reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Jabłecznik z pianką
Składniki na spód:

• 3 szklanki mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Ponadto:

• 1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
  • 5 białek
  • 3/4 - 1 szklanki cukru
  • kilka łyżek bułki tartej

Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.

Ciasto z cynamonem, migdałami i truskawkami

Składniki:

• 175 g zmielonych migdałów
  • 175 g miękkiego masła
  • 120 g jasnego brązowego cukru (jeśli planujecie użyć cukru białego - najlepiej pudru, wtedy mniej i oczywiście ciasto nie będzie tak brązowe)
  • 175 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 450 g truskawek, odszypułkowanych, przekrojonych na pół, większe na ćwiartki

Ponadto:

• cukier puder do posypania

Mikserem bardzo dokładnie zmiksować wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek). Otrzymane ciasto będzie bardzo gęste, wręcz 'ciasteczkowo' gęste. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy, na nią równomiernie wyłożyć truskawki, na górę wyłożyć drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 65 minut. Jeśli będzie zbyt szybko się rumienić przykryć folią. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

Placek brzoskwiniowy na zimno
Składniki

puszka brzoskwiń
krem do karpatki
1/3 kostki masła
1/3 kostki Kasi
2 paczki biszkoptów (okrągłych)
kakao
galaretka w kolorze pomarańczowym (może być brzoskwiniowa, pomarańczowa, 1 wystarczy do mniejszej tortownicy, 2 do większej)
bakalie

Przepis

Krem karpatkowy zrobić według przepisu na opakowaniu, jak ostygnie dodać masło i margarynę i rozetrzeć na jednolitą masę (czasem też dodaję jeszcze łyżkę cukru pudru). Podzielić na dwie równe części, do jednej dosypać kakao i trochę bakalii i dokładnie wymieszać.

Tortownicę wyłożyć biszkoptami (biszkopty namoczyć w soku z brzoskwiń, albo w spirytusie, jak kto woli, chodzi o to, żeby nie były twarde). Biszkopty nałożyć na spód blaszki i po bokach. Na biszkopty nałożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a później jasną. Na górę ułożyć brzoskwinie i posypać trochę bakaliami. Zalać galaretką.

Muffinki z nutellą

2 3/4 szklanki maki (375g)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły biały)
1/2 kostki roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka maślanki
Nutella

Rozgrzać piekarnik do 200C, foremki na muffiny lekko posmarować masłem. Wszystkie suche składniki wymieszać. Roztopione masło rozmieszać z jajkami, dodać maślankę i wlać do miski z maka. Lekko wymieszać, tak aby masy sie połączyły. Nakładać 1 plaska łyżke masy do foremek muffinowych, dodać trochę nutelli i przykryć pozostałą masą. Piec około 15-20 minut,

Ciasto Snikers

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki
3/4 szkl. masła
1 szklanka mleka
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka wody

Masa:
1/2 margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szkl. cukru
1 szkl. łuskanych orzechów

Krem:
puszka mleka skondensowanego ( gotowanego 3 godziny i ostudzonego i wymieszanego z kostką masła - choć ja nigdy nie robiłam z masłem:))

Przyrządzenie:
Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec. Składanki do masy wrzucić do rondla i smażyć ok 15 minut. Na pierwszy placek wyłożyć krem, następnie ciasto i masę z orzechów. Piec ok 30 minut.

aha ja tego mlęka skondensowanego nie lubię tak mocno ugotowanego i ja tam trzymam tylko 40 minut

reklama
Elleth- dzieki wielkie :D

juz sie doczekac nie moge ich wyprobowania :D

ja zjadlam kielbaske z keczupem i chleb z maslem czosnkowym.. i poprawilam karpatka :D na razie czuje sie ok :D

agnieszko hej.
Dowiedziałam się, że jutro na tydzień przyjeżdza do nas mój brat cioteczny 15 l. ;/ Nie idzie przez tydzień do szkoły w nagrodę za oceny i postanowił zwiedzić Kraków. Masakra.

agnieszko hej.
Dowiedziałam się, że jutro na tydzień przyjeżdza do nas mój brat cioteczny 15 l. ;/ Nie idzie przez tydzień do szkoły w nagrodę za oceny i postanowił zwiedzić Kraków. Masakra.

to bedzie dluuuuuuuuuuugi tydzien jak smiem przypuszczac :D poza tym pogoda nie dopisuje bo rozmawialam z mama i mowila, ze leje znowu :(
pewnie bedzie sie Mu nudzilo...

agnieszko hej.

Jak to nie idzie do szkoły?
Za dobre oceny robi sobie prezent w postaci tygodnia leniuchowania...o rany a co na to rodzice?

Motylek-
leżaczek to na 100% taki Leżaczek bujaczek cudowna planeta t4145 (1058802194) - Aukcje internetowe Allegro .... ja miałam dokładnie ten Leżaczek bujaczek cudowna planeta t4145 (1058802194) - Aukcje internetowe Allegro ... on jest do 18 kg a nie do 13, to bardzo ważne bo dzieci szybko rosna, składa się go na płasko i ja z nim nawet w góry jeździłam, mega wytrzymały, moj siostrzeniec po nim skakał, teraz służy małej Hani a moje dziecko jak tam jest to lubi w nim jeśc bo mu się przypomina. To był mój najlepszy zakup i bym na nic innego nie zamieniła. aha i druga ważna rzecz, że cały materiał się ściaga i daje do pralki, a to ważne bo dziekco pluje marchewka a to się trudno spiera.

mata taka - FISHER PRICE MATA EDUKACYJNA RAINFOREST+GRATIS s_k (1044965063) - Aukcje internetowe Allegro ... ale lerzaczek nr 1 jeśli siostra nie ma, bo nie każde dziecko jest zwolenniekiem maty i się z tego dośc szybko wyrasta.

karuzelka - KARUZELA FISHER PRICE RAINFOREST + lampka + pilot (1053250737) - Aukcje internetowe Allegro FISHER PRICE KARUZELA Z PROJEKTOREM+BICIE SERCA sk (1044414180) - Aukcje internetowe Allegro *** KARUZELA SERENADA NATURY PILOT Tiny Love *** (1046813506) - Aukcje internetowe Allegro

Pamiętnik pierwszego roku dziecka - http://www.allegro.pl/item1053978114_pierwszy_rok_malucha_pamietnik.html http://www.allegro.pl/item1044707875_album_naszego_dziecka_pierwszy_rok_zycia_gratis.html

Ostatnia edycja:
agnieszko rodzice mu pozwolili. Moim zdaniem to dobre, ale nie w MOIM DOMU!!:wściekła/y:
Wiem co zrobie, poprostu sie na to nie zgodze.

Lorelain dziękuje napewno mi sie przyda :-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
witam w ten niedzielny wieczór:)
ależ tu się pysznie zrobiło, takie pyszności aż ślinka leci:)
chętnie i ja skorzystam z tych przepisów, niech mi tylko wena na robienie ciast przyjdzie:) margarynę kupiłam ze trzy tyg temu i coś mi nie po drodze po nią do lodówy:)

motylek1135 na pewno coś wymyślisz z tym bratem. Kraków jest tak cudny, tyle miejsc do oglądania, że młody na pewno nie będzie się nudził:)

mama05 - ale piękne wierszyki na laurce, cudo. Chyba łezka się w oku zakręciła po otrzymaniu takich wyznań co?

Ostatnia edycja:
reklama
Lorelain- jak powiedzialam mojemu o ciescie Snickers to az Mu z radosci oczy Mu sie zrobily jak 5 zl :D powiedzial, ze jeszcze dzisiaj moge zrobic.. jasne ;)

dzieki wielkie za przepisy! i ten jablecznik z pianka... mniam... musze po kolei je wyprobowac.... :D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry