tym razem się uda (jest już o te 2 tygodnie starszy :sorry2:), bo nocki ostatnio do kitu. Tylko że on potrafi się czasem budzić tak około 22 (ostatnie jedzonko ma o 19) i wolę mieć pewność, że to nie z głodu. Nie chcę go przekarmiać :dry:

Iwon - tak samo - min. 3 godz., żeby żołądek zdążył przetrawić mleko. Mój niezależnie czy z kleikiem czy bez je co 3 godziny. Inaczej włącza syrenę i koniec.

reklama
Klusia to właśnie tak działa :tak: kleik kukurydziany pomaga na zaparcia a ryżowy na biegunkę czyli może zatwardzać zwłaszcza jeśli już wcześniej kupy były dość gęste i suche, no taki urok ryżu a jeszcze w połączeniu z marchewką...:dry:

dziewczyny ta kaszka hippa w słoiczku waniliowa z glutenem to rewelacja :tak: Misia tak chętnie ją wcina że szok aż mi żal że tylko 1/3 słoiczka mogę jej dawać :sorry2:
jak myślicie - jeśli na słoiczku jest podane że resztę trzymać w lodówce i zjeść następnego dnia to czy mogę na trzeci dzień też podać czy lepiej nie???

Ja podawałam, a raczej podaje bo moja też tą kaszkę uwielbia. I tą drugą waniliową też.
Poza tym kupiłam rossmanowską kaszkę z dodatkiem biszkopcika (podobno hipp im to robi-plotka taka) i tam na słoiczku pisze zużyć w ciagu 2 dni od otwarcia.

Iwon - ja przestaje kombinować - moja po mm, kaszce, kleiku wstaje tak samo jak po moim mleku. Wiec mam w d. Nie będe faszerować dziecka czymś co i tak nie skutkuje

Do góry