reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety, czyli czym karmimy nasze pociechy :)

A Alan wogole nie pije nic z butelki i wcale sie z tego nie cieszę. Bo dalabym mu butelke i bylby spokoj, ladnie pil by sobie. A z niekapka muszę go pilnowac, bo lubi wylac na siebie. Moze spróbuj dac Oli soczek ze slomką? Alankowi to najlepiej idzie...

reklama
Dzieki jeszcze raz dziewczyny, może moja niegotowa jeszcze na zwykly kubek-a probowalam,-nie ciagnie sama a nie bede jej wlewac picia do buzi, może niekapka pominie, ze słomka sprobuje w najblizszym czasie, nie ma to jak rady mam ktore maja dzieciaczki w tym samym wieku:-)

Aga nie schizuj, przeciesz nic w tym lego ze mala ppije z butleki ze smokiem. Fabian tez tak pije ale potrafi pic w innych rzeczy ale takmu najlepiej wiec ja nie zabraniam. Moja Marika ma dw latata a czasami ma dni ze nie napije sie z kubeczka tylko prosi o przelanie w butleke ze smokiem i tak robie. Marika tez jeszcze pije mleko z butelki i tez narazie nic z tym nie robie:)

AnetaW u mnie Fabian doslownie od paru dni sam sobie trzyma butelke, tzn potrafil to wczesniej ale nie chcualo mu sie - leniuszek maly:)

Patrze a nie ma mojego jednego posta-więc pisze jeszcze raz-tak mi powiedziala mądra moja logopeda jak mała miała 9 miesiecy-ze mam ją przyzwyczajać do picia z kubeczka, a z niekapka to ona juz dawno powinna pić, to myślalam ze wszystkie wasze dzieciaczki tak juz piją- na rehabilitacje juz nie chodze bo sie wkurzyłam że czasem coś nieosiągalnego chce od mojego dziecka ta logopeda a ona wszystkie umiejetnosci zdobywa a ze nie ksiązkowo to dopiero teraz rozumiem ze dziecko to nie robot, podobnie gada ta logopeda jak było u Netki, juz nie bede schizować obiecuje:-)

AGA to podjelas madra decyzje nie chodzac juz do tej logopedy.
Ja czasami nie rozumiem tych ludzi, wymagaja od dziecka czasem takie niemozliwe rzeczy..
Ciekawa jestem czy ich dzieci w wieku 6 miesiect pily ze szklanki, chodzily, i jeszcze nie wiadomo co;/

E. pije z niekapka, ale nie od razu go zaakceptowała. Po 6 tym m-cu zaczęłam jej go podtykać, ale w ogóle nie było mowy o piciu. Jak miała 8 m-cy, to nie miałam jej z czego dać soczku, bo butelka została w aucie, a mi się nie chciało schodzić ;-) i dostała z niekapka i o dziwo od razu załapała :-) Jednak najbardziej lubi pić przez słomkę, tylko trzeba pomagać, bo czasem troszkę jej kapię po bródce ;-)

Aga kilka wskazówek jak uczysz dziecko pić z nienakpa to dawaj gęsty soczek np. Bobofruta. Czy macie odpowiedni Nienapek? Chodzi o płaski dziobek-najlepszy jest dla dzieci na początek i do nauki. My mamy nuka- z długim, cienkim ustnikiem.Uczyła Was logopeda jak się prawidłowo pije? ?Jak wkładać... ja to przeszłam... Wiem jakie są sytuacje stresowe u tych wszystkich specjalistów, pisałam tu nie raz... Ninka nauczyła się wszystkiego czego od nas chcieli.... Od 4 miesiąca je z łyżeczki, wyeliminowałam Butelkę, Nienapek zaakceptowany, tylko smoka nie udało mi się odrzucić. Wg nich to w 9 miesiącu trzeba już oduczać, bo zanika odruch ssania. Wiesz... ja stresowałam siebie i dziecko chodząc po tych wszystkich specjalistach...Myślałam, że już koniec, na ostatniej wizycie tydzień temu usłyszałam, że super, wszystko mamy opanowane... ja już cała happy a logopeda do mnie-to teraz przekażę Was do koleżanki Logopedy, która przejmuje roczne dzieciaki.... Myślałam, że zjadę tam... Mamy się w lutym zapisać. Nie wiem czy to zrobię. ***** od jednego do drugiego, cały czas kontrole. Jeśli nie uda Ci się Namówić Olę na niekapka to trudno, może ominiecie ten etap... kiedyś nie było niekapków. Wątpię, że Ty piłaś z niekapka, bo ja np. nie piłam i chodzę i żyję ;) i nic się nie stało ;)

Aga, Miśka ma 3 porządne niekapki (łącznie za 100 zł!) i ni hu hu nie chce ich tknąć. Prędzej napije się ze zwykłego kubka, ale wtedy trzeba zmieniać sweterek, bo chyba ma dziurę w brodzie ;)

Netka-mamy 2 niekapki z aventa i lovi z miekkim ustnikiem i ni hu hu jak Mła to ujęła-kubeczków zwykłych specjalnie dla niej kupionych też od cholery mamy i nic-może za późno zaczelam bo jak mala miala 9 m-cy, nikt nam nie pokazywał jak pić, na rehabilitacje juz dawno nie chodzimy, mała w ogóle nie wkłada sobie niekapków do buzi a zwykłego kubka nie chce

reklama
Dziewczyny z tymi "specjalistami " tak jest bylismy u gastrologa ostatnio i babeczka powiedziala ze mamy juz mleko podawac w miseczce z kleikiem i odstawiac mlodego calkiem od butli:szok:ok tylko ja sobie nie wyobrazam o 5-6 rano dawac mu z miesczeki lyzeczka mleko z kleikem :baffled: a co do niekapków u nas Aluś nie chce pic:/ woli pic z kartonika przez słomke lub wode smakowa przez dozowonik np Kubusia;)

Do góry