reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozpakowane marcóweczki

Ja dzisiaj po szczepieniu. Wzięłam 6 w 1, pneumokoki i rotawirus. Meningokoki jakoś potem mają być czy kiedyś, nie zrozumiałam. Mała okej, waży ponad 4100g i zdrowa odpukac jak na razie. Chyba mam rekompensatę za ciężką ciążę i ciągłym zamartwianiem się o płód i lazeniem po lekarzach ;) Mała płakała przy ukluciach, ale po przyjściu do domku dostała cycusia i śpi. A ja idę się koło niej położę, meza nie ma, jest okazja :)Milego weekendu majowego😘👶😀

reklama
Dziewczyny a czy Wasze maluszki lapia już kontakt wzrokowy? Mojemu leci teraz 7 tydzień i narazie jak do niego dużo się nagadam i nasmieje to się na kilka sekund uśmiechnie ale nie wiem czy dlatego bo mój głos słyszy czy widzi że ja się śmieje. Ale nie patrzy jeszcze typowo na mnie ani jak go wołam

Ja mam podobnie.Jem prawie wszystkim oprócz ciezkostrawnych. I cokolwiek nie zjem mały sie drze. Daje espumisan i dicoflor w kropelkach ale niewiele pomaga. Jak nie jem nic szczególnego też płacze. Staram się unikać nabiału bo po nim wyjątkowo płacze. Kupki są kilka razy dziennie. Gazy puszcza porządne....t tylko problem z odbijanie po karmieniu jest.
Szczepienie mamy z refundowanych,nie zgodziła się na 6w1 bo ma dużą dawkę rtęci. W przychodni na moja decyzję zareagiwali niemal z oburzeniem i stwietdzeniem,że przecież wszyscy szczeoią skojarzoną....poczułam się jak wyrodna matka skazując dziecko na 4 kłucia.
Co do usg bioderek to mieliśmy na 28 kwietnia ale nam przesuneli,bo przez pandemię robią najpierw starszym dzieciom które miały mieć wcześniej. Zapisali nas na czerwiec ale wydaje mi się ze będzie za późno,bo mały bedzie miał już 14tygodni więc chyba prywatnie zrobię gdzieś.
Chyba do 12 tygodni jest maksymalny czas na to. Czy dziecko bardzo płakało przy tych 4 wkłuciach? Stosowalaś maść znieczulającą na skórę? Nie wiedziałam o tej rtęci. Może racja że nie warto dawać skojarzonych. Masz jeszcze jakieś argumenty przeciw?

Ja dzisiaj po szczepieniu. Wzięłam 6 w 1, pneumokoki i rotawirus. Meningokoki jakoś potem mają być czy kiedyś, nie zrozumiałam. Mała okej, waży ponad 4100g i zdrowa odpukac jak na razie. Chyba mam rekompensatę za ciężką ciążę i ciągłym zamartwianiem się o płód i lazeniem po lekarzach ;) Mała płakała przy ukluciach, ale po przyjściu do domku dostała cycusia i śpi. A ja idę się koło niej położę, meza nie ma, jest okazja :)Milego weekendu majowego😘👶😀
Super, że nie masz ciężko. Korzystaj i oby jak najdłużej bezproblemowo rosła :) Również miłego weekendu. Ja jestem u Teściow na wsi i czujemy się cudownie :)

Dziewczyny a czy Wasze maluszki lapia już kontakt wzrokowy? Mojemu leci teraz 7 tydzień i narazie jak do niego dużo się nagadam i nasmieje to się na kilka sekund uśmiechnie ale nie wiem czy dlatego bo mój głos słyszy czy widzi że ja się śmieje. Ale nie patrzy jeszcze typowo na mnie ani jak go wołam
Mój jeszcze nie ma skończonego 6 tygodnia. Kontakt wzrokowy łapie kilka razy dziennie. Raczej nie reaguje na mnie i mój głos, tylko czasem jak leży na przewijaku albo przy karmieniu lub jak podejdę do Jego łóżeczka to patrzy na mnie i robi coś na kształt uśmiechu. Musimy jeszcze trochę poczekać na interakcje, ale już bliżej niż dalej tak sądzę :)

Dziewczyny jak z waszym powrotem do cyklu?mój syn jutro skończy 8 tygodni a ja w sobotę dostałam normalny okres ,dodam że karmię tylko piersią. W obu poprzednich przypadkach zaczęłam miesiączkowac po 9 i po 6 miesiącach a Ryu tak szybko tym bardziej ze długo się oczyszczalam po porodzie

Dziewczyny jak z waszym powrotem do cyklu?mój syn jutro skończy 8 tygodni a ja w sobotę dostałam normalny okres ,dodam że karmię tylko piersią. W obu poprzednich przypadkach zaczęłam miesiączkowac po 9 i po 6 miesiącach a Ryu tak szybko tym bardziej ze długo się oczyszczalam po porodzie
Ja nie mam pojęcia co z moim cyklem. Na razie nie zapowiada się na okres, podbrzusze już mniej boli. Spróbuję w maju/ czerwcu w końcu gdzieś do lekarza się dostać. Mam nadzieję w sumie, że nie będzie na razie jajeczkowania, bo zdecydowaliśmy się z.mężem nie zabezpieczać. Wiem, ryzykuje, ale oczywiście jestem swiadoma, że może być drugi maluszek. Jak już będę u lekarza to mi może powie co i jak i czy okres się zbliża. Jestem 8 tygodni po porodzie.

Hej dziewczyny, ja na bioderka idę w sobotę, też prywatnie, bo na NFZ to bym się nie doczekała a dzwonili z mojej przychodni, żebym najlepiej zrobiła już przed szczepieniami. Szczepienia mam za 1,5 tygodnia i też szczepię standardowymi. Pierwszą córkę szczepilam 6w1 i na rota a drugą standardowo i bez rota. I powiem wam, że starsza miała rota wiele razy mimo szczepienia a młodsza ze 2 razy, także już nikt mnie na to nie namówi. Starsza 6w1 dobrze zniosła i wszystko było ok, ale jak znalazłam się z nią na neurologii, to pani doktor powiedziała mi, że to głupota i nie poleca. Młodszą zaszczepiłam normalnie, ale darła się po szczepieniu około 20 godzin i przy tym prawie nie spała. I tak na prawdę, to nie można stwierdzić co lepsze. Nasza pediatra, jak ją teraz pytałam co zrobić też mi nie doradziła, ale ona wnuczki szczepiła standardowo tylko tyle mi powiedziała. A reakcja jaką miała średnia córka zawsze może się przytrafić.
A co do mnie miesiączki jeszcze nie mam, do gina idę za dwa tygodnie, bo chcę już z nim ustalić kiedy będę mogła wkładkę założyć 😀

@izulka3 A widzisz, każde dziecko inaczej przechodzi szczepienia. Moja tylko żalila się po kłuciu. Mam nadzieję, że nie złapie rotawirusow. Ile kosztuje usg bioderek prywatnie?

reklama
Do góry