reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Harsh mi pediatra powiedział ,że z surowych owoców mogę podać trochę zgniecionego na papkę banana

reklama
Harsh widziałam te ''ssaki'' kiedys i kurcze jakies takie niehigieniczne mi sie to wydaje i tak fee miec materiał w buzi;) wracajac do tematu -a moze ugotowane jabłuszko albo marchewke w całym kawałku mozna tam wsadzic?

Mi w sumie to nie przeszkadza, tym bardziej,ze wlasnie te ssaki maja dodatkowe siateczki.
A pytam sie o surowe,bo wlasnie w internecie jest wszedzie napisane,ze wrecz powinno sie dawac- oczywiscie bez skorki...
Rubens bardzo meczy sie z zabkami, a gryzaki niestety sa dla niego zbyt twarde i szybko sie nimi meczy ( o ile mozna tak powiedziec).
Mam w sumie nadzieje,ze da mu to jakas ulge z pyszna niespodzianka w srodku hihi- wypluwac na pewno nie bedzie :)

Dziewczyny mam takie pytanie ; jak jest teraz z waszymi jedzonkami - co i kiedy?
U nas jest kryzys mleka i nie chce go pic - pewnie za duzo mu go podaje a za malo czegos innego?
Dzis np o 9 rano wypil 60 ml i wiecej nie chcial i standardowo o 12:30 chcialam mu podac mleko a on sie znow wyginal i nic nie wypil. Sprobowalam za kilka minut a tu lipa......nadal nie!!! Sprawdzilam z obiadkem i zjadl cale 120mg obiadku- wiec z tego moj wniosek ze moze ma za duzo posilkow gdzie pije mleczko.
Ogolnie jest tak (idealny plan sprzed kilku dni bo ostatnio pije owiele mniej jak jest w nim mapisane) :
19 pije kaszke z butelki i wypija z 150/180ml
20 pije czasami jeszcze mleko z 90ml
Nie budzil mi sie w nocy ale od 2 tyg budzi sie i chce jesc.
okolo 01:00 pije mleko z 150 ml
05.00 120ml mleka
9:00 120-150ml mleka
12:30/13:00 120 ml mleka
16:30 obidek
no i potem to co wyzej o 19 kaszka.

Macie jakies sugestie? jak to jest u was?

Ostatnia edycja:
Papcia- no moze i je ze smakiem ale to taki jeszcze młody żołądeczek żę potem możę byc za bardzo obciążony ,no ale robisz jak uważasz wiadomo....

wogóle jak was tak czytam to jestem w mega szoku bo mój starszy od niektórych owaszych dzieciaczków a jeszcze połowy nie jadł:no: tego co wasze:-D:-D
Pinka ale większość dzici, które jedzą już wiele nowych pokarmów jest butelkowych a nie cycowych, a wiadomo, że u cycusiowych pokarmy stałe wprowadza się później. Ale Nadia mimo, że butelkowa tez raczej powoli poznaje nowe smaki z racji na skazę białkową.
Co do surowych jabłek, to nasze mamy nam dawały surowe tarte jabłuszko jako jeden z pierwszych pokarmów, ale zalecenia ditetyczne sie zmieniaja, popatrzecie na gluten. Jak syn był mały gluten był właściwie koło 1 roku zycia wprowadzany (9 lat temu)

A ja podałam dziś małej zupkę jarzynową z gerbera i owszem-zjadła ze smakiem, ale to co potem się działo to był szał, a raczej ryk,prężenie się i puszczanie bączków:eek: Widać było,że bolał ją brzuszek i że była przepełniona. Nie wiem ,czy to była wina zupki czy tego,że jeszcze" dobiłam" ją mlekiem. Dałam jej pół słoiczka zupki i do tego 90 ml mleka. Jak myślicie: czy to było za dużo? Nadmienię,że standardowo dostaje 120 ml mleka.

Pabella oto skład: marchew, woda, pietruszka,ziemniaki, skrobia kukurydziana,olej roślinny. Chyba nie ma raczej tu takich "cięższych" składników:eek:

reklama
Do góry