reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Robimy zakupy dla maluszka

I kierownica do wózka za 50 p =)

Dobry zakup :) Franek dostał taką od znajomych z Anglii. Bawi się nią co prawda dopiero od niedawna, bo trzeba w niej wciskać i przekręcać przyciski, a to dość trudna umiejętność ;) Ale nawet wózek ani fotelik nie są mu potrzebne - kładę ją na ziemi, a on siada przed nią i kręci kierownicą zawzięcie ;) Dobrze się też sprawdza po przypięciu do leżaczka zamiast pałąka - taka fajna odmiana :)

reklama
Jest bardzo dużo rzeczy, które są polecane w wyprawce dla noworodków a wcale się nie przydają! Najpotrzebniejsze rzeczy to: łóżeczko + materac+ pościel (co najmniej dwa komplety), wanienka, wózek, pieluszki tetrowe ( w erze pieluch jednorazowych nie potrzeba sterty tetrowych, ja miałam 32, warto mieć jednak te pieluchy), kocyk, oczywiście ciuszki (tego nigdy za wiele, dzieciaczki "lubią: się często przebierać, zwłaszcza te co ulewają), kosmetyki (nie kupuj sterty kosmetyków, zaopatrz się w oliwkę, a później zobaczysz czego ci trzeba, bo 5 rodzajów płynów do kąpieli i 3 mydeł na pewno nie będziesz potrzebować, wystarczy jedno).
Powiem tak, każda mama zobaczy czego potrzeba jej dziecku, nie kupuj "na zapas" bo możesz tego nie zużyć! Jeśli będzie ci potrzebna gruszka do nosa to pójdziesz i kupisz, jeśli nie - dodatkowy pieniądz w kieszeni. Tak samo z termometrem do kąpieli, przewijakiem, parasolką do wózka itd itp.

Wykluczyłabym z powyższej listy pościel - u nas leży nieużywana już 8 miesięcy. Na początku Franek spał w rożku (na boku), potem w śpiworku, bo w miesiąc przybrał 2 kg i rzepy w rożku już nie dały rady ;) A później daliśmy mu kocyk polarkowy. Kołdry używałam przez pół miesiąca, kiedy zaczął siadać, jako asekuracja na podłodze, żeby miał bardziej miękkie upadki ;) Ale po 2 tygodniach zaczął pełzać, potem raczkować i schodził z kołdry, więc poszła znów do szafy.

Po porodzie spisałam wszystkie swoje zakupy, razem z komentarzami - co się przydało, a co nie i dlaczego. Jeśli chcecie, mogę przesłać na maila - piszcie na priv. Już kilka osób z tej listy korzystało i podobno jest dobra :)

ewa86 nie zgodzę się z Tobą z tą pościelą, to jest indywidualna sprawa i wybór dziecka, mój mały urodził się w maju i fakt faktem przez pierwsze 5 miesięcy korzystaliśmy z cienkich kocyków, a od pory zimowej śpi jak suseł pod kołderką i na podusi, tak więc to nei jest powiedziane że wszystkie dzieci tak jak twój mały wybiorą kocyk. Ja uważam że posciel to dobry wybór, kocyk też trzeba mieć zawsze mozna korzystać na zmiane wówczas wystarczy na początek jedna zmiana pościeli, a dokupić można. Ja miałam jedna potem z czasem jak mały zaczął zasypiać z butelka w łózeczku potrzebna była druga, gdyż dużo szybciej się brudzi.. no i są plamy z mleka i nim pachnie tak więc piorę czesto i zmieniam. Zresztą o tym co potrzebna a co nie też już tu dużo pisałyśmy:) Więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Asko - to jest chyba kwestia różnicy w porze roku przy narodzinach. My na zimę tegoroczną też pewnie przejdziemy na kołdrę, bo jest cieplejsza, ale pierwszej zimy po urodzeniu Franek nie mógł jeszcze pod kołderką spać, bo było ryzyko, że sobie ją na głowę naciągnie i się nie wygrzebie - bezpieczniejszy był rożek czy śpiwór.
A ponieważ to wątek o dzieciach, które się w grudniu urodzą, to ja jednak nie polecałabym kupowania od razu kołdry - przyda się później, ale to nie zakup pierwszej potrzeby :)
No ale to tylko sugestia, każdy i tak wie sam, co dla jego dziecka najlepsze :)

A i jeszcze co do poduszki - my w niej zupełnie zrezygnowaliśmy. Franek dostanie ją pewnie dopiero jak przejdzie na "duże" łóżko, czyli mniej więcej za rok. A i wtedy będzie raczej mała i cienka :)

Dziewczyny ja wam powiem z wlasnego doswiadczenia ze na tych pierwszych zakupach szalejemy a tak naprawde nie potrzebne, ja kupilam dosc duzo rzeczy dla Mariki a tak naprawde polowy nie zalozylam, a z kosmetykami to kupilam i nie uzylam albo cos. Trzeba tez wziasc pod uwage ze nie wiemy na co nasze dziecko bedzie uczulone i czy wogole bedzie. Wiec ja zrobilam taka liste, moze ktoras z niej skorzysta :)

UBRANKA
Tutaj kazda mama kupuje co jej sie podoba ale napewno przydadza sie:
- kaftaniki
- body z długim rękawem - i polecam te kopertowe albo rozpinane po calej dlugosci :)
- pajacyki
- spioszki
- półsipochy albo spodenki bawełniane bezuciskowe
- czapeczki
- skarpeteczki
- rajstopki
- łapki niedrapki
I naprawde nie ma co szalec z iloscia tych ubranek bo to sa na same poczatki, i ma byc dziecku wygodnie, potem bedziemy stroic jak beda wieksze :)

HIGIENA
Tutaj tez zachowajcie zdrowy rozsadek bo tak jak pisalam nie wiadomo czy nasze dziecko bedzie tolerowalo dany kosmetyk.
- chusteczki mokre
- pampery ( kupcie te najmiejsze paczki bo potem moga sie nie sprawdzic, ja np nie cierpialam hugisów bo sa one strasznie szerokie, ale za to uwielbialam pampers premium care)
- szczoteczka do wloskow i grzebyczek - dobre na ciemieniuche ( ale tez zostawilam bym ten zakup na po porodzie bo nie wiadomo jak bujna czuprynke bedzie mial wasz maluch)
- aspirator do noska - ja kupilam Fride i jestem mega zadowolona, mam tez gruszke i jej nie uzywam bo frida lepsza
- nozyczki dla niemowlat
- patyczki higieniczne dla niemowlat
- gaziki albo waciki
- spirytus do pepuszka ale bardzo fajny jest taki sprey Tribactic
- sól fizjologiczna do przemywania oczek i czyszczenia noska
- pieluchy tetrowe ( naprawde bardzi sie przydaja)
- pieluchy flanelowe ( nie sa niezbedne ale sa duze milsze niz tetrowe)
- ręczniczek z kapturkiem ( tylko patrzcie na rozmiary, i starajcie sie kupic te najwieksze)
- termometr do mierzenia ciala i wody ( tutaj mozna tez sie wstrzymac, ja termometra do wody nie uzywalam wgl, a do cialka przydal sie dopiero duzo pozniej wiec wrazie co mozna pozniej wyskoczyc i kupic)
- wanienka
- przewijak ( tutaj tez wedle uznania, dla mnie byl super)
- proszek do prania ubranek ( ja tylko wlasciwie 2 czy 3 pierwsze prania pralam w takim typowo dzieciecym a ptem przezucialm sie na proszek sensitive

SEN
- Łóżeczko
- Materacyk
- Pościel z ochraniczem
- przescieradełko
- kołderka ( no i tutaj tez jak ktto woli my uzywalismy od poczatku)
-poduszeczka ( to na pozniej, ale mozna kupic taki specjalny klin)
- kocyk ( mozna kupic jeden cienutki a drugi jakis grubszy)
- rożek

ŻYWIENIE
- buteleczki ( i tutaj nawet mamy które zamierzaja karmic piersia uwazam zeby kupily juz teraz bo mozna podac dziecku troszke picia, lub sciagniete mleczko) na poczatek 125 ml, a potem juz 250 ml
- smoczki do butelek
- szczotka do mycia butelek i smoczków
- podgrzewacz do butelek ( dla mam nie karmiacych piersia, ale potem przyda sie i dla tych ktore karmia wiec mozna kupic juz teraz)
- Laktator ( ja mialam ręczny Aventu i bylam bardzo zadowolona)
- Herbatka laktacyjna ( ja akurat mialam tyle mleka ze nie bylo potrzeby pic, ale sa mamy ktore musza)

KOSMETYKI
- mydełko
- oliwka
- kremik do twarzy ja lubilam ziajki
- kremik na dwór
Taki zestwa ja mialam na poczatku jak Marika podrosla to kupilam plyn do mycia ciałka i wlosków Nivea.

No i mozna kupic smoczusia dla dzidzi :) ale to tez wedle uznania :)
Podobno kosmetyki jonsona uczulaja wiec tutaj uwazajcie.

foto 002.jpgfoto 001.jpg Za te spodenki, czapeczkę i kombinezon zapłaciłam tylko 17zł :-)

oj jakie słodkie:), a kombinezon piękny, ja własnie poszalałam na allegro, jak dostane rzeczy to też wkleję:) ale oczywiscie udalo mi się wszystko kupić w rewelacyjnych cenach, wręcz za bezcen:).

reklama
27012701 sliczne rzeczy, te spodenki sa zajebiste! uwielbiam takie rzeczy w proste wzory..rozkoszne :)

Do góry