reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety, czyli czym karmimy nasze pociechy :)

reklama
W moją myszę nie jestem w stanie "wepchnąć" więcej niż 120ml jednorazowo, nie wiem czy to dobrze. Zjada rano o 8, potem kaszka ok 11 i mleko koło 1, potem obiadek i mleko koło 6, po kąpaniu koło 9 i raz w nocy chce. Ale budzi się żeby się wody napić z 3 razy jeszcze.

BUDYŃ DLA DZIECI PO 5-7 MIESIĄCU

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 szt żółtka jajka
180 ml mleka modyfikowanego (według zaleceń na opakowniu mleka)

Przygotowanie:

Mleko wymieszaj z jajkiem i mąką, zagotuj na małym ogniu ciągle mieszając.

Jeżeli ktoś chce to może troszeczkę dosłodzić ale nie koniecznie (ja nie dosładzałam)

Można podawać ze startymi/zblenderowanymi bądź ze słoiczka owocami na wierzch.

Budyń można przygotować bez żółtka wtedy jest wersja po 5 miesiącu a gdy dodamy żółtko jest wersja po 7 miesiącu.

A oto nasz dzisiejszy budyń ze startą brzoskwinką na górze :-)

IMG_7639.jpg

Smacznego :-)

Ja podaję biszkopty, pierwsze ciasteczka hipp i wafle ryżowe o smaku jabłkowym hipp (Emilki ulubione)

Pediatra powiedziała, żeby zacząć wprowadzać żółtko, pół co drugi dzień. Tak naprawdę to Emilka próbowała już produkty z żółtkiem właśnie jak biszkopt, czy uskubięte ode mnie trochę suchego naleśnika więc mam nadzieję, że nic jej po tym żółtku nie będzie. Podobno są jakieś słoiki typu "żółtko z dynią" ale ja nigdzie nie widziałam? Widziałyście takie coś?

reklama
Freyia właśnie się zastanawiałam nad wafelkami ryżowymi i troszkę bałam się zapytać na forum =/
Teraz już wiem że można więc jutro zakupię wafelki jabłkowe bo moje dziecko ma chyba dość chrupek kukurydzianych bo nimi rzuca a nie je.

A co do jajka to ja Maciusiowi już jakiś czas temu dałam spróbować białko z jajka i nic mu nie było.

Do góry