reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety dziecka

reklama
Lilla ja dałam połówkę całego, ugotowane dodałam do przecieru warzywnego.
Wg najnowszego schematu żywienia, nie ma powodu podawać tylko żółtka na początek. Wcześniej uważano że białko jest bardziej uczulające jednak badania temu zaprzeczyły. Po drugie nie da się tak naprawdę oddzielić białka od żółtka ponieważ jedno przenika w drugie. Dlatego nie ma sensu rozdzielać.

Tak gotuje jajko na twardo a potem biorę pol żółtka rozgniatam widelcem i dodaje do obiadku, ale slyszalam ze dziewczyny maja w planach cale jajko dawac, wiec tez jestem ciekawa.

Limonka jeśli chodzi o ścisłość to dałam do tej pory raz;) tylko u mnie rozszerzanie diety to wciąż bardziej próbowanie niż stałe posiłki.
W schemacie była mowa o 3-4 razach w tygodniu.
Ja dałam we wtorek, wg planu chciałam dać jutro.
Jeśli do tej pory podawałaś już żółtko to nie powinno być reakcji po całym :)

Ja jeszcze nie dawałam, bo u nas te rozszerzanie to takie smakowanie bardziej niż jedzenie. Zamierzam pół całego dać, jak juz będzie jadła więcej niż niecałe pół sloiczka
A dziś moje dziecię porwalo ogórka z kanapki taty i jak się dossalo, to myślałam, że oczy jej wyjdą na wierzch ;-)

a moje dziecko jest mega wybredne. Zieleniny (brokił, szpinak i groszek) nie chce jeść - odruch wymiotny. Okłamuje Go marchewką którą domieszuje do tych dań to wtedy cooooś tam zje. Dałam ostatnio Mu owocki to cwaniak wciąga aż się trzesie, ale max 1/2 małego słoiczka. No taka słodka dziurka mi się dostała. Cos marnie widze u nas to rozszerzanie diety, bo wybredne to strasznie. Dzisiaj dałam dynia + indyk - pierwszy raz mięsko na spróbowanie czy w ogóle będzie jadł. No to zjadł 1/4 dużego słoika, no szału nie było i po 20 minutach ryk, bo głodny. Cycek rules ;-)

Jajka jeszcze nie daję, glutenu też. W sumie to mało składników do tej pory skosztował (bo jedzeniem trudno to nazwać w tych oszałamiających ilościach). Dynia, ziemniak, marchew, brokuł (fuuuj), groszek (fuuuj), szpinak (fuuuj), a z owocków jabłko i morela. Próbujemy w różnych kombinacjach.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny jestem w szoku! Ja nadal totalnie nie ogarniam tematu kaszek i kleikow. Widzę że większość z was je podaje. Czy one są konieczne?
Czy manna może być taka zwykła najzwyklejsza za 2 zł z biedry? Nie, żebym żałowała dziecku, tylko wszystkie manny dla dzieci mają mm w składzie, którego na razie nie chce podawać.

reklama
Ja tak jak Malo dam pol jajka jak Adas zacznie jesc caly sloiczek. Ugotuje i dam roztramprane ;) do zupki

Pola - ja kupilam teraz manne ekspresowa lubelii. Jest tez jakas bobovita bez mm, ale reki nie dam sobie uciac, ze to byla manna

Do góry