reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

próbowaliśmy BV malinową po 4m i truskawkową po 6m. Faktycznie spróbuję może Nestle.

A czy kaszkę powinnam dawać bezglutenową czy glutenową?
Bo on ponad miesiąca dodajemy glutenową do obiadków tylko...

znalazłam cos takiego ale z jednej strony pisza że po 2m można wprowadzać gluten bez ograniczeń a z drugiej że kaszki bezglutenowe...i bądź tu mądra!
Jeżeli rozpoczełaś ekspozycję na gluten w 5. miesiącu i podawałaś przez 2 miesiące zaleconą dawkę produktu glutenowego, możesz teraz wprowadzić produkty glutenowe bez ograniczeń. Pamiętaj jednak, że pozostałe składniki posiłków powinny być odpowiednie dla wieku Twojego dziecka. Możesz wzbogacać dietę córki w pierwsze owoce, kaszki bezglutenowe, delikatne, białe mięsa: królika, indyka, jagnięcinę, kurczaka czy rybę. Po raz pierwszy możesz zaproponować dziecku ugotowane, rozgniecione na papkę żółtko, dodane do zupki lub obiadku (pół żółtka co drugi dzień). Zacznij podawać posiłki z drobnymi kawałkami pokarmu aby stopniowo wykształcić umiejętnosć gryzienia i żucia. Zwiększaj stopniowo ilość podawanych soczków - źródła łatwo przyswajalnych witami

Ostatnia edycja:
reklama
próbowaliśmy BV malinową po 4m i truskawkową po 6m. Faktycznie spróbuję może Nestle.

A czy kaszkę powinnam dawać bezglutenową czy glutenową?
Bo on ponad miesiąca dodajemy glutenową do obiadków tylko...

znalazłam cos takiego ale z jednej strony pisza że po 2m można wprowadzać gluten bez ograniczeń a z drugiej że kaszki bezglutenowe...i bądź tu mądra!
Jeżeli rozpoczełaś ekspozycję na gluten w 5. miesiącu i podawałaś przez 2 miesiące zaleconą dawkę produktu glutenowego, możesz teraz wprowadzić produkty glutenowe bez ograniczeń. Pamiętaj jednak, że pozostałe składniki posiłków powinny być odpowiednie dla wieku Twojego dziecka. Możesz wzbogacać dietę córki w pierwsze owoce, kaszki bezglutenowe, delikatne, białe mięsa: królika, indyka, jagnięcinę, kurczaka czy rybę. Po raz pierwszy możesz zaproponować dziecku ugotowane, rozgniecione na papkę żółtko, dodane do zupki lub obiadku (pół żółtka co drugi dzień). Zacznij podawać posiłki z drobnymi kawałkami pokarmu aby stopniowo wykształcić umiejętnosć gryzienia i żucia. Zwiększaj stopniowo ilość podawanych soczków - źródła łatwo przyswajalnych witami

my zaczęliśmy podawać gluten w 4 miesiącu i po 2 miesiącach jemy już go bez ograniczeń.

Moja Alusia je wszystkie słoiczki, a i kaszki te, które dodaję do mleka lubi. Gorzej z mm. Po szpitalu zaczęła grymasić, nie chce ciągnąc i mam problem, żeby 120m zjadła. Za to cyca o każdej porze. Dzis próbujemy osławionego królika, którym Wasze pociechy przeważnie plują. Pożyjemy, zobaczymy...

aaaa i jesteśmy po obiadku: gerber po 6 miesiącu, indyk z pomidorami. Kawałeczki akurat na jego mozliwości, nie było poroblemów z przełykaniem, ale widziałam, że mu specjalnie nie podeszło, jak każdy obiadek z tej firmy. Teraz czas na Hippa, może będzie bardziej smakowało.

Dziewczyny mam pytanie w sprawie glutenu...Używam codziennie siateczki i tam daje Zuzi skórki od chlebka lub piętki - własnie teraz wciagneła przez ta siatke cała pietke...Czy oporcz tego chlebka mam jej jeszcze do deserku dodwac kaszke manna zeby wyszło te 2-3g dziennie czy juz sobie darować?

Jaśko pierwszy raz dostał rosołek z warzywami po 6 miesiącu BV- a więc MASAKRA! Na początku niby ok, a potem było krztuszenie, wypluwanie i wielki ryk. Nawet po zmiksowaniu nadal był ryk. No nic będziemy próbować dalej...

Cesis ja robiłam zupkę włoską z ryżem i cielęciną :)
Mój uwielbia kaszkę ryżowo-kukurydzianą i ryżowo-kukurydzianą waniliową z BD i kaszkę malinową z BV pewnie dlatego że wprost ubóstwia maliny w każdej postaci :) BV bananowa była be zresztą świeży banan gnieciony widelcem też be aż mu łezki w oczach stawały a minkę miał taką jakby mu się na wymioty zbierało :) Dziś była cukinia ,zółtą fasolka szparagowa, ziemniakami i wołowinką smakowało :)

Ostatnia edycja:
reklama
aaaa i jesteśmy po obiadku: gerber po 6 miesiącu, indyk z pomidorami. Kawałeczki akurat na jego mozliwości, nie było poroblemów z przełykaniem, ale widziałam, że mu specjalnie nie podeszło, jak każdy obiadek z tej firmy. Teraz czas na Hippa, może będzie bardziej smakowało.

U nas dzisiaj to samo danie plus pół żółtka :D

Do góry