reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Robimy zakupy dla maluszka

jeśli chodzi o Octenisept, nam położna w SR radziła właśnie psikać na patyczki, naciskać pępuszek i naokoło kikuta czyścić patyczkiem, zobaczymy, czy się sprawdzi ten sposób.

reklama
Izi ja miałam dokładnie te same gaziki w takich niebieskich maluskich opakowaniach.. normalnei do dupy, one sa dobre ale do płaskich ranek, a nie do wsadzanai w pępuszek maluszka, a tylko wsadzajac patyczki dokoła w środeczek i przytrzymując kikut idzie zrobić z nim porządek.. o czym oczywiscie dowiedzialam sie dopiero od poloznej, a niestety my mielismy malą obsuwę bo była dopiero jak mały miał 7 dni.. niestety z naszej niewiedzy, myśleliśmy ze wystarczy dać zlecenie do naszej przychodni, nikt mężowi nie powiedział zeby do niej zadzwonic i się umowic, dopiero jak zadzwonilam zapytac o co biega to laskawie mi nr tel. dali.

W mojej SR totalnie zakazywali starych metod, czyli roztworu spirytusu, albo wacików nim nasączonych. Podobno rany "opatrywane" w ten sposób goją się dużo dłużej. A co do sposobu użycia Octeniseptu, to kazali lekko psikać na pępuszek, a gdyby płynu było za dużo, usunąć nadmiar patyczkiem.

Mła ja tam absolutnie nie neguję nauki w szkolach rodzenia:) hihi żeby nie było, chociaż jedno mnie zastanawia w tym co napisałaś, i myślę że zgodzą się ze mną już obecne mamusie. W momencie gdy tylko spsikasz pępek, to nie jest wszystko co sie powinno zrobić, i to nie chodzi o ewentualne usunięcie nadmiaru płynu. Tylko pomiędzy środkiem pępuszka a kikutem często zbierają się takie małe brudy i po fiolecie no i wiadomo jeszcze z pępowinki, i to koniecznie trzeba usuwać, więc chyba jednak patyczek namoczony tak jak radzili Kocie w tym preparacie i czyszczenie dookoła jest wskazane, oczywiscie będziesz miała okazję się przekonać sama, a w razie czego od tego też sa wlasnie wizyty położnej w domu żeby sprawdzić pomoc i doradzić co i jak. A co do roztworu spirytusu.. u nas dalej go doradzają i położne i w szpitalu więc tyle ile osób tyle zdań.

Izi ja miałam dokładnie te same gaziki w takich niebieskich maluskich opakowaniach.. normalnei do dupy, one sa dobre ale do płaskich ranek, a nie do wsadzanai w pępuszek maluszka, a tylko wsadzajac patyczki dokoła w środeczek i przytrzymując kikut idzie zrobić z nim porządek.. o czym oczywiscie dowiedzialam sie dopiero od poloznej, a niestety my mielismy malą obsuwę bo była dopiero jak mały miał 7 dni.. niestety z naszej niewiedzy, myśleliśmy ze wystarczy dać zlecenie do naszej przychodni, nikt mężowi nie powiedział zeby do niej zadzwonic i się umowic, dopiero jak zadzwonilam zapytac o co biega to laskawie mi nr tel. dali.

tak dokladnie te same:)
mi powiedziala polozna ze mam sobie je zostawic w razie czego do ranek;/ ale takiemu Malemu urwiskowi ciezko o ranke:)

uwazam ze kazdy sposob jest dobry,tylko wszystko wychodzi w praniu...tak jak piszesz ten kikut trzeba mega odchylic zeby tam wszystko wydobyc i sie nie bac bo to dzidziusia nie boli,bo to jest martwa skórka...

ja przetestowalam i rowniez pisze tak jak ja zrobie,jest to u mnie sprawdzone na Synku i bardz bylam zadowolonaa....swietnie zasuszal..

oj dziewczyny wątpie, żeby odpadł w szpitalu:) hihi ale nie bójcie się tak jak pisała Izi kikut pępuszka to martwa skórka i absolutnie nic a nic dziecka nie boli jeśli go odsuniecie, przekręci się i wyczyści cały pępuszek dookoła tego kikuta.

dokladnie dziewczynki bez obaw:)
ja pierwsze s;ysze zeby dzidziusiowi odpadl kikutek tak szybko,no ale....moze zdazy sie cud:)
ja tez obchodzilam sie jak z jajkiem,a polozna jak to zrobila to dopiero wyciagnela tyle syfu ze masakra i powiedziala ze jak bede tylko ''glaskac" ten pepuszek to jeszcze gorzej bo sie rozbabrze i beda problemy.
Takze dziewczyny smialo w lewo w prawo w gor i dol zeby nim ruszac dookola!!!
Z reszta polozna jak przyjdzie to i tak Wam powie:)

Jak bedziecie w swoje przychopdni przy okazji to wezcie od razu nr do poloznej i zadzwoncie orientacyjnie co i jak,kiedy dzwonic itp...
Ja tak zadzwonilam i dwa tyg przed terminem i mi powiedziala ze spokojem kiedy zadzwonic i dzwonilam ze szpitala i byla w pierwszy dzien juz popoludniu,a ja bylam spokojna..
Zapiszcie sobie pytania do niej w zeszycie i odpowiedz obok:)
Ja mam zezyt jeszcze z pytaniami od PAtryka:)

reklama
jeśli chodzi o Octenisept, nam położna w SR radziła właśnie psikać na patyczki, naciskać pępuszek i naokoło kikuta czyścić patyczkiem, zobaczymy, czy się sprawdzi ten sposób.

moja bratowa tak robiła i efekt był świetny, a w niebieskich opakowaniach to ja używam do zastrzyków i do tego się nadaje, ale nie do pępka. Położna bratowej mówiła, żeby maluszkowi tym nie czyścić pęka, bo to nic nie da.

Do góry