reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Robimy zakupy dla maluszka

Ja kupuję mało ubranek 56, bo wszystkie znajome mamuśki mówią, że po dwóch tygodniach dziecko wyrasta. Najwięcej kupuję 62, zresztą łatwiej będzie mi na początku ubierać zbyt luźne niż zbyt ciasne. Bucików żadnych, ewentualnie skarpetki, choć w lecie planuję głównie gołe stópki. Rożek jeden. Co do wanienki jeszcze nie wiem, podobał mi się patent którejś z naszych dziewczyn - mycie w wiaderku ;) ale wanienkę tak czy siak będziemy mieć.
Z kosmetyków minimum moim zdaniem. Żadnych płynów do kąpieli ani płynów do płukania. Ewentualnie delikatna oliwka jako dodatek do wody (lub nawet oliwa z oliwek), a do prania delikatny proszek. A już na pewno nie będę używać kosmetyków typu Nivea, które są zwykłymi detergentami i tylko podrażniają cieniutką skórę bobasa. Na pupę jakaś maść cynkowa, ale też tylko wtedy kiedy zajdzie taka potrzeba. Smarowanie "na zaś" wysusza i zatyka pory. Przy odparzeniach mąka ziemniaczana, jak wspominała Mamma-mila i wietrzenie dupki ;) Emolium też zamierzam kupić dopiero wtedy jak będzie konieczne. Liczę na to, że przy miękkiej wodzie i nie stosowaniu płynów do mycia, skóra maluszka nie będzie się przesuszać.
Dodałabym mokre chusteczki o jakimś naturalnym składzie - i to z kilka paczek :)
Aha.. i na początku żadnych zabawek świecąco - grających, żeby mi potem dziecko nie mogło usnąć z nadmiaru bodźców... :)

Ach i jeszcze jedno - chusta do noszenia! Już zakupiłam i zamierzam nosić (prawie) od początku... tzn jak już się odważę wkładać tam taką małą istotkę.

Mamuśka, a jakiej firmy miałaś te nakładki? Bo też nie wiem czy nie będę potrzebować.

Ostatnia edycja:
reklama
Czoperka czyli nie planujesz smarować pupki przed zakładaniem pampersa? Ja tez chce jak najmniej kosmetyków,ale boje sie ze pupka będzie sie odparzac od pampersa. Myślałam moze o talku..? Naprawdę sama nie wiem.. Za dużo tego jest.
Jeśli chodzi o płyn do mycia, to chyba jakiś musi byc nie? Sama woda to nie za mało?
Mokre chusteczki tak,ale czytałam ze nie od razu bo właśnie chemia jaka w nich jest,jest bardzo niekorzystna dla dziecka.
Racja,świecące zabawki na początku nie,nie ma potrzeby rozpraszać maleństwa.
Jutro idę na edukacje przedporodowa - jutro temat wyprawki dla dziecka i mamy do szpitala,jak usłyszę coś konkretnego to podzielę sie z Wami :)

Malinka, na początku nie trzeba wcale żadnych płynów do mycia, wręcz przeciwnie. Skóra noworodka jest bardzo delikatna, a w każdej substancji myjącej jest jakaś chemia. Można dodać kilka kropel oliwy z oliwek do kąpieli (wedle zasady olej rozpuszcza brud i tłuszcz), która dodatkowo nawilży, a potem spłukać. Płyn do kąpieli dopiero po pierwszym miesiącu i to też w małych ilościach.
Co do maści to najpierw spróbuję bez, zobaczę jak reaguje skóra maluszka - może się okazać że nie jest tak źle. Po miesiącu, jak troszkę urośnie, planuję też przetestować pieluszki wielorazowe (nie mylić z tetrą), które lepiej oddychają i pupa mniej cierpi.
Masz rację, w mokrych chusteczkach też jest chemia, dlatego też na początku będę głównie wodą przemywać, no ale chusteczki też się pewnie przydadzą. Rossmana Baby Dream, takie bezzapachowe mają mało chemii i na pierwszym miejscu składniki naturalnego pochodzenia :)

Bardzo cenię sobie wszystkie Wasze rady. Malinka ma racje, ze tego wszystkiego jest za duzo i mozna zglupiec. Ja mam ambitny plan początkowo uzywac wody i maki ziemniaczanej podczas przewijania ale zobaczymy jak bedzoe w praktyce.
Co do karuzelki i wszelkich zabawek "edukacyjnych" to juz sporo sie o tym naczytalam i te ruchome najlepiej wprowadzac po 2 miesiacu zycia bo wczesniek dziecko i tak nie odbiera och prawidłowo. Na sam początek mozna zawiesić cos nieruchomego w 3 kolorach- czarnym, bialym i czerwonym ew. pomaranczowym bo te kolorki najlepiej maluch rozróżnia.

Karina, zgadzam się z Tobą, też się naczytałam hehe :) Poza tym lepsze zabawki z materiałów naturalnych - drewno, tkaniny, a nie wszechobecny kolorowy plastik.

...A prawda i tak jest taka, że życie zweryfikuje nasze wszystkie postanowienia. Zmęczone płaczem dziecka przetrzemy na szybko tyłek chusteczką, zasmarujemy maścią, włożymy smoczek w mordkę i włączymy grającą, migającą i wibrującą zabawkę byleby tylko odpocząć... ;)

Ostatnia edycja:
Malinka karuzela to wyspa marzeń firmy Tiny love . U nas sprawdziła się rewelacyjnie i ciesze się ze jej nie zdążyłam sprzedać

Dziewczyny grunt to we wszystkim zachować umiar I zdrowy rozsądek. Ale jakoś mycie noworodka który robi kupę 10 razy dziennie do pieluchy sama woda do mnie nie przemawia

reklama
Oj chciałabym mieć juz Wasze doświadczenie w głowie,byłoby mi lateiej.Ale coz,każdy musi sie sam wszystkiego nauczyć :)
Dzięki za wszystkie porady :*

Do góry