reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

próbowaliśmy BV malinową po 4m i truskawkową po 6m. Faktycznie spróbuję może Nestle.

A czy kaszkę powinnam dawać bezglutenową czy glutenową?
Bo on ponad miesiąca dodajemy glutenową do obiadków tylko...

znalazłam cos takiego ale z jednej strony pisza że po 2m można wprowadzać gluten bez ograniczeń a z drugiej że kaszki bezglutenowe...i bądź tu mądra!
Jeżeli rozpoczełaś ekspozycję na gluten w 5. miesiącu i podawałaś przez 2 miesiące zaleconą dawkę produktu glutenowego, możesz teraz wprowadzić produkty glutenowe bez ograniczeń. Pamiętaj jednak, że pozostałe składniki posiłków powinny być odpowiednie dla wieku Twojego dziecka. Możesz wzbogacać dietę córki w pierwsze owoce, kaszki bezglutenowe, delikatne, białe mięsa: królika, indyka, jagnięcinę, kurczaka czy rybę. Po raz pierwszy możesz zaproponować dziecku ugotowane, rozgniecione na papkę żółtko, dodane do zupki lub obiadku (pół żółtka co drugi dzień). Zacznij podawać posiłki z drobnymi kawałkami pokarmu aby stopniowo wykształcić umiejętnosć gryzienia i żucia. Zwiększaj stopniowo ilość podawanych soczków - źródła łatwo przyswajalnych witami

Ostatnia edycja:
reklama
próbowaliśmy BV malinową po 4m i truskawkową po 6m. Faktycznie spróbuję może Nestle.

A czy kaszkę powinnam dawać bezglutenową czy glutenową?
Bo on ponad miesiąca dodajemy glutenową do obiadków tylko...

znalazłam cos takiego ale z jednej strony pisza że po 2m można wprowadzać gluten bez ograniczeń a z drugiej że kaszki bezglutenowe...i bądź tu mądra!
Jeżeli rozpoczełaś ekspozycję na gluten w 5. miesiącu i podawałaś przez 2 miesiące zaleconą dawkę produktu glutenowego, możesz teraz wprowadzić produkty glutenowe bez ograniczeń. Pamiętaj jednak, że pozostałe składniki posiłków powinny być odpowiednie dla wieku Twojego dziecka. Możesz wzbogacać dietę córki w pierwsze owoce, kaszki bezglutenowe, delikatne, białe mięsa: królika, indyka, jagnięcinę, kurczaka czy rybę. Po raz pierwszy możesz zaproponować dziecku ugotowane, rozgniecione na papkę żółtko, dodane do zupki lub obiadku (pół żółtka co drugi dzień). Zacznij podawać posiłki z drobnymi kawałkami pokarmu aby stopniowo wykształcić umiejętnosć gryzienia i żucia. Zwiększaj stopniowo ilość podawanych soczków - źródła łatwo przyswajalnych witami

my zaczęliśmy podawać gluten w 4 miesiącu i po 2 miesiącach jemy już go bez ograniczeń.

Moja Alusia je wszystkie słoiczki, a i kaszki te, które dodaję do mleka lubi. Gorzej z mm. Po szpitalu zaczęła grymasić, nie chce ciągnąc i mam problem, żeby 120m zjadła. Za to cyca o każdej porze. Dzis próbujemy osławionego królika, którym Wasze pociechy przeważnie plują. Pożyjemy, zobaczymy...

aaaa i jesteśmy po obiadku: gerber po 6 miesiącu, indyk z pomidorami. Kawałeczki akurat na jego mozliwości, nie było poroblemów z przełykaniem, ale widziałam, że mu specjalnie nie podeszło, jak każdy obiadek z tej firmy. Teraz czas na Hippa, może będzie bardziej smakowało.

Dziewczyny mam pytanie w sprawie glutenu...Używam codziennie siateczki i tam daje Zuzi skórki od chlebka lub piętki - własnie teraz wciagneła przez ta siatke cała pietke...Czy oporcz tego chlebka mam jej jeszcze do deserku dodwac kaszke manna zeby wyszło te 2-3g dziennie czy juz sobie darować?

Jaśko pierwszy raz dostał rosołek z warzywami po 6 miesiącu BV- a więc MASAKRA! Na początku niby ok, a potem było krztuszenie, wypluwanie i wielki ryk. Nawet po zmiksowaniu nadal był ryk. No nic będziemy próbować dalej...

Cesis ja robiłam zupkę włoską z ryżem i cielęciną :)
Mój uwielbia kaszkę ryżowo-kukurydzianą i ryżowo-kukurydzianą waniliową z BD i kaszkę malinową z BV pewnie dlatego że wprost ubóstwia maliny w każdej postaci :) BV bananowa była be zresztą świeży banan gnieciony widelcem też be aż mu łezki w oczach stawały a minkę miał taką jakby mu się na wymioty zbierało :) Dziś była cukinia ,zółtą fasolka szparagowa, ziemniakami i wołowinką smakowało :)

Ostatnia edycja:
reklama
aaaa i jesteśmy po obiadku: gerber po 6 miesiącu, indyk z pomidorami. Kawałeczki akurat na jego mozliwości, nie było poroblemów z przełykaniem, ale widziałam, że mu specjalnie nie podeszło, jak każdy obiadek z tej firmy. Teraz czas na Hippa, może będzie bardziej smakowało.

U nas dzisiaj to samo danie plus pół żółtka :D

Do góry