reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

reklama
Aia ja daje 2 łyżeczki mięska, mąż robi Laurze zupe na szyjce i z tego mam mięsko, obi lubią :-)

Nina właśnie zjadła 180g kaszki :szok: strasznie jej babydream podpasywał, nie chciała wczoraj na wieczór jeść bobovity, okropnie słodka jest, a z dreama taka mleczna, no w szoku jestem :-) zostawiła łyżeczkę, ślicznie odbiła i łobuzuje, no super! :-D no i mamy 4 razy cyc(2 wieczornie i 2 rannie), kaszkę i obiadek :-)

Ewa jak robisz rybkę? ja poczekam do skończenia 6 m-cy, ale nie wiem jak to zrobić :tak:

Czy jest ktoś jeszcze kto nie zaczał ekspozycji na gluten??? Bo ja nadal nie mogę się za to zebrać. Czekałam aż Tymek będzie ładnie zjadał konkretny niemleczny posiłek, żebym wiedziała że mi to codziennie zje. Teraz już pięknie wcina obiadki (na razie tylko warzywne, ale chyba zacznę niedługo coś więcej kombinować), więc chyba czas dodać tej kaszy manny. Pisałyście coś o tych błyskawicznych. Czy taką błyskawiczną mogę dodać bez gotowania do gorącego posiłku i ona mi się tam odpowiednio wymiesza??Czy muszę ja najpierw rozrobić, a potem dodać do obiadku??Wiem że już o tym pisałyście, ale wtedy jakoś nie zakodowałam.

Czy wy dodajecie do waszych obiadków jakiś ryż czy kaszę?? Czy leciałyście z warzywami a potem na dodatek mięsko?

Marcia jesli Boisz sie ze nie zje calej porcji manny to dawaj mu oddzielnie :) np przed obiadkiem. Ja dodaje 2 razy w tyg kasze gryczana lub jaglana ale widze Ze mocno Lile zapycha wiec daje tego malo. Jak zrobilam warzywa z gryczana i indykiem to potem 5 h nie wolala jesc ;D
Ja najpierw wprowadzilam większość warzyw potem z miesem 2x w tygodniu krolik lub indyk. Potem zaczelam kasze dawac.

ja do obiadku dodaję mannę, tylko nie wiem czy to ma być łyżeczka dziennie ugotowanej czy suchej - bo to różnica wagowa - wiadomo że jak się ugotuje łyżeczkę suchej to zwiększy swoją objętość przynajmniej ze 3 razy... wczoraj gotowałam obiadek na 2 dni więc wsypałam dwie prawie płaskie łyżeczki suchej manny w czasie gotowania

następnym razem może nie dam do obiadku, tylko przy gotowaniu Natalii rano wezmę trochę i zmieszam z kleikiem ryżowym

kasze to w ogóle wspaniała rzecz :) ja nigdy nie lubiłam ale w końcu pomału się przekonuję - dziś na obiad krupnik :) gęsty że łyżka stoi, z kurczakiem i wołowiną wkrojoną (tzn dla nas i Natalii bo Hania jeszcze za mała ale myślę że szybko zacznie jeść z nami zupy)

a ryż czy jakiś makaronik pewnie zacznę też dodawać do obiadków :) no i nie dawałam jeszcze Hani mięsa.
wychodzę z założenia że im bardziej różnorodnie tym lepiej, wszystkiego po trochu :)

Marcia ja nie robię ekspozycji, zacznę po skończonym 7 miesiącu.
Do obiadku często dodaje kleiku ryżowego, jak mi za rzadki wyjdzie to tak zagęszczam.

Jak robicie ten ryż z jabłkiem i cynamonem? Zwykły ryż czy kleik ryżowy? Jabłko parujecie i blendujecie jak pamiętam?

U nas mięska prawie wszystkie zaliczone - indyk, jagnięcina, cielęcina, królik, z resztą na razie się wstrzymuje. Raz w tygodniu łosoś.

No i do tygodnia mieszam mleko bezlaktozowe ze zwykłym enfamilem 2, żadnych wysypek nie ma, kupka ok, ale dużo bąków puszcza i niespokojnie śpi - myślicie, że to może być jednak jakaś nietolerancja na mleko? Czy raczej wtedy kupa byłaby brzydka i go wysypało?

boszzz nadrobić ten wątek jakaś niemożliwość! :-D

Dziewczyny, mam pytanie odnosnie smokow do butelek: czy jest sens kupowac z przepustem 6m+?? My jedziemy na butlach TT. Czy moze od razu lepiej zainwestowac w kubek niekapek, jakis z gumowym ustnikiem? Jesli kubeczek, to jaki polecacie?

my o zgrozo cały czas ze smoczka 1 korzystamy. tolka je w nocy przez sen i 2 się zalewa dziewczyna. a wszystko co niemleczne łyżeczką zasuwamy. może dziś wieczorem dam jej trochę mm z klejem kukurydzianym, tylko nie wiem czy przez smoczek 2 czy łychą właśnie.
a z kubeczka doidy cup sobie tolka popija wodę z sokiem po obiadku. strasznie jest podjarana tym kubkiem, jak go widzi to aż podskakuje. może jej się tak pić chce, choć mam wrażenie że to bardziej kubek niż zawartość ją kręci ;)

marcia ja też jeszcze nie eksponuje na gluten. idę 13 do pediatry na kontrolę to podpytam kiedy zacząć. może za to z tym mięskiem ruszę w weekend :tak:

reklama
Olga, no wiadomo:-) dlatego ja gotuje, pół łyżeczki małej i to wychodzi półtorej małej ugotowanej czyli tyle ile ma być na ekspozycję.

Mój głodomór właśnie zjadł obiadek 160 g buraczek, marchewka, dynia, ziemniak, pietruszka z masełkiem i manną i poprawiła 130 g jabłuszka z cynamonem:tak: Chyba czas na mięso.

ewa, bo ja mam króla u mamy w zamrażalniku, a jutro jak wyjdę do kancelarii to bym mamie zostawiła żółtko z naszego jajka porannego, dać pół żółtka? rozgnieść go? no i najważniejsze, może być przed mięsem? to ma jakieś znaczenie?

No i kolejne pytanie;-), w nd jadę do rodziny wezmę obiadek gotowy ale nie będę tam manny gotować, mogę zrobić dzień wcześniej słoiczek i dodać od razu tam manny?

A i w ogóle jak dziś znów lekką ręką ściągnęłam w parę minut 130 ml to pomyślałam, że nie będę jej w ogóle wprowadzać mm. Widać po mm była alergia, a po masełku, serze białym nic, nie służy jej to sztuczne, a w ogolę jej średnio smakuje. Tak myślałam, że będzie na sinlacu albo jednej kaszce bezglutenowej i jednej kaszce na moim mleku do 9 m- ca (no i wiadomo na cycu), a potem będzie piła zwykle mleko. Któraś z Was tak karmiła poprzednie dzieci? to dobry pomysł? a przy kolejnym dziecku kupię elektryczny laktator bo jednak ręka trochę boli:tak:

Do góry