A gala ja nie neguję tego co piszesz, absolutnie, tylko tak trzeba pewne rzeczy z przymróżeniem oka traktować. Nie wiem do końca jak było kiedyś ale jestem pewna, że sobie radzili. Jeszcze jedno. Ja mam możliwość podawania mleka dla Ninki takieto prosto od krowy- mój brat ma gospodarstwo za miastem, nastawione na mleko. Ma mleko 1 klasy. Sama je piję ale Ninie nie daję, za tłuste!!!!!!!!!! 1.5% jest ok wg mnie, ze sklepu. Takiego krowiego, bałabym się jeszcze, bo jest malutka, a nie wiem w jakich proporcjach miałabym je podawać. Jak rozrobić.
reklama
lysa_d
Fanka BB :)
A tu kaza Od 12 miesiaca dawac mleko I zawsze may byc 3%. Ben juz na spanie pije krowie, rano do kaszki I w nocy pije mleko modyfikowane Od 1-2 lat. Zuzi tez tak wprowadzalam I nic jej nie bylo. Ogolnie to uwazam ze nagonka na mleko modyfikowane jest, a dzieci pakistanczykow od mlodosci jedna ostre jedzenie I zyja a my mamy sie mleka krowiego wystrzegac. Nie neguje tych co daja ani tych co nie daja bron boze, moje spostrzezenia tylko.
U nas dzien wyglada tak:
7 kaszka z 150ml mleka
9 tost lub jogurt albo jedno I drugie zalezy jaki glodny jest moj spasluch
11.30-12 lunch wiec jak w przedszkolu to cieple Danie ktore jak dla mnie jest obiadem wiec jakies mieso, ziemniaki itd
14 sloiczek z owocami lub pol buleczki z serkiem
17.30 kolacja ale tu juz roznie albo obiad z nami albo parowka lub jajko I jakis deser zazwyczaj maly jogurt
19.30 mleko z kakao ok 170ml
Plus dwa razy po 100ml mleka w nocy...zarlok!
U nas dzien wyglada tak:
7 kaszka z 150ml mleka
9 tost lub jogurt albo jedno I drugie zalezy jaki glodny jest moj spasluch
11.30-12 lunch wiec jak w przedszkolu to cieple Danie ktore jak dla mnie jest obiadem wiec jakies mieso, ziemniaki itd
14 sloiczek z owocami lub pol buleczki z serkiem
17.30 kolacja ale tu juz roznie albo obiad z nami albo parowka lub jajko I jakis deser zazwyczaj maly jogurt
19.30 mleko z kakao ok 170ml
Plus dwa razy po 100ml mleka w nocy...zarlok!
Ja chcialam tylko zauważyć że mleko "prosto od krowy" zawiera całe obce cywilizacje różnych żyjątek, które kończą żywot w procesie przygotowania mleka do sprzedaży więc wątpię czy jest takie lepsze i bezpieczniejsze.
lysa_d
Fanka BB :)
Ja presto Od krowy bym sie bala podac Bo tak jak Freiya mowi sklepowe jest po obrobce.
inka85
Mamusia Aleksego
Czytam Wasze przykładowe menu i stwierdzam ze Mlody to straszny niejadek. Wiec nie wiem skąd u niego ta waga- chyba ponad 12kg!!!!
mleka, kaszy nie chce jeść.
budyn- zdarza sie zjeść jeden w tyg i to zazwyczaj na sile.
owoce- chetnie
parówki- zależy od dnia ake 1 to max
jakecznica na śniadanie jest ok
serki- jak ma humor i ochotę zje, inaczej pluje
mieso, ryba- gdy jest w formie to zje chetnie
rece mi opadają bo nie wiem co mu podawać.
mleka, kaszy nie chce jeść.
budyn- zdarza sie zjeść jeden w tyg i to zazwyczaj na sile.
owoce- chetnie
parówki- zależy od dnia ake 1 to max
jakecznica na śniadanie jest ok
serki- jak ma humor i ochotę zje, inaczej pluje
mieso, ryba- gdy jest w formie to zje chetnie
rece mi opadają bo nie wiem co mu podawać.
Emila je rano śniadanie koło 9-9:30 najczęściej kaszka, robię na oko ale wątpię żeby było więcej niż 100ml
potem koło 13 obiad zupa (normalna salaterka, mniej więcej pół dorosłej porcji), z godzinę później drugie to wtedy łyzka ziemniaków, np. 2 pulpety, trochę marchewki gotowanej, albo ogórek kiszony, jakieś warzywko
na kolację np. parówka i kromka chlebka, albo serek danio i kanapka...
pomiędzy posiłkami oczywiście coś wsuwa, paluszki, kawałek drożdżówki, owoce, jakiś serek typu "danonek", podjada z nami posiłki ale to raczej tak tylko aby "gryzka" poczuć
pije wodę z sokiem winogronowym domowym, soki 100%, wodę z miodem i z cytryną
no i cyckuje 1-2 razy w dzień i 1-2 razy w nocy
potem koło 13 obiad zupa (normalna salaterka, mniej więcej pół dorosłej porcji), z godzinę później drugie to wtedy łyzka ziemniaków, np. 2 pulpety, trochę marchewki gotowanej, albo ogórek kiszony, jakieś warzywko
na kolację np. parówka i kromka chlebka, albo serek danio i kanapka...
pomiędzy posiłkami oczywiście coś wsuwa, paluszki, kawałek drożdżówki, owoce, jakiś serek typu "danonek", podjada z nami posiłki ale to raczej tak tylko aby "gryzka" poczuć
pije wodę z sokiem winogronowym domowym, soki 100%, wodę z miodem i z cytryną
no i cyckuje 1-2 razy w dzień i 1-2 razy w nocy
Sosnowiczanka
Mamusia Alanka :)
U nas mniej wiecej tak
8 rano kaszka ok 200ml
10 jogurt lub budyn z rossmana
12 banan lub jablko
15 obiad. Zjada np calą miseczkę miedzy 200 a 300 ml zupki. Np pomidorowa z ryzem, lub rosol z makaronem, jazynowa, krupnik. Zawsze kroje mu do talerza kiesko na ktorym sie gotowala zupka.
Jesli nie zupka to daje mu drugie danie np makaron z sosem, ziemniaki z miesem+ogorek, kasza z sosem, spaghetti, duszonki... Zalezy co zrobię dla nas-dostaje to samo, Z tym ze jedno danie albo zupa, albo drugie.
Ok 18 zjada jakąs knapeczke
Ok 20 kolacja-np dwie parówk, jajecznica, lub kaszka.
Po kąpieli cyc i jeszcze jeden raz w nocy.
W ciągu dnia daję mu jeszcze chrupki, czasem herbatniki i owoce.
A duzo piją wasze dzieci?
8 rano kaszka ok 200ml
10 jogurt lub budyn z rossmana
12 banan lub jablko
15 obiad. Zjada np calą miseczkę miedzy 200 a 300 ml zupki. Np pomidorowa z ryzem, lub rosol z makaronem, jazynowa, krupnik. Zawsze kroje mu do talerza kiesko na ktorym sie gotowala zupka.
Jesli nie zupka to daje mu drugie danie np makaron z sosem, ziemniaki z miesem+ogorek, kasza z sosem, spaghetti, duszonki... Zalezy co zrobię dla nas-dostaje to samo, Z tym ze jedno danie albo zupa, albo drugie.
Ok 18 zjada jakąs knapeczke
Ok 20 kolacja-np dwie parówk, jajecznica, lub kaszka.
Po kąpieli cyc i jeszcze jeden raz w nocy.
W ciągu dnia daję mu jeszcze chrupki, czasem herbatniki i owoce.
A duzo piją wasze dzieci?
reklama
Sosnowiczanka
Mamusia Alanka :)
O to moj Alus wiecej wypija bo 2 kubki herbatki po 200ml i soczek ze slomką.
Podziel się: