reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Ehh Wy tu już dawno w warzywach, owocach a teraz już nawet mięsach, a ja nadal w kaszkach siedzę. I nadal nie do końca ogarniam temat kaszkowy, a co dopiero pozostałe. Znowu mam do Was pytanie. Część z Was pisała że podaje kaszkę z dodatkiem owoców ze słoiczka. Ale do jakiej kaszki te owoce dodajecie?? Bo ja widziałam wszystkie kaszki smakowe. A jak dla mnie to te owoce to do takiej bezsmakowej by się nadały, a bezsmakowe to tylko kleiki a nie kaszki. Ja już głupia jestem. Tymek wcina teraz kaszkę ryżową bobovity o smaku bananowym. Robię ją na samej wodzie a nie na mm jak to piszą na opakowaniu i tak się zastanawiam czy to aby nie zbyt mało odżywcze jak nie ma mleka. Inna sprawa że on jeszcze po tej kaszce popija cycem :) jabłka samego mi nie chciał jeść więc tak sobie pomyślałam że może bym mu owoce do tej kaszki dała w małych ilościach na początek to może załapie. A przy okazji kaszka będzie bardziej odżywcza. Tylko do bananowej nie dam mu jabłek :) poradźcie mi co zrobić, proszę, bo nie wiem czy dobrze kombinuję.

reklama
a ja z rybami wpadlam na szatanski pomysl ze od czasu do czasu bedziemy brac mini porcje z naszej ulubionej pobliskiej... knajpy suszi. oczywiscie male saszimi, czyli super swieza surowa rybka. dzieki temu bedzie troche rozmaicie, bo i losos, i tunczyk, i miecznik, i dorada i w ogole. sparowac i zmiksowac z warzywkami, delicje ;)

marcia z czego sie orientuje kaszki bez dodatkow sa na pewno tez, humany i bobovity chyba widzialam :)

Ostatnia edycja:
marcia kaszki bezsmakowe to kleiki właśnie ;-) są kukurydziane, ryżowe, jaglane i gryczane (reszta jest z glutenem) do wszystkich powinnaś dodać mm. Jest jeszcze sinlac (specjalny produkt dla skazeniowców) i on jest bez mm.
Choć ja owoce dodaję do kaszek owocowych (już w dwóch rossmanach nie znalazłam tej jaglanej i czekam az mi przyjdzie z netu) bo co to za różnica czy ma kaszkę bananową + jabłko tylko więcej owoców.
My robimy taką porcję 60ml kaszki + 1/3 słoiczka owocków i mamy popołudniowy posiłek ;-)

Marcia czemu bez mleka? to wg zjadliwe jest?

Tymek wcina więc chyba zjadliwe :D wcześniej miałam jakąś próbkę mleczno-ryżowej też bananowej, ale dla niego widać nie ma różnicy czy to mleczna czy tylko ryżowa. A robię na wodzie bo nie chciałam mu mieszać mojego mleka ze sztucznym, bo jak dostał dwa razy tą mleczną to go przytkało. A na moim mleku nie robię, bo po 3 minutach mogłabym mu tą kaszkę z butelki podać a nie łyżeczką bo robi się rzadkie.

To jeszcze jedno pytanie odnośnie kleików. Wiem że już to gdzieś pisałyście, ale jaka jest różnica między ryżowym a kukurydzianym?? Któryś bardziej zatyka?

Marcia no jak mu smakuje, tylko myślę, że najwięcej wartości odżywczych jest właśnie w mleku, z wodą może być nie wartościowe :sorry: może mu robić z jabłuszkiem? chyba kleik kukurydziany nie przytyka ;-)

reklama
Weronka ale chyba tuńczyk czy miecznik to nie są rybki dla niemowlaczka. Dowiedz się. Tuńczyk ma rtęć, nawet w ciąży się nie zaleca. Łosoś, dorsz pewnie również pstrąg ok.

Marcia ja tych smakowych nie będę podawać bo ten "smak" tudzież "dodatek" owoców to jakoś mi zalatuje ściemką. Chyba lepiej dodać owoce samemu, nawet zmiksowanego banana do takiej kaszki/kleiku.

Do góry