reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

K8 Mi na początku siara leciała kroplami z jednego strumienia, potem stopniowo ilość strumieni zwiększała się i tak jak miała nawały koło 5tygodnia to leciało już conajmniej z 2 kanalików, a teraz z obu piersi leci z 4ech. W sam raz na tyle, że moje dziecko woli ze smoka trójprzepływowego niż normalnego bo nauczone że leci dużo i szybko.Ty się nie dołuj tym karmieniem piersią. Ciesz się... ja bym dużo dała żeby cofnąć czas i po miesiącu przejść na mm. Byłabym teraz spokojna, wyspana, mogłabym wyjść z domu. A tak to jestem normalnie jak dojna krowa w zagrodzie... nienawidze tego.

Asia idziesz jak burza z tym karmieniem ! i nie mów że taka nieporadna jesteś, więcej odwagi, słuchaj instynktu a na pewno Uli nic nie zaszkodzi.

Gorgusia
ja bym zrobiła oddzielnie
Gosha u mnie jest podobnie... ciągle głodna, chyba mój pokarm już nie wyrabia albo jakoś tak z przyzwyczajenia woła chociaż zawsze wydoi z jednego cycka a potem często i z drugiego :-/ .
Irisson dzięki że napisałaś o tym USG bo nie wiedziałam !

A u nas ze wzgledu na kłopoty kupkowe podałam dziś Sinlac rano... niestety połowa wylądowała na śliniaku, krzesłku, na moich nogach i scianach jak zaczęła kichać... No ale ja się szybko nie poddaje i dziecko naucze jeść Sinlac :p A pozatym w obroty poszła herbatka Hippa z różą bo Lila często wyciąga języczek jakby jej się pić chciało. No i tak popija w ciągu dnia 20-50ml...może kupka bedzie po tym lepsza :)

Mam pytanie - dziewczyny czy Wy sie trzymacie tych wytycznych żeby np Sinlac po otworzeniu trzymać tylko 6 tygodni ?? U mnie był szczelnie zamknięty w szafce, bo kupiliśmy przed świętami. Jest całe pudełko i szkoda mi tego wyrzucać ...

Ostatnia edycja:
reklama
Ale to jak w takim razie zrobić tą kaszkę? Lepiej może zrobić ją z mm (jedna płaska łyżka) i dodać do jabłuszek?

Lewek- u nas też problemy z kupką i pani doktor zaleciła nam buraka spróbować, przepajać (100ml na dzień) i jak to nic nie da to spróbować z Lactulosą. Tylko to trzeba podawać ciągle-nawet jak kupka już się unormuje. Póki co próbuję z burakiem i zobaczymy.

A do buraka pasuje jabłuszko? :sorry:

Gorgusia nie czaje Cie z tą manna :p Masz manne co się robi na mleku tzn na mm ? Czy jak ? Ja mam taką błyskawiczną co robie na wodzie i dodaje do wszystkiego co mi się spodoba. Do buraka pasuje jabłko jak najbardziej ale ja bym nie łączyła jeśli je buraka pierwszy raz .

goscha, tylko czas i cierpliwość, której mi brakuje. U nas karmienie dziś dwa razy w nocy cyc, potem o 6, potem o 8.30 przed moim wyjściem, o 10 mama jej dała jabłuszko z kleikiem, o 11 cyc, o 13.30 obiadek z kaszą manną, o 16 cyc. Mam 70 ml ściągniętych to dziś spróbuje kleik na moim mleku.
U nas też rządzi cyc.

Lewek, ja też chyba zakupie sinlac, dajesz to rano?, a co Ty myślisz o tym, że mojej nic nie jest po maśle? ja bym już nie podawała po upływie 6 tyg.

gorgusia, to rozpuszczasz w wodzie tą kaszkę.

Ostatnia edycja:
gorgusia, ja też nie czaję tej Twojej kaszki :-D. Skoro jest mleczna, to znaczy że jest już z mlekiem modyfikowanym i wystarczy to w wodzie rozrobić, a nie w jeszcze jednej porcji mleka modyfikowanego... Boshe... Jak dobrze, że ja normalna kupiłam, do ugotowania w wodzie. Myślałam na początku że mi to gotowanie będzie jak wrzód na d****, ale się myliłam. Manna gotowa w 3 minuty i mogę do obiadu i deserku tak samo dodawać.
A do buraka jabłuszko jak najbardziej. U mnie w domu tylko tak się jadło buraki :-). Na słodko: tarty burak z tartym jabłkiem. I właśnie dzisiaj Tymkowi też pierwszy raz buraczka zrobiłam. SAMA :-). Nie słoiczkowego. Z jabłuszkiem, masełkiem i manną. Wciągnął całą porcję (jakieś 160ml) na raz :-). Mam nadzieję, że mu nic nie będzie, bo od razu całą porcję nowości dostał :-p. Drugi buraczkowy obiad jutro.
Ssia, Ty wrzuć na luz z tym jedzeniem, bo sfiksujesz. Słowo daję... Odmierzanie dziecku jedzenia menzurkami, liczenie miligramów i stopni celsjusza zakrawa na paranoję :-p.
A Ty k8 się nie martw o to karmienie piersią. Dzięki temu, że nie dane Ci było karmić długo piersią możesz Filipa raczyć tymi specjałami :-). Żadne z naszych dzieci nie ma takiego menu jak on :tak:.
Gosha, 12 posiłków dziennie? :szok: Rany, zaczynam doceniać to, że tak mi się poknociło jak się poknociło i Tymek był butlowy i je znacznie rzadziej.

Ostatnia edycja:
Asia podaje rano jako drugie sniadanie bo nie chce podawac na noc cięzkich posiłków bo Lilek się nie rusza w nocy i podejrzewam ze to jedzonko za bardzo jej w brzuszku zalega i potem ma problemy z kupką. O masło pytasz w kwestii alergii na białko mleka krowiego ? Jest 5 stopni alergii, może Ula ma tylko niewielką nietolerancję, ale z tego co się orientuję to powinna reagować na Twoj pokarm alergicznie jesli zjadasz nabiał. Mało prawdopodobne żeby zjadając masło nie miała zadnych reakcji a po mm miała... MM ma bardzo zmodyfikowane te białka dlatego czasami przejscie z piersi na zwykłe mm juz wystarcza żeby wyeliminowac alergię. Jesli alergia jest cięzka wtedy podaje się mleko z oznaczeniem HA.

gorgusia ja wczoraj miałam barszczyk :)) marchewka, ziemniak, pietruszka, seler i burak (i masło)

Dzag ja od razu walę całe porcje nowości :)) Jak się Olka rozkręciła to wcina pełną michę nowości. W niedzielę kalafior, wczoraj burak, dziś szpinak a jutro będzie pomidorówka.

Ostatnia edycja:
ale dziewczyny, tej kaszki manny mlecznej z nestle chyba nie można od razu całą porcją ładować? gluten wprowadza się najpierw po troszku, ja też dawałam Natalii do mm w takim sensie że załóżmy na 150ml wody daje się 50g tej kaszki wg przepisu na opakowaniu - to ja brałam 150ml wody, do tego zamiast 5 miarek mleka tylko 4 (tak jakby na 120ml), i do tego 10g kaszki mlecznej (czyli tak jakby na pozostałe 30g wody, proporcjonalnie do przepisu) - nie wiem czy to zrozumiale napisałam :)

reklama
dzag, ale ja pierwszy raz to odmierzam, a potem to już na oko. Na prawdę nie mam żadnej paranoi jeśli chodzi o gramatury, kompletnie mnie to rozszerzanie diety nie stresuje, wszytko w swoim czasie i tak zaczęłam wcześniej niż chciałam. Nie wierze też w nietolerancję białka krowiego u Uli ale jak teściowa chce poczekać te 3 tyg to ok (chce żeby przez ten czas wytworzyły się przeciwciała czy coś takiego).

Lewek, no spróbuje z tym sinlackiem, bo mi już się nie chce ściągać tego pokarmu. No i chciałabym do wiosny zejść z cycka ale wiem, że będzie ciężko, nie wiem komu ciężej:tak: Nie sądziłam, że to będzie takie trudne, chyba deprechę wtedy złapię jak nic:-(

Do góry