reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o wszystkim i niczym

reklama
Nifty jest drogi w pizd.u gdyby był połowę tańszy też bym zrobiła. Chyba zaczynam czuć ruchy. Ale w sumie nie wiem. W pierwszej ciąży czułam w 19tc. Niby w drugiej szybciej ale żeby już. Może to jelita mi się tam przewracaja.

Nifty jest drogi w pizd.u gdyby był połowę tańszy też bym zrobiła. Chyba zaczynam czuć ruchy. Ale w sumie nie wiem. W pierwszej ciąży czułam w 19tc. Niby w drugiej szybciej ale żeby już. Może to jelita mi się tam przewracaja.
Jest naprawdę mega drogi, to fakt. Kiedyś o tym czytałam i myślałam, że jak będę w ciąży to zrobię, a potem zobaczyłam cenę i się przeraziłam... Kosmos [emoji849]

Jeśli dla kogoś 2-2,5tys to średniej jakości rower- nie będę się kłócić. Dla mnie to od cholery kasy, która i tak nie wyklucza wszystkich wad genetycznych tylko 3 w podstawowej wersji. Ale ja się utrzymuję sama i spłacam jeszcze hipoteczny, więc może inaczej na pieniądze patrzę. W każdym razie na ten moment to nawet na prenatalne 3 trym się nie wybieram, może zmienię zdanie do tego czasu, ale na ten moment nie.
Ja jak na innym forum napisałam, że nifty to duży koszt to myślałam że mnie dziewczyny zjedzą. Bo na dziecku się nie oszczędza i w sumie to po co jestem w ciąży skoro 2,5 tys to dla mnie dużo bo dziecko kosztuje więcej....

Powiem tak, ja wydaje bardzo dużo pieniędzy:/ i to nie jest zaleta. Dla dziecka wszystko mam już powybierane i jak mąż wspomniał niedawno o wózku przy okazji innego tematu to myślałam, ze teściowa zawału dostanie ale nifty jak na badanie tez wydaje mi się drogie.
Nifty wyklucza większość wad genetycznych a nie 3 przy czym jego skuteczność przy trisomii t21,t13,t18 sięga prawie 100%.
I ja tez dość poważnie o tym teście myśle na przyszłość ale mysle se wykonam go dopiero gdy prenatalne wyjdą niezadowalająco. Tez nie ma sensu na sile doszukiwać się jakiś wad. Troche luzu tez trzeba w sobie mieć.
Wszędzie gdzie się zaczyna temat kasy to rodzą się nieporozumienia. Dla jednego 100zl to nic a dla drugiego to 1/10 wypłaty. Wiec nie ma o czym dyskutować.

Dla mnie to jest dużo kasy i gdybym musiała bo coś faktycznie wyszło by nie tak to bym zrobiła. Ale faktycznie nie zmienia to faktu że drogo i tak sama z siebie gi nie zrobię.
Balbina nie przejmuj się takimi odcinkami. Dziecko nie musi mieć wszystkiego. Ja w pierwszej ciąży kupiłam dużo beznadziejnych i niepotrzebnych rzeczy. Teraz ograniczeń je do minimum. Wózek zawsze kupowałam na olx za 250zl prawie jak nowy. Po co mam wydawać niepotrzebnie kasę.

Dla mnie to jest dużo kasy i gdybym musiała bo coś faktycznie wyszło by nie tak to bym zrobiła. Ale faktycznie nie zmienia to faktu że drogo i tak sama z siebie gi nie zrobię.
Balbina nie przejmuj się takimi odcinkami. Dziecko nie musi mieć wszystkiego. Ja w pierwszej ciąży kupiłam dużo beznadziejnych i niepotrzebnych rzeczy. Teraz ograniczeń je do minimum. Wózek zawsze kupowałam na olx za 250zl prawie jak nowy. Po co mam wydawać niepotrzebnie kasę.
Nie przejęłam się, tylko zaskoczyła mnie taka reakcja. Uważam że nasza sytuacja materialna jest bardzo dobra, na dziecko zdecydowaliśmy się dopiero jak osiągnęliśmy jakiś tam pułap finansowy, bo oboje jestesmy bardzo racjonalni, ale dziewczyny z forum i tak wiedzą że mnie nie stać :D dokładnie mam takie samo zdanie jak Ty- trzeba będzie to zrobię, ale badanie dziecku nie pomoże w żaden sposób. Mam ogromną nadzieję że urodzi się zdrowe, ale w razie czego te pieniądze wolę przeznaczyć np. na leczenie czy rehabilitację.

Nie przejęłam się, tylko zaskoczyła mnie taka reakcja. Uważam że nasza sytuacja materialna jest bardzo dobra, na dziecko zdecydowaliśmy się dopiero jak osiągnęliśmy jakiś tam pułap finansowy, bo oboje jestesmy bardzo racjonalni, ale dziewczyny z forum i tak wiedzą że mnie nie stać :D dokładnie mam takie samo zdanie jak Ty- trzeba będzie to zrobię, ale badanie dziecku nie pomoże w żaden sposób. Mam ogromną nadzieję że urodzi się zdrowe, ale w razie czego te pieniądze wolę przeznaczyć np. na leczenie czy rehabilitację.
No ja tak samo. Mam nadzieję z3 urodzi się zdrowe. Z Oliwierem jak byłam w ciąży oboje z m stwierdziliśmy że jeśli się okaże że będzie chory usuniemy ciąże. Na szczęście jest zdrowy. Pewnie mnie teraz zabijecie ale ja nie poświęce całego swojego życia.

reklama
Ja tez bym tak zrobiła...
No ja tak samo. Mam nadzieję z3 urodzi się zdrowe. Z Oliwierem jak byłam w ciąży oboje z m stwierdziliśmy że jeśli się okaże że będzie chory usuniemy ciąże. Na szczęście jest zdrowy. Pewnie mnie teraz zabijecie ale ja nie poświęce całego swojego życia.
Nie ma za co Cię linczowac, razem z mężem również mamy taka decyzję podjętą.

Do góry