reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Ja niestety musiałam Tymka odstawić, chociaż czasami mi jeszcze brakuje tej naszej bliskości. Z wieczornym zasypianiem nie było problemu, od razu pogodził się z tym że dostaje butle i już. Gorzej było w nocy. Dwie, trzy noce były z płaczem, budził się i ryczał, a butelki nie chciał wziąć do buzi. W końcu usypiał bez butelki po kilkunastu minutach płaczu. Po dwóch takich nocach przestałam nawet robić to mleko w nocy bo i tak je wylewałam. Skończyło się na tym że po trzech dniach nauczył się że cyca w nocy nie dostanie, a jeść mu się nie chce, więc stwierdził że szkoda czasu na nocne pobudki i teraz śpi ładnie, tfu, tfu. Także gosha wszystko zależy od Twojej determinacji. Gdyby nie ciąża to ja też bym jej pewnie nie miała, no ale nie miałam wyjścia. No i na szczęście mąż mnie wspierał, brał Tymka, uspokajał go, zagadywał. No i udawało nam się go uspokoić w kilkana-kilkanaście minut, więc na szczęście nie było godzinnych histerii, więc nie wspominam tego jakoś tragicznie.

reklama
Jej, czytam co jedzą Wasze dziećki i trochę mi głupio się robi. Mój Tymek na kolację i na śniadanie nadal dostaje butlę z mlekiem i kaszką. Kanapkę tylko na drugie śniadanie, na pewno w sobotę i niedzielę, a w tygodniu rządzi nim teściowa, czuję że mimo mojej prośby dostaje codziennie kaszkę z owocami. Czy ja przeginam z tym mlekiem z samego rana i na wieczór przed snem, czy to Wy tak lecicie do przodu? :S

Moja jest specyficzna ale ona nie jada już nic dzieciowego oprócz tej butli wieczorem. Tak to normalne posiłki z nami. bez skrupułów. Jak jest rano owsianka to jemy w trójkę jak jajecznica czy serek wiejski z pomidorem to też.

dzag spoko, my to w ogole jestesmy w tyle, chyba najbardziej z mojego lenistwa, tolka kasze z jablkiem je rano i wieczorem, bo uwielbia. w poludnie caly czas papa z blenderoparowara. do tego przegryzie jakas bulke, banana, jablko. ja niestety z tych malo gotujacych, trzeba bedzie to pewnie wkrotce zmienic, mnie wygodnie z tym aventowskim urzadzonkiem dla toli, z tomkiem zywimy sie poza domem najczesciej. ehhh, jak tu zaczac gotowac regularne obiadki???

dzag ja daję kanapki bo Tymek (kiedyś pisałam chyba) obraził się na kaszki, musiałam 3 paczki koleżance oddać. Próbowałam dawać mleko z płatkami, owsianką, ale nie lubi, jak wyczuje mleko to ma odruch wymiotny. Za jajkami też nie przepada więc zostały mi kanapki :)

Dzag u nas też z samego rana jest mleko,a na noc kaszka... Jedyne co to lepiej późno niż wcale,ale w dniu urodzin pożegnaliśmy się z blenderem,więc obiadki i 2 śniadania są w kawałkach,albo i normalne np.pulpety z ziemnaczkiem i brokułem.
Chciałabym,żeby już gotować ,,na jeden gar:-D'',ale rzadko się to udaje i troszkę za dużo czasu w kuchni przez to spędzam:dry:

Macie może jakiś fajny przepis na soczewice? u nas była pare razy i bardzo smakuje małemu,ale na razie robiłam mu tylkoz pomidorem i bazylia,bo nie bardzo wiem z czym jeszcze możnaby:zawstydzona/y:

reklama
Dzięki Dzag, dziś wieczorem zrobie to będzie na jutro na drugie śniadanko:-) Tylko tam w przepisie jest ostra papryka ,dodajesz? ja dawałam małemu papryke np.w leczo( takiej lekkiej wersji dla niego),ale ostrą?
I tak z 2 dni trzymasz w lodówce czy na świeżo robisz?

Do góry