reklama
buziaczek1
Fanka BB :)
FRAGMENT ZACZERPNIETY Z GAZETA.PL E-DZIECKO
Przy stole
Kiedy dziecko zaczyna się tak dużo ruszać, zmieniają się jego potrzeby żywieniowe. Po ukończeniu roku dziecko będzie mogło jeść to, co dorośli.
Oczywiście lepiej nie podawać maluchowi potraw ciężkostrawnych, tłustych i ostrych. Ale to samo dotyczy całej waszej rodziny. Jeśli dziecko (lub mama) powoli rezygnuje z karmienia piersią, pamiętaj, by podawać mu mleko modyfikowane przeznaczone dla starszych dzieci. Zwykłe mleko krowie dla maluchów się nie nadaje.
Zachęcaj też dziecko do samodzielnego jedzenia. Kup mu plastikową łyżeczkę. Sama nabieraj jedzenie jedną łyżeczką, a drugą daj mu do rączki. Jeśli mały woli jeść rękoma, na początku pozwól mu na to. Ucz go także pić z kubeczka.
Przy stole
Kiedy dziecko zaczyna się tak dużo ruszać, zmieniają się jego potrzeby żywieniowe. Po ukończeniu roku dziecko będzie mogło jeść to, co dorośli.
Oczywiście lepiej nie podawać maluchowi potraw ciężkostrawnych, tłustych i ostrych. Ale to samo dotyczy całej waszej rodziny. Jeśli dziecko (lub mama) powoli rezygnuje z karmienia piersią, pamiętaj, by podawać mu mleko modyfikowane przeznaczone dla starszych dzieci. Zwykłe mleko krowie dla maluchów się nie nadaje.
Zachęcaj też dziecko do samodzielnego jedzenia. Kup mu plastikową łyżeczkę. Sama nabieraj jedzenie jedną łyżeczką, a drugą daj mu do rączki. Jeśli mały woli jeść rękoma, na początku pozwól mu na to. Ucz go także pić z kubeczka.
Asco
Olus - moja pediatra powiedziala mi, ze dziecko moze juz jesc prawie wszystko to co my, a co do jajka, to ze 3-4 razy w tygodniu mozna je dac w roznej postaci - sadzone, gotowane, jajecznica, omlet, pasta jajeczna, kanapka z jajkiem.
Ja takiego na "miekko" jeszcze nie dawalam, zawsze mi sie ugotowalo prawie na twardo A jajecznicza z szyneczka i szczypiorkiem jest u nas hitem, Jasiek wcina tylko sie oblizuje:-)
Ja takiego na "miekko" jeszcze nie dawalam, zawsze mi sie ugotowalo prawie na twardo A jajecznicza z szyneczka i szczypiorkiem jest u nas hitem, Jasiek wcina tylko sie oblizuje:-)
Ostatnia edycja:
katjusza77
szczęśliwa mama :-)
my jesteśmy na etapie jedzenia "na dwie łyżeczki" - ja Natkę karmię jedną a ona mnie drugą :-)
ewkasp
Zaangażowana w BB
witam ! jakie mleko podajecie swoim roczniakom ? Bartek jest na bebilonie pepti ktore mu sluzy i ktore bardzo lubi i mam mega zgryza w zwiazku z przestawieniem sie na inne.. zostalibysmy przy pepti 2 ale po roczku podobno juz refundacja nam nie przysluguje wiec porobie zapasy, ale zamiana mleka nas tak czy siak nie ominie.. jak to jest u Was ? pozdrawiamy
katjusza77
szczęśliwa mama :-)
Natka od początku (czyli po piersi) jest na Bebiko, najpierw jedynce, teraz dwójce - smakuje jej ;-)
oleniolek
Moje córeczki wraz ze skończeniem roczku przeskoczyły z Nan2 na Nan3.
Wcześniej jadły Enfamil1. Próbowałyśmy też Gerbera i Bebilonu Comfort. Ale najbardziej odpowiada nam Nan
Wcześniej jadły Enfamil1. Próbowałyśmy też Gerbera i Bebilonu Comfort. Ale najbardziej odpowiada nam Nan
Ostatnia edycja:
reklama
Podziel się: