reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Relacje z wizyt u lekarza, zdjęcia USG i zdrowie naszych Skarbów

Ja już po wizycie, szyjka bez zmian - nadal 34 mm, zamknięta, tak więc wszystko jest w porządku.
Co do dzidzi, to termin wg USG przesunął mi się na 16 grudnia, wg usg wiek ciąży to 28 tydzień,6 dnień, serduszko bije ok. 142 na min, ułożony główkowo, pleckami w kierunku prawej ściany macicy, łożysko na ścianie przedniej w dnie macicy, czyli ok, maluszek waży 1300 gram i napewno jest chłopcem :-)

reklama
Ja też już po wizycie. Z maludą wszystko w porządku :)) Serduszko bije 146 uderzeń na min, szyjka zamknięta. Usg niestety nie miałam robione więc nadal nie wiem czy w 100% noszę w brzuszku córeczkę. Jeśli chodzi o wyniki badania glukozy na czczo 77 a po 2h 111, mocz też ok, jedynie morfologia zaniżona ale w granicach normy no i muszę brać żelazo bo mam za mało_Od teraz mam liczyć ruchy dwa razy dziennie rano i wieczorem najlepiej o tych samych godzinach. Wciągu godz. powinno być ich 10.

witam i melduję się po wizycie!!

ale ogólnie bardzo niezadowolona!!! pierwszy raz w sumie wyszłam od dr w takim stanie.
więc zacznę od początku- sprawdziliśmy przepływy i tak w lewej tętnicy już jest ok, wszystko w normie, w prawej zaś to tzw "notche" jeszcze jest ale minimalne więc jeszcze tydzien, max 2 i będzie dobrze!! więc tu kamień spadł mi z serca.
co do cukrzycy, to nie mam jej- ale mam uważać na cukier, kontrolować poziom i starać się jadać regularnie! więc plusy diety już widzę!!
ale co do badania to jestem zła i na dr i na samą siebie!!!!! usłyszałam tyle,że jest ok, serduszko bije prawidłowo, szyjka zamknięta, długa. Aleksy ułożył się pleckami do badania i nie było szans na zobaczenie buźki ale też dr nie zrobił żadnych pomiarów- nawet nie wiem ile mały waży!! zawsze jestem taka wygadana,wyszczekana a w gabinecie jakby zabrakło mi odwagi i o nic nawet nie pytałam!
może dr uznał,że skoro 24 października będę mieć to kolejne duże i szczegółowe USG to nie ma co się bawić w badanie dziś.
no cóż pozostaje czekać... ważne że Mały szaleje i daje znać że jest dobrze!!

My dziś zostaliśmy zważeni i zmierzeni . Rośnie Nam kawał chłopaka - waga na dzień dzisiejszy 1386g i moja waga też ładnie szybuje w górę :p
Badania moje "bardzo przyzwoite " dowaliłam żelazo na 29,3 , siuśki ok, krewka też .
Sorry że się zbytnio nie udzielam na forum ale zostały mi jeszcze 2 tygodnie pracy . A tak w szybkim skrócie od 4 października rozpoczynam chodzić do szkoły rodzenia.

Po wizycie:
-szyjka 39mm zamknięta -wszystko ok
- maluszek zdrowy, waga 1360gram, gin coś tam pomierzył i wszystko bardzo prawidłowe;), pępowiny nie ma wokół szyi, na razie dzidzia leży sobie boczkiem w poprzek brzucha.... ciąża wychodzi starsza o 3 dni .
Kazał liczyć ruchy , no i teraz spotkania co 3 tygodnie.

Ja równiez po wizycie
-szyjka zamknięta, wszystko OK, nic sie nie skraca
-usg bardzo szczegółowe, serduszko prawidłowe, 140 uderzeń na minute, komory, przedsionki wszystko prawidlowo ukształtowane, wszystkie narządy na miejscu i prawidłowo wykształcone.
- Na usg widziałam pięknie buźke małego, póki co jest podobny do Błażejka, dziubek okrągły, zadarty nosek :)
-wg wymiarów FL 56 mm i BDP 85mm ciąza jest starsza o 1,5-2 tygodnie, przez co termin na koniec listopada - początek grudnia,ale ja wiem dokładnie kiedy zaszłam w tą ciąże, więc jest ona dokładnie na tym etapie co suwaczek, więc po prostu dziecko jest duże, a dokładnie waży na ta chwilę 2100g!!! co mnie lekko przeraża
-wyniki badań prawidlowe, jednak nadal lekka anemia, zazywać żelazo..dziecko wysysa ze mnie wszystko co mu potrzebne :)
- dodatkowo w 100% chlopiec..widziałam osobiście na usg argument o tym świadczący, więc nie ma mowy o pomyłce :)

U mnie wg pomiarów ciąża młodsza tzn termin przesunął się na 2 stycznia ale z Kami tez tak miałam. Niunia wymiarami przypomina pierwszą ciążę a Kami urodziła się po terminie z waga 2900 i 48 cm wiec będzie raczej tak samo. Waga na dzień dzisiejszy z pomiarów 941g. Mala na razie ulozona miednicowo, głowa obok pepka u góry a tyłek na dole leży mi na pecherzu. No ale nie wszystko jest pięknie i ładnie. Szyjka na razie długa, ale za miękka i mam tydzień na zamknięcie spraw w pracy i L4. Gin się pytał ile godz leże dziennie i odpoczywam...hmm...także mam być u niego 10 października sprawdzić szynkę i do łóżka.

Hej

Ja także po wizycie kontrolnej bez USG, bakterie jak zawsze w moczu sa :dry:Urosept -przepisany przez Gina, Waga - 1,5kg w dół ciśnienie 120/80 .szyjka zamknieta.Wszystko ok.Gin powiedzial zebym sie nie zamartwiała cukrzyca tylko mam przestrzegać diety i mierzyc cukry. Dał mi skierowanie na mocz i morfologie, i USG:-pJesli chodzi o USG mam zrobić za 2 tyg ( i tak zapewne zrobie za tydzien):tak:Lekarzowi który bedzie mi robil USG mam wspomniec zeby popatrzyl na wody płodowe (ilosć) bo w cukrzycy sie zdarza wielowodzie,wiec dla dziewczyn z cukrzyca pogadajcie ze swoim Ginem o tym (zeby to bylo sprawdzone).
Nastepna wizyta 29 października

U mnie wizyta była tydzien temu czyli w 27 tc. Szymonek ma około 1 kg 1100 kg troche rozbierznie i nie dokladnie podaje pomiary moj gin. Wogole czuje ze olewajaco podchodzi do mnie w tej ciazy, a do pierwszej nie mialam zadnych zastrzeżeń. Wszystkie badania wychodzą dobrze z ktorych najbardziej obawialam sie cukrzycy. Gin zrobił usg 3d i akurat jak wlaczył to synuś ziewał :-) nie dał nam za duzo popodgladac bo nogi miał założone na głowe :-) ze jemu tak wygodnie... hih

reklama
Ja juz po wizytce:)
Mloda ma 1110g..czuje sie dobrze:)lezala glowka w dol,ale jeszce ma tyle miejsca ze moze to ulec zmianie:)
lozysko ok,serduszko bije ok sluchalismy...
przepisal mi nystatyne i clotrimazoulum..
Cisnienie dobre..
Odpoczywac heheheh;)

Do góry