reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

a my przystopowaliśmy z żółtkiem i mięchem bo tolka jakoś uczuliła się na coś. na razie szalejemy z glutenem.

a propos uczuleń, ostatnio moja znajoma miała konwersację z 4-latką:
mila: a wiesz, ja też mam uczulenie
znajoma: tak? a na co?
mila: na rączce!

:-D

reklama
Agnes92 pisze:
Dziewczyny a czy mogłaby mi któraś z Was powiedzieć od kiedy żółtko do posiłków sieę dodaje i ile? I jak
banana podać gotowanego czy surowego? Będę wdzięczna za odp.:)
Żółtko według schematu co drugi dzień po połówce. Po szóstym miesiącu. Ja banana kroję w grube plasterki, wrzucam w miseczce
do mikrofali, podgrzewam a potem widelcem rozgniatam.

K8 czyli dobrze zrozumiałam że Fifi zjada: 2 x 220 obiadku, 2 x 220 owoców, i 2 x 200 kaszki?
Nie to że źle, czy dobrze, tylko tak pytam z ciekawości bo wydawało mi się że mój dużo je.

u nas teraz tak:

6-7- 120 mleka
9-10 - 150 kaszki (jaglana, ryżowa, kukurydziana) na mleku
12-14 - obiadek - czyli 180-200ml zupy
16-17 - próbujemy z owocami ale jest ostatnio totalny bunt w tym temacie, więc najczęściej 120 mleka
19:00 - znowu 150 kaszki tylko juz dokładam do niej te nie zjedzone owoce
potem w nocy 1 lub 2 razy 120 ml mleka

i do tego 4 do 7 kup dziennie :-)

a z rozszeżaniem jakoś nam nie idzie, bo jakieś bunty są więc mu gotuje bardzo proste obiady takie jak na początku, żadne nowe rzeczy jakoś nam nie podchodziły ostatnio. A ja też taka zabiegana że jakoś nie mam głowy i czasu. Nawet jeszcze w tym żółtkiem nie wystartowałam.

Ostatnia edycja:
A my mamy mały sukces
ale chyba tylko przez zabkowanie:/
Sniadanie 7 -6.30 mleko 15oml
2 sniadanie 10 kaszka jaglana , orkiszowa albo ryz na mleku z owocami około małego słoiczka
Obiad okolo 12, 13 zupka max mały słoiczek z mieskiem cielecinka boc krulikiwm no i kurczak tez ale musi byc osobno podawany nie w zupce:p
i dodaje tez albo ryz albo kuskus albo kasze jaglana
a jakie kasze jeszcze moge podawac? czy mozna juz soczewice?
czasem jest czasem nie ma o 14.30 mleko 120ml
i o 17 kaszka jaglana z owocami
o 19 kolacja 210 mleka
o 22 120 mleka
i uwaga w nocy tylko herbatka o 3 :p

Karolina czyli jesteśmy do tyłu z żółtkiem...od jutra zaczniemy,chyba nic się nie dzieje;)

My wróciliśmy ze spaceru i Mały był taaaaak głodny,że nie miałam jak zajrzeć na forum więc ugotowałam tego banana w niewielkiej ilości wody,zblenderowałam i dodałam 2 łyżki ugotowanej manny.Zmiótł aż mu się uszy trzęsły:-D zresztą co się dziwić nie miałam jeszcze sytuacji żeby Adam czegoś nie zjadł, na jabłko 1 raz się krzywił troszkę,ale i tak zjadł chętnie.
A z tym bananem to dobrze wiedzieć ,że może być i surowy, następnym razem dam taki:)
Dziękuję Wam za pomoc;)

Ja daje teraz surowego banan rozgniecionego albo do siatki

weronka, jakie macie objawy tej alergii? bo ja już nie wiem, dziś Ula ma na drugim policzku taką czerwoną plamę, jadła to co wczoraj i nic jej nie było wczoraj. Takie coś pojawiło się po spaniu jak odgniotła policzek, dziś pojawiło się po spaniu od 10 do 12 tak mówi moja mama bo mnie nie było i do teraz nie znikło i się zastanawiam cały czas nag tym glutenem:-( Niby mieliśmy ekspozycję i było ok ale teraz pojawiają się te zmiany skórne:no: Nie wiem czy się do jakiegoś alergologa nie przejść.

Asia jak nasila się po spaniu to może jakaś alergia kontaktowa, np na proszek? może w czymś nowym prałaś prześcieradło, może ma nowa przytulankę albo proszku dałaś za dużo/ nie wypłukał się dobrze?

U nas podobne zmiany jak u Ciebie, też się zastanawiam od czego, ale u nas po spaniu łagodnieją. zastanawiam się czy to nie przypadkiem od kojca :eek: Leosiek strasznie "szura" buźką po tych bocznych siatkach i tak jakoś ma to od paru dni, od kiedy mamy kojec :confused:

My teraz mamy taki schemat:
rano 200ml kaszki na mleku z owocami
południe 200ml gęstej zupki
koło 15 200g deserku
koło 18 kaszka
20.30 mleko
I ostatnio na szczepieniu 8200g i 70cm. Mój Maleńtas :)

reklama
Asia wiem !!! :-D:rofl2: Ola tak ma jak śpi w moim łóżku na moim prześcieradle. Jak śpi na kocyku jest czysta. Nie ma alergii na proszek bo piorę swoją pościel w dzieciowym a jej rzeczy niektóre w normalnym i jest ok tylko alergia jest na moje łóżko:-D:rofl2: a serio to wydaje mi się że to od tarcia buzią non stop głowę na tym brzuchu obraca

Do góry