reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety, czyli czym karmimy nasze pociechy :)

A u nas nie ma problemu zeby Alan czegos nie zjadł:) Smakuje mu chyba wszystko:) Na razie podaje mu tylko sloiczki bo mam pewnosc ze warzywa są elokogiczne a na targu tej pewnosc nie mam zadnej... No i jest duzo wygodniej nie da sie ukryc. Miesa jeszcze nie podajemy, zacznę chyba dopiero jak wyjdziemy ze szpitala.

reklama
Dziś Emilka jadła dynię z ryżem i kurczakiem z babydream - może nie smakowały jej obiadki bobovity? Kupiłam jej teraz z hippa i z gerbera. Zauważyłam też, że dynia i ziemniak z warzyw najlepiej jej idą. Po prostu wybiera sobie księżniczka i musimy próbować :)
A co sądzicie o słoiczkach gerbera indyk i kurczak - samo mięso? Kupiłam taki z kurczaka, jest po 6 m-cu więc za 2 tygodnie spróbujemy...

Ja kupuje tylko hipp i bobovita. Jak narazie tylko dynia z ziemniakiem wylądowała w koszu. jeśli chodzi o miesko- mamy za sobą indyka (smakował) ;-), jutro próbujemy kurczaka, królika raczej nie podam, bo mamy króliczka wdomu i nie mogłabym zjeść ślicznego uszaka.. :-( Pediatra mówiła ze na koniec zostawic sobie cielęcinke bo lubi uczulać, wiec jeszcze poczekam.

A ja mam teraz problem, okazalo sie ze dawalam malemu gluten I o tym nie wiedzialam ;( chyba jakies 2 tygodnie temu bo wtedy kupilismy kaszki z Heinz od 4 miesiaca i myslalam ze sa bezglutenowe a dzis robiac normalna porcelain czyli 120ml wody plus kaszka (maly zjada ok 100g tego) zauwazylam ze jest tam gluten...glupie oznaczenia. Ale, pytanie mam take czy jak juz jadl to mam dalej dawac czy przestac I czekac?

lysa ja bym poczekała.

Co do słoiczków z mięsem, to chcecie je podawać same? Ja myślałam, że one są po to, żeby dodawać do obiadków własnej roboty :D

Milva na stronie Hippa czasem fajne promocje sa, jakies darmowe produkty dodaja. A widziałyście w Rossmanie teraz można sobie wziąć taką kartę "Rossnę", dzięki której się ma rabat 3% na produkty spożywcze dla dzieci. Poza tym jakoś ten rabat potem może się powiększać, jak się chyba przez 90 dni 6 razy kupi coś właśnie z tego asortymentu, to dodają po 1%, aż do skończenia przez dziecko 3 lat

Rojku- ja nie widziałam słoiczków z samym mięsem, kupiłam np: indyka z warzywami, albo zupkę jarzynową z kurczakiem.

Aha , to jak w koncu jest z tym glutenem dawać czy nie?

lysa ja uwazam ze mozesz podawac ale oczywiscie tyo jest tylko moje zdanie
tutaj znalazłam takie info :
[h=3]Ekspozycja na gluten wg polskiego schematu żywienia[/h] Według najnowszych zaleceń żywieniowych opracowanych w naszym kraju: ekspozycja na gluten przedstawia się następująco:

• u dzieci karmionych piersią, gluten wprowadzamy od 5 miesiąca (po ukończeniu 4)
  • u dzieci karmionych sztucznie w 6 miesiącu (po ukończeniu 5)
więc patrzac na wiek naszych bobasów niezaleznie jak jest karmiony można już wprowadzac gluten
ja po powrocie od tesciow mam zamiar powolutku małą przygotowywać na gluten:)

co do obiadków z samym mięskiem, widziałam już je przy Kamilu nawet miałam chyba jeden słoiczek ale wymieszałam go z warzywnym, dla mnie był mdły i nijaki mulący.
Przy malej stosuję słoiczki Hippa, Bobovity lub Gerbera zależy na jakie mamy akurat "pypcia lub jak są jakieś fajne promocje -aktualnie w realu znalazłam 3pack hippa z 3 łyżeczkmi gratis za 8.99 więc super cena. Kupiliśmy zupkę jarzynową.
Mała nie bardzo polubiła szpinak.. nie dziwię się jej też nie lubię, więc wymieszałam ze słoiczkiem zupki jarzynowej podzieliłam na 2 obiadki i mała wcinała aż się uszy trzęsły jej, póki co jednak staram się wybierać obiadki rzadsze, dla nas poki co ziemniaczki z marchewką były ciut za gęste.

Asko a ja wręcz przeciwnie, wolę gęstsze, bo latwiej mi sie podaje:) Ostatnio kupilam zukę marchewkową z ryzem, nie wiem juz z jakiej firmy, ale byla tak zadka ze pol wylądowalo na ubraniu. Mimo tego Alan zjada wszystko co mnie bardzo cieszy:)

Lysa
a czemu mialabys sie powstrzymac z podawaniem glutenu???

A mam jeszcze pytanko. Takie kaszki mleczno-ryzowe co są, do zalania z samą wodą, to mogę do niej dac lyzeczke kaszy manny(tan nieszczesny gluten) ???

Wogole to ciesze sie jeszcze bo Alan w koncu zaczął mi pic wodę:) Dzis wypil az 90ml na jeden raz:) A jak zaczęłam mu podawac pare dni temu to wypijal co najwyzej 10-20 ml

reklama
Sosnowiczanka- oczywiście, że możesz do kaszki dodać przygotowany gluten. Obojętnie do czego go dodasz- czy do obiadku, deserku, mleka.

lysa- ja bym tak jak asko napisała, już ten gluten dalej podtrzymywała w twoim przypadku

Ja też wolę gęściejsze słoiczki;-) mam nowy marchewka z ziemniakami i łososiem z hipp po 5 miesiącu- nie wiecie jak to jest z rybami? one są w większych słoiczkach , bo 190gr.

Do góry