Marylka witaj
Zakupy zaliczam do udanych
Dziękuję ;-)
Bibinko napiszę na zamkniętym co kupiłam dla synka,nie chcę pisać na ogólnym za dużo tu podglądaczy jest...wybacz
Mąż widać trafił z sukienką no proszę ;-)Piękne prezenty dostałaś a najważniejsze że dobre i trafione
)
Może jednak się pochwalisz prezentem dla synka?... nie rozumiem czemu to tajemnica,a może bym coś odgapiła bo ie mam pomysłu
Zwątpiłam...
On mnie wogóle nie kojarzy
Odpisał mi "To życzę szybkiego powrotu do zdrowia"
Ja się chyba do dziekana wybiorę bo jestem w takim szoku że nawet nie jestem w stanie odpisać. Nie dziwię się mu z jednej strony bo ma wielu studentów ale na litość jestem jedyną dziewczyną z Kielc która się tu u niego broni. Przepraszam, wyjść z szoku nie mogę
Ja bym wolała na twoim meijscu obronić się jak najszybciej, mieć to z głowy. ... spręż się! Jak odłożysz to do września to będzie to tak nad tobą wisieć
nagapalma- ja testuje we wtorek
jakos tak
hahaaha nie pamietam kiedy sie umawialam ze stokrotka.. (pewnie dostane po glowie za to
)
Aga - ja juz prawie znajomych nie mam w PL
tak sie zlozylo, ze moi przyjaciele mnie olali.. zostala jedna jedyna przyjaciolka, z ktora pracowalam jak mieszkalam w wawie..
poza tym- totalne dno..
niestety, ale takich mialam przyjaciol... bardzo to przezylam ale teraz mam swoje zycie.. plany... 'rodzine'... i nowych znajomych.. przyjaciol nie mam bo sie boje komukolwiek mowic cokolwiek
przynajmniej jeszcze nie teraz
moze z czasem to przyjdzie...
Ja mam tak smao, nie mam włąściwie żadnych starych przyjaciół, jakoś pod tym względem mi się nie poszczęściło. Mamy jedną bliską parę, ale to są przyjaciele męża.
Już jestem:-)
Tak sobie myśle, że coś dla mojego siostrzeńca powinnam kupić. Niedługo jadę w odwiedziny tam. Co radzicie?
maran witaj.
W jakim przedziale cenowym ?
Co masz bardziej na myśli? ... coś pamiątkowego czy coś praktycznego?
Ktos prosil o przepis na ciasto... to moje ulubione
Przepis rodzinny sprawdzony od lat
ciasto chałwowe
Ciasto tortowe lub kupić gotowy spód
składniki:
1,5 szklanki mąki , w tym 0,5 szklanki ziemniaczanej
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
białka ubić z cukrem + żółtka dodać do ubitej masy an sztywno
piec 40-45 min w 180C
Masa chałwowa:
3 chałwy
1,5 kostka masła - 30 dkg + 2 łyżki cukru pudru
1 jajko
9 łyżeczek spirytusu
Utrzeć masło z cukrem dodać chałwę, mikserem ubijać ok 5 minut.
Dodać jajko podczas ubijania + 9 łyżeczek spirytusu
Tortowe ciasto przeciąć i przełożyć masą chałwową.
Ciasto lekko nasączyć np. sokiem z pomarańczy.
Wierzch posypać migdałami i orzechami
ps. wiele osób się mnie pytało jaka chałwa. Ja kupuje w supermarketach batony. Czyli 3 batony jakiejś taniej chałwy... najlepiej zwykłej waniliowej, ale właściwie nie ma to większego znaczenia. Może być ta najtańsza... nie ma co szaleć
Miodownik orzechowy
( upiec najlepiej dzień wcześniej)
Składniki:
- 0,6 kg mąki
- szklanka cukru
- 20 dkg masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu- duże
- 2 łyżeczki sody
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Podzielić na połowę. Jedną połowę położyć na blaszce i nakłuć. Piec 10-15 min w 180 C. ( wyjąc ciepłe). Następnie na blachę nałożyć drugą połowę ciasta i nakłuć.
Na ciasto nałożyć masę z orzechów
- 10 dkg cukru
- 15dkg masła
- 2 łyżki miodu
(Rozgrzać to na wolnym ogniu)
Wrzucić do rozgrzanej masy 30 dkg orzechów i mieszać około 7- 10 minut aż zgęstnieje masa.
Upiec drugą część z masą orzechową.
Pierwszą część ciasta namoczyć 1/2 szklanką soku pomarańczowego i przełożyć kremem np. czekoladowym.
( 400 ml mleka + 1 budyń czekoladowy, utrzeć jak wystygnie z jedną kostką masła + 2 łyżki cukru pudru), lub przełożyć masą z mleka skondensowanego słodzonego.