reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę naszych krasnoludków

Filip miał krew w kupce jak tylko cała smółka wyszła - zaraz po porodzie. Podobno to dlatego, że wątroba mu nie pracowała. Dostał witaminkę K coś tam jeszcze i przeszło. A nie wiem co może powodować krew w stolcu u takich kilkumiesięcznych niemowlaczków. A jak w kupce pojawił się śluz to pediatra powiedział, że to alergia. M.in. dlatego pijemy ten okropny Nutramigen od którego kupcia jest zielona jak trawa na wiosnę. A dzięki zupkom z marcheweczką mamy prawie wszystkie kolory tęczy.:-)

reklama
hmm co lekarz to inna opinia...
moja lekarka powiedziała, że kupka może sobie być zielonkawa i ze śluzem i jest ok ... nie fajnie jest gdy jest czarna albo z krwią. Jeśli ze śluzem to to może być po prostu fu ble ale połknięty katarek :tak: i co wy na to?

no nie wiem. dziwna opinia. Tak sobie myślę, że ile tego kataru dziecko musiałoby połknąć żeby mieć go w stolcu. Ale przecież lekarzem to ja nie jestem. Ale z drugiej strony jak niuniek miał ten śluz to nie miał wtedy kataru.:eek:

Wczoraj sama ugotowałam Witkowi zupkę: ziemniak, marchew, pietruszka i kalarepka. Ale wcinał :-D:happy::cool: Mimo, że nie dodawałam nic poza masełkiem do tej zupki to była smaczniejsza niż te słoiczkowe :tak:

dzisiaj Michas konczy 5 miesiecy i zaczynamy stopniowe odzwyczajanie od cycka, w nocy dostaje cyca, o 5 rano cyca, o 8 rano cyca o 10 rano kaszka (100 ml wody i 3 lyzki kaszki - zjada prawie wszystko), okolo 13 - 14 obiadek (zjada pol sloiczka lub prawie caly, zalezy jak mu posmakuje, jak sloiczka nie chce i nie umiem mu wciskac to daje kaszki), okolo 15 wychodzimy na spacer, jak nie sli to na dworze dostaje cycka (ale glownei to tylko pije), jak spi to po powrocie do domku okolo 18.30 cycek (ale nie duzo bo on ostatnio jakos coraz mniej ciagnie), o 20 kaszka, potem kolo 21 kapiel i po kapieli dopicie cyckiem :-) ufffff
po tym daniach nie cyckowych czasami daje cycka dla popicia :-)

co myslicie o tym systemie?

Ja jeszcze o odstawianiu nie myślałam, ale w związku z tym że za tydzień wracam do pracy, częściowe odstawienie wystąpi samoistnie :-D. Trochę mi szkoda bo chciałam karmić jak najdłużej, a w tej sytuacji pokarm pewnie powoli zacznie mi zanikać bo i tak mam go już mało, na tyle mało że odciągnąć już sama nic nie mogę:-(.

Karlam1, a Michałek już bez problemu pije z butli? Bo u nas walki się wreszcie skończyły. Czasami jeszcze się stawia nasz buntownik ale po kilku podejściach w końcu zaczyna pić ;-).

on nie pije z butki, kaszke robie gesta i podaje lyzeczk a;-) cherbatke czy soczek pije z kupka niekapka a raczej z takiego bidonu ze slomka :-) butelki juz mu dawac nie bede:-)

No Antoś niestety strasznie się denerwuje na kubek niekapek, on w ogóle z niczego nie chce pić (chodzi mi tu o soczki i herbatki), muszę poić go łyżeczką. A z butli to tylko kaszkę na noc.

reklama
Czesc mamuski
rzadko bywam na forum BB
nie mma niestety czasu na przeczytanie całego watku
jesli macie jakiś przepisy jak przyrzadzić i z czego -zupki, deserki dla dziecka to prosze napiszcie lub przyslijcie na meila
elexi@interia.pl
będę wdzieczna
jemy juz kaszki, zupki, soczki, herbatki, deserki-ale ze sloiczka,
bardzo mu smakuja, potrafi zjesc jednorazowo caly sloiczek :)
chcialabym sama cos zeszykowac i sprawdzic czy będzie maluszkowi smakowało
w niedziele skończy juz 5 miesięcy
nadal jestesmy na cycu, ale diete rozszerzamy
Pozdrawiam

Do góry