Dziewczyny ja wam powiem z wlasnego doswiadczenia ze na tych pierwszych zakupach szalejemy a tak naprawde nie potrzebne, ja kupilam dosc duzo rzeczy dla Mariki a tak naprawde polowy nie zalozylam, a z kosmetykami to kupilam i nie uzylam albo cos. Trzeba tez wziasc pod uwage ze nie wiemy na co nasze dziecko bedzie uczulone i czy wogole bedzie. Wiec ja zrobilam taka liste, moze ktoras z niej skorzysta
UBRANKA
Tutaj kazda mama kupuje co jej sie podoba ale napewno przydadza sie:
- kaftaniki
- body z długim rękawem - i polecam te kopertowe albo rozpinane po calej dlugosci
- pajacyki
- spioszki
- półsipochy albo spodenki bawełniane bezuciskowe
- czapeczki
- skarpeteczki
- rajstopki
- łapki niedrapki
I naprawde nie ma co szalec z iloscia tych ubranek bo to sa na same poczatki, i ma byc dziecku wygodnie, potem bedziemy stroic jak beda wieksze
HIGIENA
Tutaj tez zachowajcie zdrowy rozsadek bo tak jak pisalam nie wiadomo czy nasze dziecko bedzie tolerowalo dany kosmetyk.
- chusteczki mokre
- pampery ( kupcie te najmiejsze paczki bo potem moga sie nie sprawdzic, ja np nie cierpialam hugisów bo sa one strasznie szerokie, ale za to uwielbialam pampers premium care)
- szczoteczka do wloskow i grzebyczek - dobre na ciemieniuche ( ale tez zostawilam bym ten zakup na po porodzie bo nie wiadomo jak bujna czuprynke bedzie mial wasz maluch)
- aspirator do noska - ja kupilam Fride i jestem mega zadowolona, mam tez gruszke i jej nie uzywam bo frida lepsza
- nozyczki dla niemowlat
- patyczki higieniczne dla niemowlat
- gaziki albo waciki
- spirytus do pepuszka ale bardzo fajny jest taki sprey Tribactic
- sól fizjologiczna do przemywania oczek i czyszczenia noska
- pieluchy tetrowe ( naprawde bardzi sie przydaja)
- pieluchy flanelowe ( nie sa niezbedne ale sa duze milsze niz tetrowe)
- ręczniczek z kapturkiem ( tylko patrzcie na rozmiary, i starajcie sie kupic te najwieksze)
- termometr do mierzenia ciala i wody ( tutaj mozna tez sie wstrzymac, ja termometra do wody nie uzywalam wgl, a do cialka przydal sie dopiero duzo pozniej wiec wrazie co mozna pozniej wyskoczyc i kupic)
- wanienka
- przewijak ( tutaj tez wedle uznania, dla mnie byl super)
- proszek do prania ubranek ( ja tylko wlasciwie 2 czy 3 pierwsze prania pralam w takim typowo dzieciecym a ptem przezucialm sie na proszek sensitive
SEN
- Łóżeczko
- Materacyk
- Pościel z ochraniczem
- przescieradełko
- kołderka ( no i tutaj tez jak ktto woli my uzywalismy od poczatku)
-poduszeczka ( to na pozniej, ale mozna kupic taki specjalny klin)
- kocyk ( mozna kupic jeden cienutki a drugi jakis grubszy)
- rożek
ŻYWIENIE
- buteleczki ( i tutaj nawet mamy które zamierzaja karmic piersia uwazam zeby kupily juz teraz bo mozna podac dziecku troszke picia, lub sciagniete mleczko) na poczatek 125 ml, a potem juz 250 ml
- smoczki do butelek
- szczotka do mycia butelek i smoczków
- podgrzewacz do butelek ( dla mam nie karmiacych piersia, ale potem przyda sie i dla tych ktore karmia wiec mozna kupic juz teraz)
- Laktator ( ja mialam ręczny Aventu i bylam bardzo zadowolona)
- Herbatka laktacyjna ( ja akurat mialam tyle mleka ze nie bylo potrzeby pic, ale sa mamy ktore musza)
KOSMETYKI
- mydełko
- oliwka
- kremik do twarzy ja lubilam ziajki
- kremik na dwór
Taki zestwa ja mialam na poczatku jak Marika podrosla to kupilam plyn do mycia ciałka i wlosków Nivea.
No i mozna kupic smoczusia dla dzidzi
ale to tez wedle uznania
Podobno kosmetyki jonsona uczulaja wiec tutaj uwazajcie.