Może macie przepis na jakiś dobry torcik, który skosztowała by moja córcia.
Ja ze względu na tą jej alergię chciałabym uniknąć kolejnych niespodzianek na drugi dzień.
Na pewno któraś z Was będzie piekła:-)
To znalazłam w necie, ja chyba się zdecyduję na tego crumble
Gruszkowo-jablkowo-malinowy crumble (czyli ciacho kruche) na szybko
2 jablka, obrane pokrojone na male kawaleczki
2 gruszki, obrane i pokrojone na male kawaleczki
250g malin (moga byc mrozone lub z puszki)
1 lyzka cukru
Na kruszonke:
150g maki
szczypta soli
100g zimnego masla, podrobionego
75g brazowego cukru (moze byc zwykly)
50g platkow owsianych
Owoce wymieszac, wlozyc do naczynia w ktorym wolno piec (ja mam taka szklana miske), posypac lyzka cukru.
Kruszonka: wymieszac make z sola i maslem, wyrobic palcami, potem na koniec dodac platki owsiane i cukier. Posypac ta kruszonka, drobiac w rekach, owoce w naczyniu, nie mieszac!
Do piekarnika na 200 stopni na ok 30-35 min, az sie kruszonka zazloci.
Smacznego
Torcik dla alergika
dieta bezmleczna, bezjajeczna, bezglutenowa
Ciasto:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
0,5 szklanki kleiku ryżowego
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny bezmlecznej
Margarynę rozpuścić w garnku razem z cukrem. Ostudzić. Dosypać mąki i kleiki i wymieszać. Ciasto będzie się kruszyło ale takie ma być. Porcję podzielić na dwie części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać połowę ciasta. Dokładnie ugnieść tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni
Pierwszą porcję wyciągnąć z tortownicy i tak samo piec drugą część. Drugą część w tortownicy pozostawić. To ciasto po upieczeniu jest jak kruche ale przed upieczeniem jesli nie ugnieciesz dobrze bedzie ci sie rozsypywac. Najlepiej upiec na papierze bo wtedy latwo sie wyjmuje
Masa:
400 ml wody
4 łyżeczki cukru waniliowego (albo wanilia w laskach) -wanilii mozna nie dawac
1 szklanka cukru pudru
200g margaryny bezmlecznej - wyjętej wcześniej z lodówki, żeby zmiękła.
kleik ryżowy Nestle
pół szklanki wiórek kokosowych albo mrozone jagody, albo maliny, albo inne owocki (moze byc gesty soczek najlepiej ciemny jagodowy, pozeczkowy albo wisniowy).
Wodę zagotować, wystudzić dosypać kleik - tyle, żeby masa była gęsta - bardzo gesta powinna sie kleic do lyzki, jak ci wyjda gluty to sie nie martw, rozmiksuja sie pozniej. Wrzucić margarynę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie już jednolita, wsypać wiórki i odstawić do lodówki. Zamiast wiórek mogą być inne bakalie albo owoce.
Na 2 placki trzeba zrobić masę x2. Wierzch ozdobic owocami. Zamiast wiórek kokosowych moga byc inne bakalie albo owoce.
Tort
dieta bezmleczna, bezjajeczna
Biszkopt:
1,5 szkl. maki
0,5 szkl. cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżezcki sody oczyszczonej
0,5 szkl karobu (do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia)
210 ml. mleka sojowego (moze byc inne dobrze tolerowane przez dziecko)
60g roztopionej margaryny bezmlecznej
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i karob. Dodać roztopioną margarynę i aromat. Mieszać łyżką 2 min. Przełozyć do formy i piec min. 25 minut w temp. 180 st. C.
Krem: 1 szkl. cukru
2-3 łyżki goracej wody
kostka margaryny bezmlecznej
Skarmelizować 1 szkl. cukru; dodać 2-3 łyżki goracej wody. Po ostygnięciu mieszanina powinna mieć konsystencję gęstego syropu. Rozrobić mikserem kostkę margaryny dodając do niej syrop. Tak wykonanym kremem przełożyć tort i wypaćkać go na zewnątrz. Dekoracje wg uznania.
Keks z bakaliami
dieta bezglutenowa
2 duże jaja
4 dag masła
2 łyżki cukru
14 dag mąki kukurydzianej (lub 8 dag kukurydzianej i 6 dag ziemniaczanej)
3 łyżki mleka
2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
3 dag rodzynek
3 dag suszonych śliwek
1 łyżka płatków migdałowych
tłuszcz do wysmarowania formy
grysik kukurydziany do wysypania formy
Utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Z białek ubić pianę. Połączyć utartą masę z pianą, dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, bakalie, a następnie lekko wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut.
torcik biszkoptowy:
5 łyżek mąki, 5 jajek, 5 łyżek cukru.
Białka ubijam na pianę, ucieram żółtka z cukrem. Potem delikatnie mieszając łączę wszystko. Dla pewności, że biszkopt będzie puszysty dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia.Nie potrafię powiedzieć jak długo trzeba piec, bo robię to „na oko”. Biszkopt musi wyrosnąć i mieć złoty kolor. Po wyłączeniu piecyka zostawiam go na ok. 15 minut w środku (inaczej opadnie jak nic). Myślę, że piecze się ok. 30 minut.biszkopt przecinamy na trzy i smarujemy bita smietana (ubita ze smietany kremowki) Do smietany i na smietane dodajemy owoce (brzoskwinie, truskawki, jagody, sliwki, winogrona).