reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
hej kobietki mam pytanie do tych co skonczyly karmic piersia czy musze brac tabsy na zasuszenie???bo wlasnie przeszlismy juz calkowicie na butle bo pokarmu mialam juz mniej i czesciej juz dawalam butle tak wychodzilo i ta dieta bezbialkowa juz mnie troche meczyla :-( wiec juz jedziemy tylko na butli

dziewczyny mam parę pytań:
jakie warzywa mogę dać po 6 mscu? Antek jadł już ziemniaki, marchewkę, pietruszkę,selera,pora,brokuła,groszek zielony,kalarepkę,kalafior,cukinie...i co dalej?

czy ten deser mleczno-owocowy w 7mscu to może być np jogurcik dla niemowląt??

ariska mam pytanie. Czy mogę zrobić małej zupkę z buraka bo tego jeszcze nie jadła? I czy jak chcę jej już dawać mm powoli to mam dawać 1 czy od razu 2. Piersią jeszcze karmię ale czasem jak wyjdę to daję mm na próbę aby się nauczyła smaku nowego.

arisko szpinak,brokuł, pora,dynie też już jadł (zap wymienić) pisałaś, że dawałaś już buraczka i fasolkę...
jak gotowałaś buraczka??

wiecie mój mały ostatnio grymasił przy zupce bo chyba już mu się papki moje znudziły dlatego pytam co można dać ale wiecie jak teraz będę robić? dziś zaczęłam...
dzisiejszą porcję kaszki manny do deserku (glutenu) zastąpiłam kluseczkami do obiadu ale nie zrobiłam takiej papki tylko na miseczce położyłam te kluski i obok obiadek i dawałam raz to raz i Antek zajadał się...zamierzam tak robić z ryżem i np kaszką jaglaną...
i już nie blenderuje na papki bo mały ładnie je takie miekkie kawałeczki marchewki

Buraka gotowałam razem ze wszystkim tylko trochę dłużej bo burak dłużej się gotuje. I była marchewka, ziemniak, pietruszka i burak. Ale powiem wam że lepiej dodać niewiele buraka albo coś jeszcze i buraka bo na moją małą 2 razy podziałał jako mega rozwolniacz i czerwona kupa wyszła jej wszystkimi możliwymi stronami ;)
Kate - możesz buraka dać spokojnie;) ale wtedy nie wprowadzaj nic innego nowego żeby zobaczyć czy nie ma jakieś reakcji. A mleczko jak chcesz dawać to 2, bo dziecko do 6mcy może być tylko na mleku matki a później przechodzimy na mleko nastepne. Mleko 1 jest dla dzieci które nie piją od mamy

A my do zupki dodajemy kaszę mannę albo ryż, kasze jaglaną, zacierki

Ostatnia edycja:
My narazie tylko marchew, ziemniak, pietruszka, łyżka masła, co trzy dni pół żółtka, a dziś wyjątkowo był brokuł:) zobaczymy jak żołądeczek jego sobie poradzi, oczywiście gotuje co dzień chce żeby miał świeże wszystko:) jak jadł słoiczki to i mięsko już jadł ale jak już gotuje to powoli od zera zaczynam:)

reklama
Pieknie jedza wasze dzieci. Moja dzisiaj dostała buraczkowej zupki i zajadała sie aż musiałam dokładkę dać, bo japke otwierała po jeszcze. Ariska a jak robisz te zacierki?

Do góry