reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Nam dziś lekarka powiedziała, żeby od przyszłego tygodnia zacząć włączać jedzonko. Mamy zacząć od kompotu jabłkowego z rozgniecionym jabłkiem. Potem tarte jabłko, gotowana marchewka, ziemniak. Jeśli nic się nie będzie działo to w ok połowy 5 miesiąca Pawcio ma mieć wprowadzone zupki.

reklama
ja to jestem przerażona jak widzę synka znajomych który jak jeszcze nie miał 2 lat zaczął pić pepsi i jeść czipsy! tak więc popieram was jeśli chodzi o cukry i inne syfy... jak najdłużej bez takich specyfików!

Fifronka - karmię piersią. Mieliśmy próbę wprowadzania MM, z powodu ulewania i brzydkich kup, ale było jeszcze gorzej. Teraz się wszystko unormowało, ulewania się znacznie zmniejszyły, a kupy przestały mieć zielony kolor.

Ostatnia edycja:
oo...to jestem w szoku że na piersi już masz wprowadzać pokarmy stałe (wydawało mi sie że na piersi to koło 6miesiąca no chyba że dziecko jest głodne to szybciej). ciekawe co moja pediatra wymyśli jeśli chodzi o temat żywienia.

Co do tego kiedy zaczac dawac to jak dziewczyny pisza , wszystko zaczyna se po 4 mies zycia a to kiedy sie zacznie zalezy duzo rowniez od malucha. Trzeba opserwowac i jezeli dziecko zaczyna byc zainteresowane naszym jedzeniem, trzymane na kolanach jak cos jemy otwiera lekko usta i zanika odruch typowego ssania na rzecz odruchu zucia - wtedy nalezy rozszezac diete. Dziecko musi byc przygotowane na to. Czasami bedzie to w 6 mies czasami w 5 czy w 4 . Obserwujcie swoje pociechy ne beda najlepiej wiedziec ;-)

Mój synek domaga się co 1-1,5 karmienia z piersi, pediatra na ostaniej wizycie powiedział mi, że moge mu podawać na śniadanie kaszkę/kleik ryżowy bez żadnych dodatków, nie więcej jak 2x dziennie. Karmienie łyżeczką.
Na razie pozostaliśmy na piersi i dokarmianiu 2xdziennie MM, z kaszką ryżową poczekam jeszcze trochę:)

A tak do smiechu to: co do diety to jak bylismy w PL z Barnimem jak mial 3 mies to moja mama dla do lizania czy susania ogorka kiszonego :dry: zeby sobie posmakowal......:no:

reklama
Ja Julce zaczelam podawac normalne pokarmy jak miala 3 miesiace i dwa tygodnie, i nic jej nie bylo a teraz ma 3 latka i je poprostu wszystko!!!Chociaz co do coca-coli i takich tam to nie mam przekonania wiec moze raz posmakowala i nie mam zamiaru jej podawac, a Olafowi tez tak za miesiac zaczne probowac cos dawac wiec zobaczymy.

Do góry