-Lorelain-
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Kwiecień 2010
- Postów
- 4 726
Jabłecznik z pianką
Składniki na spód:
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Ponadto:
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.
Ciasto z cynamonem, migdałami i truskawkami
Składniki:
Ponadto:
Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek). Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 65 minut. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Placek brzoskwiniowy na zimno
Składniki
puszka brzoskwiń
krem do karpatki
1/3 kostki masła
1/3 kostki Kasi
2 paczki biszkoptów (okrągłych)
kakao
galaretka w kolorze pomarańczowym (może być brzoskwiniowa, pomarańczowa, 1 wystarczy do mniejszej tortownicy, 2 do większej)
bakalie
Przepis
Krem karpatkowy zrobić według przepisu na opakowaniu, jak ostygnie dodać masło i margarynę i rozetrzeć na jednolitą masę (czasem też dodaję jeszcze łyżkę cukru pudru). Podzielić na dwie równe części, do jednej dosypać kakao i trochę bakalii i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami (biszkopty namoczyć w soku z brzoskwiń, albo w spirytusie, jak kto woli, chodzi o to, żeby nie były twarde). Biszkopty nałożyć na spód blaszki i po bokach. Na biszkopty nałożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a później jasną. Na górę ułożyć brzoskwinie i posypać trochę bakaliami. Zalać galaretką.
Muffinki z nutellą
2 3/4 szklanki maki (375g)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły biały)
1/2 kostki roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka maślanki
Nutella
Rozgrzać piekarnik do 200C, foremki na muffiny lekko posmarować masłem. Wszystkie suche składniki wymieszać. Roztopione masło rozmieszać z jajkami, dodać maślankę i wlać do miski z maka. Lekko wymieszać, tak aby masy sie połączyły. Nakładać 1 plaska łyżke masy do foremek muffinowych, dodać trochę nutelli i przykryć pozostałą masą. Piec około 15-20 minut,
Ciasto Snikers
Składniki
Ciasto:
4 szklanki mąki
3/4 szkl. masła
1 szklanka mleka
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka wody
Masa:
1/2 margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szkl. cukru
1 szkl. łuskanych orzechów
Krem:
puszka mleka skondensowanego ( gotowanego 3 godziny i ostudzonego i wymieszanego z kostką masła - choć ja nigdy nie robiłam z masłem)
Przyrządzenie:
Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec. Składanki do masy wrzucić do rondla i smażyć ok 15 minut. Na pierwszy placek wyłożyć krem, następnie ciasto i masę z orzechów. Piec ok 30 minut.
aha ja tego mlęka skondensowanego nie lubię tak mocno ugotowanego i ja tam trzymam tylko 40 minut
Składniki na spód:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 220 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Ponadto:
- 1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
- 5 białek
- 3/4 - 1 szklanki cukru
- kilka łyżek bułki tartej
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.
Ciasto z cynamonem, migdałami i truskawkami
Składniki:
- 175 g zmielonych migdałów
- 175 g miękkiego masła
- 120 g jasnego brązowego cukru (jeśli planujecie użyć cukru białego - najlepiej pudru, wtedy mniej i oczywiście ciasto nie będzie tak brązowe)
- 175 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół, większe na ćwiartki
Ponadto:
- cukier puder do posypania
Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek). Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 65 minut. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Placek brzoskwiniowy na zimno
Składniki
puszka brzoskwiń
krem do karpatki
1/3 kostki masła
1/3 kostki Kasi
2 paczki biszkoptów (okrągłych)
kakao
galaretka w kolorze pomarańczowym (może być brzoskwiniowa, pomarańczowa, 1 wystarczy do mniejszej tortownicy, 2 do większej)
bakalie
Przepis
Krem karpatkowy zrobić według przepisu na opakowaniu, jak ostygnie dodać masło i margarynę i rozetrzeć na jednolitą masę (czasem też dodaję jeszcze łyżkę cukru pudru). Podzielić na dwie równe części, do jednej dosypać kakao i trochę bakalii i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami (biszkopty namoczyć w soku z brzoskwiń, albo w spirytusie, jak kto woli, chodzi o to, żeby nie były twarde). Biszkopty nałożyć na spód blaszki i po bokach. Na biszkopty nałożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a później jasną. Na górę ułożyć brzoskwinie i posypać trochę bakaliami. Zalać galaretką.
Muffinki z nutellą
2 3/4 szklanki maki (375g)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły biały)
1/2 kostki roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka maślanki
Nutella
Rozgrzać piekarnik do 200C, foremki na muffiny lekko posmarować masłem. Wszystkie suche składniki wymieszać. Roztopione masło rozmieszać z jajkami, dodać maślankę i wlać do miski z maka. Lekko wymieszać, tak aby masy sie połączyły. Nakładać 1 plaska łyżke masy do foremek muffinowych, dodać trochę nutelli i przykryć pozostałą masą. Piec około 15-20 minut,
Ciasto Snikers
Składniki
Ciasto:
4 szklanki mąki
3/4 szkl. masła
1 szklanka mleka
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka wody
Masa:
1/2 margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szkl. cukru
1 szkl. łuskanych orzechów
Krem:
puszka mleka skondensowanego ( gotowanego 3 godziny i ostudzonego i wymieszanego z kostką masła - choć ja nigdy nie robiłam z masłem)
Przyrządzenie:
Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec. Składanki do masy wrzucić do rondla i smażyć ok 15 minut. Na pierwszy placek wyłożyć krem, następnie ciasto i masę z orzechów. Piec ok 30 minut.
aha ja tego mlęka skondensowanego nie lubię tak mocno ugotowanego i ja tam trzymam tylko 40 minut