reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Robimy zakupy dla maluszka

reklama
Ooo Malinka wrzuc jakad liste. moze bardziej doświadczone Mamy sie z nami podziel;) bo ja wg poradnikow mam za mało a wg rodziny za duzo... i badz tu mądry; )

Tu jak zwykle same śliczne rzeczy:)

Do nas dziś dzwonili ze sklepu ze możemy odebrać wózek, może uda nam się dziś a najpóźniej jutro dobierzemy i już się doczekać nie mogę:D

Ja trzymałam sie tej listy :

[FONT=&quot] UBRANKA[/FONT][FONT=&quot] 56-62
body na krótki rękaw – 6 sztuk
body na długi rękaw – 6 sztuk
pajacyki – 5 sztuk
śpioszki – 4 sztuk
półśpiochy – 4 par
bluzeczki bawełniane – 5 sztuk
kaftaniki – 2 sztuki
bluzy lub sweterki – 2 sztuki
spodenki – 2 pary
sukienki – 3
skarpetki cienkie – 3 pary
skarpetki grubsze – 3 pary
niedrapki – 2 pary
śliniaki – 5 sztuk

bodziaków mam więcej jakoś tak wyszło i spodenek :)

[/FONT]

Cześć :)

Smile zazdroszczę wózka, też już bym chciała, ale nie bardzo mam gdzie trzymać, więc na razie wstrzymuje się z tym zakupem. Wózek kupię pewnie koło kwietnia / maja.

Jeśli chodzi o moją listę to wrzucam to co ja mam.

ubrankorozmiarilość
body z krótkim rękawkiem565
body z długim rękawkiem564
body z krótkim rękawem622
body z długim rękawem621
kaftanik (bluzeczka)564
kaftanik (bluzeczka)624
kaftanik (bluzeczka)681
pajacyk564
pajacyk623
pajacyk681
śpiochy563
śpiochy625
półśpiochy563
półśpiochy623
łapki 2
skarpetki 3
buciki 3
czapka bawełniana 1
czapeczka polarowa 1
czapeczki różne 5
rajstopki621
komplet H&M (body, półśpiochy, czapka)621
kombinezon polarowy621
komplet H&M (kaftanik, półśpiochy)621
komplet miętowy (kaftanik, półśpiochy, opaska)621

Ja kupiłam część rzeczy używane na allegro i nie do końca miałam wpływ co tam było, więc ciężko mi powiedzieć czy użyję wszystkiego. Na razie najbardziej nastawiam się na to, że będę głównie ubierać Córcię w body i półśpiochy :)

Wydaje mi się, że brakuje mi jeszcze poniższych rzeczy:
Brakujące ubranka:
kaftanik 56 x 1
śpiochy lekkie 56 x 1
skarpetki x 1
czapeczka bawełniana x 3
czapeczka ciepła x 2

Wrzucam również listę rzeczy ogólnie co potrzebne jest w wyprawce:

RzeczIlość
łóżeczko1
materac1
prześcieradło3
kocyk bawełniany1
kocyk polarowy1
rożek2
smoczek2
mata edukacyjna1
leżaczek1
pielucha flanelowa6
pielucha tetrowa10
pampersy
przewijak1
wanienka ze stelarzem1
foczka do wanienki1
bepanten1
szczotka do włosów1
nożyczki do paznokci1
ręcznik z kapturkiem3
apirator do nosa1
termometr1
poduszka do karmienia1
butelka1
wózek1
fotelik samochodowy1
hipoalergiczny proszek do prania1
płyn do płukania1
płyn do kąpieli1
Sudocrem1
patyczki do uszu z ogranicznikiem1
Octanisept1
sól fizjologiczna1
Bardzo fajnie by było jakbyście napisały co wy byście dodały do tej listy lub wykreśliły. Tak jak pisałam wcześniej, ja wszystko kompletuje od zera, bo to mój pierwszy dzidziuś, dlatego też mogę popełniać jakieś błędy i niepotrzebne zakupy ;)

Malinka jesli chodzi o mnie to na dopisalabym laktator, smoczek kupilam bym na razie jeden, bo moze sie okaze, ze wcale nie dasz takiemu maluchowi;)
Zrezygnowalabym z zakupu cieplej czapki, bo to bedzie lato, wiec cienka raczej wystarczy. Ja wcale nie uzywalam spiochow, wiec teraz tez nie kupuje...
I buciki 3 pary jal dla mnie tez za duzo, bi bedzie cieplo, wiec i tak pewnie same skarpety na stopy albo i nie...
A i nie wiem czy byla, ale dodalabym jakas cieplejsza bluze ba ewentualne chlodne wieczory...
A i sol fizjologiczna w ampulkach bym dolozyla do listy;) a i u nas zamiast nozyczek lepiej spr sie taka obcinaczka, czy jak to nazwac;) te nozyczki malutkie byly grube i ciezko bylo zlapac te malukie paznokietki;)
Noo ale jak wiadomo u kazdego sprawdza sie cos innego;)

Ostatnia edycja:
Cos edytowac nie moge, wiec wybaczie ze post pod postem...
Ja nie uzywalam wcale tez foczki do kapania i rozka takze jeden by mi wystarczyl w zupelnosci...
I dodalabym
Cos do posmarowania skorki w razie gdyby sie wysuszala mocno;)

MamUśKaaaa bardzo dziękuje za odpowiedz :) jeśli chodzi o krem do skory to zapisałam sudocrem,ale moze polecasz coś innego?Bo właśnie sama sie zastanawiam.
Sól fizjologiczna zapisana,
Chce kupić zestaw nożyczki plus obcinaczka,ale ja z obcinaczki nigdy nie korzystałam,dlatego myślałam ze moze nożyczki bedą lepsze.
Czapke wykreślam,masz racje :)
Buciki były w wylicytowanych pakach :)
Bluzę kupie,rzeczywiście moze byc wieczorem chłodniej,dzięki :)
Jeśli chodzi o foczkę to właśnie nie wiem..boje sie ze nie będę umiała kapać dziecka,ale to okaże sie po szkole rodzenia,na razie nie będę kupować :)

Dzięki! :)

reklama
Ja bym dopisała jeszcze:
- parafina ciekła do ciałka
- pieluch tetrowych mam więcej chyba z 15-16
- też zamiast nożyczek mam malutkie cążki dla niemowląt przy dziewczynach sprawdziły się super
- gaziki jałowe - pamiętam, że do pępka używałam i do oczu, bo obie miały zapalenie spojówek

Tyle na szybko kojarzę.

Foczki nie używałam.

Do góry