reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rodzeństwo - szaleństwo :-)

ja kakakarolinka też myślałam właśnie o tym, żeby małą przełożyć z miesiąc wcześniej, choć u nas to już zupełnie wcześnie by się przeniosła.. No ale chyba spróbujemy, szkoda mi trochę kasy na takie samo łóżeczko, skoro w perspektywie kilku miesięcy będzie potrzeba kupna już czegoś większego..

Black_Opal - ja też się właśnie tego boję..

reklama
My będziemy Franka przenosić do nowego łóżka w czerwcu, na 1,5 roku. I wtedy też pójdzie smoczek w odstawkę - po jakimś tygodniu, bo na początek dzięki smoczkowi będzie mu łatwiej zaczaić, że tu się teraz śpi ;)
A upatrzyliśmy sobie takie łóżko: Łożka piętrowe - Łóżko piętrowe - Łóżka Dla Dzieci
albo takie: Łożka piętrowe - Łóżko piętrowe - Łóżka Dla Dzieci
Na początek rozłożymy tylko jedną część. Jak przyjdzie na świat trzeci Maluch, to będą stały dwa obok siebie, a jak Franek dostatecznie podrośnie, to się zrobi z tego piętrowe :)

Black_Opal ja też mam takie obawy, fakt moje dziecko jest już troszke starsze, więcej rozumie ale jest jedynym wnukiem, przytulakiem i mamisynkiem:tak: Boje się, tego bo mimo, że śpi w swoim pokoju to co noc przybiega ok 4 rano do Nas do łózka i zastanawiam się jak to będzie spać w 4??
Pani psycholog w przedszkolu pocieszała mnie, że 3 latki często bardziej chcą uczestniczy w opiece nad maluchem niż jest zazdrosne ale zobaczymy w praktyce.
A jeżeli chodzi o pieluchy to najlepszym rozwiązaniem jest zdjecie pieluch, chociaż ja to szybko przeszłam do odzwyczajania i mójgdy kończył 2 lata już był bez, ale my nocnikowanie zaczeliśmy jak siedził, chociaż dla wielu to za szybko.
U nas pozbycie ze smoczkiem było hmm Oliśku sam wrzucił go do kominka i powiedział Pa Pa, fakt przez 3 noce mielismy kosmos bo nie mógł usnąć ale po tygodniu już nie pamietał wiec też w miare szybko się udało.

katjusza77 z doświadczenia wiem, że łózeczko normalne jest dobrym rozwiązaniem mój 3 latek spi w swoim zwykłym łózku od wieku niecałych 2 lat. a w styczniu kupilismy takie łóżko z myśla o przyszłosci
http://www.abra-meble.pl/sypialnia/lozka/lozko-nemo.html te dolne można całkowice wyjąc i ustawić w inne miejsce badz tylko wysunąc.

Ostatnia edycja:
A powiedzcie jak dzieci reagowały na zdjęcie pieluchy? Zdejmowałyście już jak umiały chociaż kupkę do nocnika zrobić czy tak całkiem na żywioł? I w jakim dzieci były wieku? 18-20 miesięcy to wcześnie czy w sam raz?

Ja też zaczęłam siadanie na nocnik jak tylko Radek zaczał sam siedzieć :) Teraz mamy czasem bunt, bo nie zawsze chce usiąść i wali w pieluchę. Ale czasem faktycznie łapie się za krocze i wola "sisi" albo biegnie do drzwi łazienkowych i woła.

My latem zdejmowalismy pieluchę na spacerach po lesie i zakladaliśmy majtki. Jak się zlał to przebieraliśmy. Ale wtedy Radek miał rok i nie rozumiał o co chodzi. Teraz bez pieluchy czasem chwilę polata, żeby tyłek przewietrzyc, albo po kąpieli zanim się go ubierze i jak zrobi siku to pokazuje na plamę "sisi". Widać też po nim, że sobie w główce uklada jak to sikanie wygląda, więc jak pójde na zwolnienie to się zabieram za niego na ostro;)

Ja zdjęłam dopiero jak Maks umiał się sam rozebrać i ubrać po i jak był gotowy bo za wczesna próba (18-20 miesiąc) skończyła się regresem strasznym choć pięknie było przez miesiąc a po tym czasie był ryk i atak paniki na widok nocnika. Nauka trwała 3 dni ;-) Było to całkiem niedawno :-D ale po 3 dniach sam się rozbiera sika ubiera nawet nie wiem kiedy to się dzieje.
Ja jestem zwolenniczką nie poganiania dzieci. Uważam, że wszystko ma swój czas. Smoczek wyrzuciliśmy jak już wcześniej pisałam bez ani jednej nocy płaczu i staram się tak z każdą czynnością czekać na jego sygnał.

Ewa każde kiedy indziej ma ten czas sama musisz ocenić. Możesz zdjąć pieluche na 18 miesiąc i przez pół roku patrzeć jak leje pod siebie albo zdjąć na 26 miesiąc i uczyć 3 dni ale ty jestes mądra mamą to zauważysz kiedy Franek już chce.

A tu instrukcja odpieluchowania od moich kochanych październikówek :))

Ostatnia edycja:
Czym jest nauka korzystania z nocniczka?

Dziecko potrafi bez niczyjej pomocy zdjąć majteczki, następnie zrobić, co nalezy, ubrac ponownie majteczki, umyć i wytrzeć rączki.

* * *

Oznaki gotowości do nauki:

1. dziecko skończyło 18 m-cy
2. pieluszka często bywa sucha, kiedy budzi sie po popłudniwej drzemce lub po kilku godz. od ostatniej zmiany
3. jest ono świadome tego, że robi kupkę np. zachowuje się bardzo cicho, jest skoncentrowane, pokazuje na pieluszkę, że zrobiło siusiu lub kupke
4. rozumie i potrafi wypełniac proste polecenia np idź i przynies czerwoną piłeczkę
5. chętnie pomaga przy zdejmowaniu swoich ubranek
6. potrafi wskazać rózne części swojego ciała
7. potrafi usiedziec w miejcu i skoncentrować się na zabawie, książeczce lub ogladaniu bajki przez czas 5-10 minut

* * *
Etap pierwszy

Zabieramy dziecko ze sobą do łazienki kiedy sami idziemy sie załatwiać, mówimy i pokazujemy co robi mama, że zdejmuje majteczki, robi siuisu, podciąga spodnie, nalezy zachęcic dziecko żeby robiło to samo, naśladowało, na początku może siadac na nocnik w pieluszce.
Jeśli dziecko chętnie się w to angażowało, zachęcamy do siadania na nocniczku bez pieluszki, kiedy przygotowujesz mu kapiel. Wystarczy aby dziecko siedziało 5-10 minut. Oczywiscie jeśli uda się coś zrobić do środka nagradzamy barwami. Kiedy zacznie mu to sprawiac przyjemność, nalezy sadzać na nocnik także po śniadanku, kiedy zdejmujemy piżamkę, czy zmieniamy pieluszkę.

Szybciej jest oduczyć sie robienia kupki niż siusiu, gdyż jest dziecku łatwiej to kontrolowac. Jesli dziecko robi kupke o określonych porach dnia, warto zacząć je sadzać w tym czasie na nocniku, oprócz pór wymienionych wcześniej. Na tym etapie jest to na zasadzie "uda się albo nie"

UWAGA:
Jeśli siedzenie na nocniczku sprawia dziecku przyjemność i robi to już od około tygodnia, można zastanowic się nad rezygnacją i ćwiczeniem korzystania z nocniczka w ciągu dnia. Aby nauka była efektywna równiez Ty musisz być na to gotowa. Nie nalezy przechodzić do drugiego etapu, jeśli nie masz pewności, ze znajdziesz czas na całkowite poswięcenie się temu zadniu..

* * *
Etap drugi

Większośc dzieci jest gotowych do rozpoczecia etapu drugiego nauki pomiędzy pierwszym i drugim tygodniem od rozpoczęcia etapu pierwszego. Ważne jest, by na nauke wybrac tydzień, który nie obfituje w wiele wydarzeń. Przez pierwszych kilka dni maluszek potrzebuje ciągłej uwagi i zachęty z twojej strony, ponieważ w innym razie moze szybko stracić zainteresowanie.

Gdzie należy uczyć

Dziecko musi miec na sobie majteczki, wtedy łatwiej zrozumie różnicę między suchym a mokrym.
Z pewnością zdarzą sie wpadki, dlatego przez pierwszych kilka dni nauki sporóbuj przebywac z nim w mniejszej ilości pomieszczeń.
Jeśli masz dywan w pomieszczeniu, to nocnik ustaw na ręczniku, bo wiele wpadek zdarza się tuż obok nocnika, gdy dziecko nie zdąży na niego uściąść.

Higiena

Podczas pierwszych etapów nauki korzystania z nocniczka powinnas zawsze wycierać pupkę i pomagać umyć i wysuszyć rączki.

* * *

PROGRAM SIEDMIODNIOWY

DZIEŃ PIERWSZY

Pierwszego dnia nauki, zaraz po śniadanku, ubierz swojemu dziecku majteczki. Powiedz, że jest dużym chłopcem/dziewczynką i teraz może już nosić majteczki tak jak tata czy mama i jeśli będzie chciało zrobic siusiu czy kupkę powinno używac nocniczka.
Przez pierwszych kilka dni trzeba mu będzie ciągle powtarzać aby siadało no nocnik. Powinnaś zachęcić je do siadania na nocnik co 15 minut, najlpeiej za kazdym razem na okres 5-10 minut. W tym czasie usiądź obok i czytaj książeczki lub ogladajcie bajki (róbcie to na czym dziecko najchetniej się skupia). Jesli musisz iść do drugiego pokoju wazne aby zabrać ze sobą dziecko i jego nocniczek, najlepiej jednak jest przebywac w jednym pomieszczeniu.
Kiedy uda się dziecku kilkakrotnie skorzystać z nocniczka, można zacząć je na niego sadzać w dłuższych odstępach czasu.

Radzenie sobie z wpadkami

Nie czuj sie zawiedziona, jeśli pierwszego dnia twojemu dziecku przytrafi się mnóstwo wpadek. Watro wtedy zachowac spokój i zbagatelizować sprawę. Nie okazuj gniewu, powiedz " nic nie szkodzi, prawie Ci sie udało, chodź załozymy czyste majteczki, następnym razem będzie dobrze".

DZIEŃ DRUGI

W miarę upływu drugiego dnia nauki nalezy stopniowo przechodzić od przypominania dziecku, że powinno usiąść na nocniku, do pytania go, czy czuje, że powinno to zrobić. Chdzi oto, żeby dziecko samo zdecydowało, nawet jeśli miałoby to oznaczac kilka wpadek.
Można zaprosić kolegę lub kolezankę, która umie już korzystać z nocniczka, ponieważ twój maluch będzie chciał się popisac swoimi umiejętnościami.

TRZECI DZIEŃ

Pod koniec trzeciego dnia powinien uwidocznić się regularny rytm pojawiania się potrzeby skorzystania z nocniczka.
Aby nauka była efektywna bądź konsekwentna w działaniu. Majteczki zakładaj na cały dzień, pieluszki używamy tylko wporze snu.
Nie nalezy zakłdac pieluszek na spacer.
(jest to przyczyna tego, ze niektórym rodzicom nauczenie dziecka korzystać z nocniczka zajmuje tak wiele czasu). Nalezy zabierać na krótkie spacery czy wizyty u znajomych ubranka na zmianę, a przed wyjsciem zachęcic dziecko by skorzystało znocniczka.

DNI OD CZWARTEGO DO SIÓDMEGO

Czwartego dnia większośc dzieci zazwyczaj umie już regularnie korzystać z nocniczka bez potrzeby przypominania im o tej konieczności. Kiedy dziecko umie juz kontrolowac pracę pęcherza nocnik powinien znaleźć sie w ubiakcji na stałe.
Pod koniec pierwszego tygodnia dobrze byłoby zaznajomić dziecko z mozliwością korzystania z toalety.
Wiekoszość dzieci zazwyczaj do końca pierwszego tygodnia potrafi całkowicie się oduczyć siusiania w majteczki, choc moga przydarzyć się sporadyczne wpadk

reklama
To u nas z oznak gotowości spełnione mamy cztery ostatnie. Ale mam wrażenie, że te trzy pierwsze są ważniejsze ;)

Do góry