reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

reklama
My wczoraj po dlugiej przerwie znow sprobowalismy marchew. Smakowala, ale niestety juz wieczorem widac bylo rumience na policzkach. Dzis policzki sa 'lakierowane' co definitywnie oznacza alergie na marchew. Niestety, to warzywo najczesciej pojawia sie w obiadkach i Juniorowi smakuje. Takze zostala nam jedynie dynia, ktore w miare jest akceptowalna.
Kolejne podejscie jak z marchwia robimy z jablkiem. Mam nadzieje ze chociaz jablko bedzie w porzadku.
Na koniec zrobimy test z mlekiem. Teraz jestesmi na bebilonie pepti.

dziewczyny czy jak gotujecie dzieciom to robicie takie gęste papki, czy takie rzadkie jak zupka?

Bo ja robię raczej takie gęste - same warzywa w sumie zmiksowane z mięsem. A takiej typowej zupki nie próbowałam ale to chyba też wyjdzie gęstsze jak się zmiksuje te warzywa z zupy...

Ja robię raczej gęstawe, ale nie aż takie żeby łyżka stawała. Tymek takie lubi :-) jak ostatnio dostał słoiczkową zupkę, która była rzeczywiście konsystencji zupki to mu nie smakowało. A składniki w sumie takie same jak dostaje mojego więc to raczej nie smak tylko konsystencja mu nie odpowiadała.

Ja mam pytanie odnośnie żółtka. Dodajecie je do jakiejś konkretnej kompozycji warzywnej czy obojętnie?? Przywiozłam wczoraj od teściowej swojskie jajka i chciałam zacząć mu podawać, ale dzisiaj robię obiadek - marchewka, jabłko, burak, ziemniak. Mogę do tego zestawu dodać żółtko czy będzie za duży misz masz? :-)

Ehh nie wiem czy nie będziemy mieli alergii na mleko. Do tej pory dostawał kaszki ryżowe na wodzie. Ostatnio M robił zakupy i kupił mu dwupak mleczno-ryżowej. Dostał ją przedwczoraj, dzisiaj kropa na policzku i dwie na brzuchu. Muszę obserwować.

Moje zupki i kaszki są średnio gęste. Olisko woli rzadsze ale gęstsze niż zupa krem.

Marcia ja dodaję żółtko obojętnie do czego. Ja zresztą co dziennie gotuję to samo tylko jeden składnik się zmienia :-)
Dziś pomidorówka dla nas i dla Oli

My po nieudanym glutenie, jak tylko przejdą wszystkie objawy zaczniemy z żółtkiem. Pediatra podpowiedziała, żeby od przepiórczego zacząć, potem od zielononóżki i na końcu eko. No i kazała ograniczyć mleko, dawać więcej zupek, bo przy nietolerancji glutenowej może nagle pojawić się alergia na mleko, bo organizm jest osłabiony. Dzisiaj w nocy nie było standardowej pobudki o 4, więc może skończy się nocne podjadanie :)

Zylcia my zaczynaliśmy od mocno rzadkiej, teraz była fajnie gęsta, a od dzisiaj już z kawałkami ;-)

Młoda wciamała całą porcję gęstej zupki z rozgotowanym ryżem - (żółtko, ryż, ziemniak, marchew, brokuł, pietruszka, nać) :-) ani razu się nie zająknęła, więc już przestaje blenderować na papki, ale się strasznie bałam, że po łyżeczce będzie paw, ale gdzie tam, nawet nie zauważyła różnicy :-p na jutro ma ten sam zestaw :tak: wody dodatkowo 20ml :-)

ja od następnego tygodnia będę Młodej powoli podawać gluten, najpierw po łyżeczce, potem powoli zwiększę ilość, już piętkę chleba ładnie ciama, więc u nas raczej będzie bezproblemowo ;-)

Irisson, a jaki ryż gotujesz? taki że tak powiem normalny??

ja z tym glutenem mam jakoś nie po dordze, podaję jak sobie przypomnę, niechcący zaczęłam podawać kaszkę z glutenem więc chyba jest ok.
dziewczyny, dzięki za link do sklepu internetowego HIPPa, super działają!

Summer normalny ryż biały, taki co my jemy :tak:

chciałam jej banana dać na podwieczorek, ale nie wiem czy nie za dużo szczęścia na raz :sorry2:

reklama
irisson, u nas banan to hicior :tak:
Lewek, ja bataty kupuje w eco sklepie

kurcze to ja jakaś opóźniona jestem, bo dalej młodemu papki robię, to w weekend zacznę z grudkami, bo w sumie on ładnie wcina piętki i kawałki jabłka :-)

Do góry