reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

a ja jak sempe, tyle ze nagotuje i zamroze.. a po roku bedzie jadla co my
no ale ewa mnie zlinczuje bo moja mala dostala polizac lizaka o smaku coca-cola lol!
nie moglam sie powstrzymac a ona tak fajowo lizala :]
no dobra, wiec teraz do rzeczy, moja starsza dziecina ma 9 i pol roku, nie przejada sie slodyczami, woli owoc lub warzywko na przegryzienie, ale nie bronilam nigdy niczego, pozwalalam sprobowac wszystkiego, oczywiscie wszystko pod kontrola :)

reklama
Dziewczyny, a jeśli bym chciała teraz wprowadzić gluten, to co, podaje parę dni, a potem basta i dopiero w 7m warzywa, a po 10 dopiero znów gluten, nie łapie się w tych dietach wszystkich zupełnie.

Lizaka może kiedyś dam, ale takiego z apteki na 100 % nie o smaku coli, bo nawet dorosłemu bym tego nie dała.

Asia, ekspozycja dla dzieci na piersi trwa 2 miesiące. Codziennie podajesz łyżeczkę. Potem możesz już serwować pełne posiłki glutenowe, np. kaszę mannę.

ewa, ale jeszcze nie jest za pozno? co polecasz na pierwszy glutenowy posilek? w jakiej porze go podawać? z moi mlekiem? czy taki posilek zastapi jednego cycusia?

Asia, z tego, co ja się orientuję, to ekspozycję możesz zacząć w 5 albo 6 miesiącu, więc jeszcze sporo czasu jest, ale już można :) Na początku to będzie tylko 1 łyżeczka. Ja dodawałam mannę Nestle do zupki jarzynowej. Przez dwa miesiące. Dopiero potem podajesz pełny posiłek zastępujący mleko. U nas to była kasza manna. Jadł Franek dwie kaszki dziennie - mannę i jakąś bezglutenową (ryżową/kukurydzianą).

ewa, dzięki:tak:, a jeśli bym teraz chciała zacząć ale jeszcze nie dawać warzyw?

Katjusza, nataszka, jesteś tam? jak Wy robicie, bo Wy też planujecie 6 m-cy tylko na piersi.

ja też podłączam się do pytania, bo mój dzieć też piersiowy tylko i planuję wprowadzać warzywka po 6-tym miesiącu. Asia, ale właściwie czemu chcesz wprowadzać teraz gluten? Pytam, bo ja zupełnie jestem zielona w tej kwestii :)

Bo dzieciom cyckowym wprowadza się gluten wcześniej niż tym na mm. Trochę to dziwne bo te na mm już wcinają zupki i jest szansa podać tą łyżeczkę kaszki a te na cycku hmm. Ja bym chyba ugotowała ta łyżeczkę i jednak do butli z mlekiem wieczorem dodała. Tak mi się wydaje że taka ilość jakiś strasznie nie zagęści i spokojnie przez smoczek dwa przejdzie. Wkurzałoby mnie tylko że muszę na ten posiłek ściągać mleko skoro skoro mam je w cyckach :baffled: a drugi pomysł to ugotować tą łyżeczkę manny dodać 30ml mm i zrobić mini posiłek łyżeczkowy wieczorem a po nim cyc :tak:

reklama
A jeśli dziecko nie jest butelkowe to ściągnąć swoje mleko,rozrobić z tą kaszką i podać łyżeczką? A ile tego mleka trzeba ściągnąć na taką jedną łyżeczkę kaszki? Pewnie głupie pytania zadaje ale jestem zielona w tym temacie ;/.

Do góry