reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Robimy zakupy dla maluszka

to wszystko jeszcze będą nam mówić w przychodniach po urodzeniu dziecka.. ja wiem o konieczności podawania dziecku wit. K i wit. D - przy czym wit. K trzeba podawać bez względu na to, czy się karmi piersią czy butelką, a wit. D tylko jeśli karmi się piersią, bo w tych mlecznych mieszkankach ze sklepu już jest i jak się nimi karmi to już nie trzeba... więc trochę optymistycznie założyłam, że to karmienie piersią mi się uda, bo już kupiłam :D ale myślę, że nie ma pośpiechu z tym..
wit K podaje się w domu dopiero od 8 doby po urodzeniu do końca 3 miesiąca, bo oni pierwszą dawkę dają w szpitalu, a dawkę wit D - różnie piszą, więc myślę, że trzeba ustalić z lekarzem z przychodni.. także pośpiechu nie ma żadnego.. mnie ceny skusiły na gemini :)

tak tak.. nudzi mi się i studiuję dzieciologię :D:D

ale jeśli ktoś jest jeszcze bardziej zapobiegliwy ode mnie to znalazłam fajną stronkę z apteczką dla noworodka
Apteczka dla niemowlaka - MjakMama24.pl
ja z tych leków na pewno kupię coś p/gorączkowego, jakiś płyn nawadniający na biegunkę i coś na ukąszenia - tylko wolę, żeby mi pani w aptece poleciła jakieś preparaty, więc nie zamawiałam tylko kupię w aptece.. no i już kupiłam herbatkę z kopru, którą zamierzam sama od początku pić co najmniej torebkę dziennie, bo boję się tych kolek, jak nie wiem - mnóstwo o tym czytałam, ta herbatka jedynie zwiększa szansę na zapobieżenie kolce, ale podobno jak dziecko ma mieć kolkę to będzie miało i nic nie da rady z tym zrobić, bo to kwestia niedojrzałego przewodu pokarmowego :/ ale zamierzam pić! zwiększanie szans to już coś! :-D będę doić na zmianę z herbatką laktacyjną, w której jest trochę tego kopru, ale mało, jak dla mnie :D

Ostatnia edycja:
reklama
Właśnie kupiłam nosidełko o takie Nosidło Bondolino Popelina Grau Stern - bondolino.pl
koleżanka mnie odwiedziła ze swoim 3 miesięcznym synkiem i właśnie je miała :-)
a ,że myśleliśmy o jakimś nosidle bo mieszkamy na wsi dookoła lasy i pola to nie za bardzo jak mam się poruszać wózkiem :baffled:

a w dodatku smyk cuudny :-D aż nie możliwe ,że to my będziemy mieć dzieciaczki już za kilkadziesiąt dni :laugh2:

myszka - ale fajne! i można używać od pierwszych dni. szkoda że nie mieszkam w wawie bo widzę że jest możliwość wypożyczenia i z chęcią bym je przetestowała. myślałam o chuście ale jestem jakaś upośledzona ruchowo i na pewno źle bym ją wiązała..

Śliczne nosidło, ja zastanawiam się nad nosidłem Tula, w sierpniu jedziemy w góry i wtedy na pewno się przyda, szkoda że ceny tych nosideł ergonomicznych są takie kosmiczne, a ceny używanych niewiele się różnią od ceny nowego.

Wczoraj na kursie rodzenia mieliśmy temat wyprawki i pierwszych kilku dni po porodzie. Położna dała nam kilka porad (oczywiście co położna to inne porady ;)) ale może którejś z Was się przyda.

1. Do pielęgnacji noworodka wystarczą 3 kosmetyki: coś do mycia (żel, mydełko), oliwka i coś do pupy. Warto kupić wszystkie z jednej firmy, bo jeśli okaże się, że uczulają dziecko, to nie będziemy się zastanawiać, która firma.
2. Do mycia pipki po porodzie najlepszy jest żel z korą z dębu - szybko goi rany. Ja już niestety kupiłam inny, ale jakby któraś z Was była na kupnie to warto przemyśleć.
3. Do szpitala wziąć dużo wody mineralnej - bardzo się chce pić.
4. Laktator najlepszy z Medeli albo Aventu.
5. Do szpitala można wziąć swoje kosmetyki dla dziecka i dać je położnej - wtedy wiemy czym nasz maluch jest myty.
6. Nie panikować jeśli po urodzeniu wystąpią u malucha różne dziwne rzeczy - powiększone brodawki sutkowe, wydzielina z krwią z dróg rodnych (u dziewczynek), pęknięte naczynka krwionośne na główce itd. - to wszystko zmiany fizjologiczne, które znikną po kilku dniach. Jeśli lekarz mówi, że jest ok, to jest ok :)
7. Wychodzić na spacerki najlepiej od pierwszych dni.
8. Nie przegrzewać - lepiej za chłodno niż za gorąco.

Tyle zapamiętałam :happy:

Dziewczyny kupiłam chustę do noszenia bobaska po porodzie :) moj maz na szkole rodzenia zainteresował sie tematem i zdecydowaliśmy sie kupić chustę kółkowa ;) zobaczymy czy będzie nam sie udawało ja dobrze wiązać. Jeśli nie to poprosimy o pomoc specjalistę od wiązania chust :)
Dzisiaj kupiłam jeszcze 2 sukieneczki dla córci na lato bo nie miałam ani jednej :) do tego materiałowa książeczkę i wisząca zabawkę do fotelika czy łóżeczka :)
Powiem Wam ze bardzo mnie cieszą te zakupy :)

Malinka fajnie z tą chustą. Mnie tez bardzo interesuje ale jakos nie umiem zagłębić sie w temat. Potrzebowalabym jakiegoś doradcy a na szkole rodzenia nie chodzilismy. A co do zakupów to mi na szczęście szał przeszedł, ale myslalam ze wydam fortunę bo byl czas, ze codziennie cos kupowalam. A sukieneczki musza buc obowiązkowo! Na szczęście moja bratowa urodzila 2 tyg temu corunie to moglam kilka dziewczecych rzeczy kupic a nie tylko portki i koszule;)

reklama
Do góry