reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Retinopatia

Hej Moniko , ale podbudowałas moje EGO :) :).
Nie spodzieawłem sie fanek ;)
No i moze po pierwsze to nie jest mój wątek,tylko nasz wszystkich:) , ja tylko pozwoliłem sobie go założyc ;).Chciałem się podzielić,jak chyba każdy z nas,swoimi obawami,lękami,zmartwieniami o swojego malenkiego dzidziusia.No i chyba każdy facet to przeżywa,tylko nie kazdy może przyznaje sie do tego :).
Własnie jestem sam z moim maluszkiem , bo mamusia poszła do kościła za nas wszystkich,a mały cos marudzi i nie pozwala mi dokończyć....

reklama
miller- może Ty mi napiszesz dlaczego stawałeś na komisję, czy musi być jakiś szczególny powód, a może samo wczesniactwo jest wskazaniem, w sumie dzieciaczki są pod stałą opieką specjalistów.

Adka wczesniactwo jest juz szczególnym powodem. Komisja nieprzyjemnie nazywa się komisją orzekajacą o niepełnosprawności. A chodzi o zasiłek pilelęgnacyjny.Przy takim malenkim dzieciaczku jest o wiele więcej "pracy".No i nakładów finansowych. My musimy ciągle jeździc do Krakowa,co jest dośc kosztowne, rehabilitacja ruchowa tylko prywatnie,bo państwowo mielibyśmy termin dopiero na marzec nie wspominając o lekach, prywatnych badaniach itp,itd.
Sama komisja ,przynajmniej u nas, to troche parodia. Dokumenty wysłaliśmy do ośrodka ok dwa tygodnie wcześniej,dostalismy numerek "0" czyli poza kolejnością ale musielismy przyjść z dzieckiem.P.doktor zaczeła czytac je dopiero przy nas, na dziecko nawet nie spojrzała, zresztą nie wiem czy miałaby do tego kompetencje,bo watpie czy jest neonatologiem,neurologiem i innymi specjalistami w jednej osobie. w każdym razie zadała kilka pytań i posłała nas do innej miłej pani która tez zadała kilka pytań i do widzenia.Teraz czekamy tydzień na orzeczenie, zobaczymy jaki będzie wynik ;)

Jeżeli chodzi o stawanie na komisji to mam w tym względzie doświadczenie ponieważ mój Maciuś ma mpdz no i wtym przypadku nie ma żadnych wątpliwości, że dziecku należy się zasiłek pielęgnacyjny. Natomiast jeśli chodzi o Jasia to powiedz mi jaki lekarz (rodzinny czy specjalista) musi wystawić wniosek do komisji?

ADKA ,nam zaproponowała p.neurolog, wypisała nam zaswiadczenie, ale powiedziała,że druczek z MOPS-u powinien wypełnic nasz pediatra. I powiedziała,że jakby robił problemy to ona nam wypełni. Czyli może to zrobic albo Wasz pediatra,albo inny kompetentny lekarz :)

Adka - przepraszam, że nie odpisałam, ale dopiero dziś po kilku dniach miałam możliwość zajrzeć do komputera. My tez dostaliśmy zaświadczenie od neurologa ze względu na wcześniactwo. Na stawienie się na komisję czekaliśmy ok. 2 tygodni. Lekarka była bardzo miła i dostaliśmy orzeczenie do października 2007. DO tego czasu będziemy otrzymywać zasiłek pielęgnacyjny

Wikiwerka, MIller- byłam ostatnio z Jaśkiem w poradni rehabilitacyjnej. Pytałam p. doktor o zasiłek pielęgnacyjny i powiedziała, że się nie będzie należał a nawet gdyby ona wypisała zaświadczenie to komisja wyda odmowną decyzję. Motywowała to ty, że Jaś nie wymaga jak narazie rehabilitacji i wygląda na zdrowego, nie miał wylewów do OUN. Czekam na wizytę u neurologa, zobaczymy co on powie.

reklama
Jutro jedziemy na IV spotkanie Pacjentów Kliniki Neonatologii :) , dostalismy zaproszenie i oczywiście skorzystamy :)
To bardzo miłe,że "nasza" klinika pamieta o swoich maleńkich pacjentach. Spotkamy tam innych rodziców wczesniaczków i moze dowiemy sie tego i owego :)
Wieczorem zdamy relację :)

Do góry