reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Irisson, Lilka nie ma żadnych problemów, raczej ja je mam :-) z tym, żeby wcześniej oswajać grudki, większe kawałki pokarmów itp. Ale powoli odpuszczam i dziś nasz wielki sukces - cały obiadek (ok. 220 g) grudkowy, wchłonięty ze smakiem, bez większych problemów :tak: Jestem bardzo zadowolona z niej i z siebie :tak:

reklama
Olga wlasnie zdaje mi sie, ze u olivii od nocy jest uzaleznione sniadanie, jak 2 razy w nocy poje to i sniadanie wchodzi lepiej bo nie jest wyglodniala.
A z tym jedzeniem w nocy to sie zmienilo chyba. Nie chcialam zapeszac,bo za pierwszym razem myslalam, ze przypadek,za drugim,ze zbieg okolicznosci, ale trzeci i czwarty to juz chyba nie:confused: Mianowicie mala kolo 16 zwykle zjada podwieczorek:jogurt z owocami. A ostatnio wlasnie jak szykuje remikowi kolacje to ona tez zje kromke lub pol chleba z maslem/serkiem. Przed snem jeszcze butle standardowo wytrabi. No i po tym chlebku zdaje sie spi o wieeeeele dluzej, wczoraj dopiero o 5.30 sie obudzila na butle. No ale wyglada,ze po jednym jedzeniu nocnym jest zbyt glodna,zeby zjesc na spokojnie kaszke/owsianke, woli butle,bo szybciej chyba;)

U nas totalna obsesja na punkcie jogurtu naturalnego z owocami... Bruo ryczy jak obdzieranyze skóry jak się kończy! Zjada około 250ml razem z musem owocowym więc chyba dość... Nie zdarza się już podjadać w nocy. Jak się budzi to ewentualnie łyk wody. Butla między 20-21 a potem śniadanie między 7 i 8 rano, Nie wiem tylko czy nie za długa ta przerwa, jeść nie woła, mam nadzieję że dziecka nie głodzę ;-) Dajecie już serek twarogowy? A homogenizowany?

Summerbaby długa przerwa?! U nas jeszcze dłuższa...Mania je ostatni posiłek o 19, budzi się koło 6 - 7, je koło 6 30 - 7 30. Spoko, nie zagłodzisz Bruna:-D

A ja tam jakoś nie mam obsesji, że wyhoduję papkożercę...Aż sama się dziwię dlaczego i skąd ten luz u mnie niespotykany w tej materii:confused: Mania nie znosi grudek, mielę jej na gładko, jakoś czuję, że przyjdzie jej czas i tyle. Tak samo było z jedzeniem kaszki łyżką. Naszarpałam się jak głupia, nakombinowałam, a to konsystencja, a to łyżka...Tylko po to, żeby dwa miesiące później, jak odpuściłam definitywnie i wszystko zaczęłam dawać butlą, zarzuciła z własnej woli smoka na rzecz łyżki ;-)

Gryzie pięknie chrupki, chlebek, jabłuszko, zjada płatki owsiane w kaszce, tu jedynie "grudki" jej nie przeszkadzają. Damy radę:tak:

Ostatnia edycja:
Ja wczoraj zrobiłam Tymkowi pomidorową w której były spore kawałki. Aż się zaczęłam zastanawiać czy nie za duże te "grudki" i myślałam że zaraz będę musiała dodatkowo blendować, ale Tymek poradził sobie znakomicie. Żadnego krztuszenia, żadnych odruchów wymiotnych. Mielił wszystko ładnie i był zadowolony.
U nas jeszcze nabiału nie wprowadzaliśmy, bo musiałabym jakoś zmienić nasz schemat dnia. Ale dostał ostatnio od mojej bratowej czteropak deserku waniliowego z nestle. Podeszłam do tego sceptycznie, bo tak jak któraś tu pisała co tam dobrego może być skoro stoi to w temperaturze pokojowej i może stać kilka miesięcy!!! No ale ponieważ mój Tymek po trzydniówce nadal wybredny jest to stwierdziłam że trudno, może chociaż to zje, ale gdzie tam, nawet buzi nie chciał otworzyć jak mu dałam spróbować. Skończyło się na tym że zjadłam sama. I tak sobie myślę że w sumie dobrze że mu nie posmakowało. Muszę kupić dzisiaj jogurt naturalny, albo jakiś twaróg i będziemy próbowali z nabiałem.

Hahaha, marcia słynne paskudy z Nestle:-D Mądry Tymuś! Mania niestety uwielbia, więc wciąga:cool2: A ja, po okresie frustracji, że wciąga syf, już całkiem wyluzowałam, są gorsze rzeczy niż te trochę mleka z cukrem;-)

Aia płatki owsiane w kaszce? sama gotujesz i dodajesz czy kupujesz już taką gotową? Jeśli tak to jaką? U nas bunt ogólnokaszkowy nie wiem jaką powinnam kupić? które kaszki dzieci najbardziej lubią?

U nas też ostatnio był bunt kaszkowy,ale wczoraj kupiłam mu babydreama grysikowo-bananową i otwierał dzioba jak dawno tego nie robił. A ja mu małą porcję zrobiłam bo myślałam że wyrzucę tak jak wszystko ostatnio,a on wylizał do ostatniej łyżeczki i chciał więcej.

U nas powrót apatytu, je wszytko, nawet pije wodę:-) I otwiera dzioba szeroko, tylko po takim jedzeniu jest wszytko do prania i mycia ale coś za coś.

reklama
marcia ironia losu - dokładnie przestała jeść po babydream grysikowo-bananowym. Zjadła 1 łyżeczkę i koniec z jakąkolwiek kaszką. Wczoraj ugotowałam kaszkę mannę i też ble. Ciekawe co z tymi płatkami owdsianymi?
Ktoś może polecić jakieś kaszki, które ich dzieci lubią? Szczególnie te bezcukrowe.

Do góry