reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Relacje z wizyt u lekarza, zdjęcia USG i zdrowie naszych Skarbów

po wczorajszej wizycie wszystko w porządku, maluszek waży 730g i szacunkowo w dniu porodu może ważyć 3,6 kg. Podobno jest o tydzień starszy niż pokazuje suwaczek, no ale zmieniać nie będę, zobaczymy kiedy zdecyduje się na wyjście :-)
BPD: 65,6mm
AC: 204,9mm
FL: 41,5mm
serduszko pięknie bije ok 150/min, wszystkie narządy ok.
na badaniu łożysko ciągle wpychało się w kadr i zasłaniało buźkę maluszkowi, ale udało się cyknąć fotkę i jednogłośnie stwierdziliśmy, że Kuba jest podobny do mnie :-)
szyjka twarda, zamknięta, długa, wewnętrznie wszystko dobrze, co bardzo cieszy.
nie wzięłam zwolnienia, więc nadal będę pracowała.

reklama
Dzisiejsza wizyta udana w przeciwieństwie do wczorajszej.......... Nareszcie dzidzia pokazała się ładnie na USG i okazuje się, że będzie DZIEWCZYNKA !! Malutka rozwija się prawidłowo, gdy było USG cały czas wierciła się i podskakiwała.

Waga 436g.
BPD: 5,27cm
HC: 19,79
FL: 3,76
AC: 16,07

Wszystkie narządy w porządku, serduszko bije około 130/min.
Maleństwo rośnie i rozwija się prawidłowo.:-)
Mam nagrany filmik z USG,ale zdjęć niestety nie mam;-)
Kolejna wizyta 16 września

My już po wizycie. Z dzidzią wszystko ok wymiary zgadzają się co do dnia. Szyjka zamknięta i raczej się nie skraca - to mierzenie to takie umowne w zależności jak się zmierzy to za każdym razem inaczej wychodzi w każdym bądz razie ok 3 cm.
BPD 60mm
FL 44 mm
HC 226mm
AC198mm

waga 711 g

tętno 140 / min

W poniedziałek za tydzień kolejna wizyta u mojego gina prowadzącego bo ten to obsługiwał taśmowo.

byłam dzis na wyczekiwanej wizycie u gina prywatnie skonsultować wyniki z kolposkopii szyki macicy i dzięki Bogu jest OK, żadnych zmian nowotworowych..jestem szczęsliwa!!! :-) Ryzyko niewydolności szyjki macicy również sie oddaliło, także najprawdopodobniej bede rodzić naturalnie , co niezmiernie mnie cieszy:tak:

ogólnie wizyta jak najbardziej udana, tętno dzieciaczka głośne i wyraźne, szyjka zamknięta, lekarz po zbadaniu wysokości dna macicy stwierdzil, że mieszka we mnie SPORA dzidzia, więc chyba będe miała powtórke z rozrywki, ze urodzę 4 kg bobasa, albo i większego :szok:

dostałam skierowanie na morfologię, mocz, glukozę 50 i tokspolazmozę.

Następna wizyta za równy miesiąc 30.09 i wtedy znów będe miała zrobione USG! :) Ciesze sie b ten lekarz robi je bardzo rzetelnie i szczegołowo.

z niemałym opóźnieniem ale postanowiłam opisać Wam moją wizytę połówkową
29 sierpnia 2011
wiek ciąży wg OM 22 tydzień 6 dzień
waga 545 g
BPD 5,35 cm
AC 18,16 cm
FL 4 cm
tętno 140 ud/min

łożysko usadowione na ścianie tylnej, ale nisko tylko 3,5 cm od UW
szyjka dł 3,8 cm

serce 4 komorowe, zdrowe, przepływy prawidłowe

jedyne co mnie zaniepokoiło to fakt że mam szumy (szmery) w przepływie krwi przez tętnice maciczne :-(
mój gin powiedział, że do 27 tyg ciąży uznaje się to za normę, a później to zanika. jednak jeśli nie zaniknie wiąże się to z wystąpieniem nadciśnienia u matki i hipotrofią u dziecka!!!! co już nie brzmi kolorowo...

czy u którejś z Was wystąpiło coś takiego ? czy lekarz w ogóle wspominał o tym przy badaniu przepływów ??

póki co staram się nie panikować i być dobrej myśli, że i u mnie to zaniknie. muszę jednak sporo wypoczywać, dbać o dietę i sie nie stresować a niestety ostatnio miałam fatalny okres i w sumie dlatego też w ogóle się nie odzywałam!!

a oto fotki Aleksego:
1.jpg3.jpg

Ostatnia edycja:
Z dużym opóźnieniem wpisuję relację z mojej ostatniej wizyty z zeszłego czwartku :
Płód żywy w położeniu podłużnym główkowym w chwili badania. Widoczne ruchy własne i oddechowe płodu. Prawidłowo wysklepione kości pokrywy czaszki. Sierp mózgu symetryczny. Układ komorowy nieposzerzony.Półkule móżdzku symetryczne, szerokości 23mm. Kręgosłup o zachowanej ciągłości.
Serce prawidłowej wielkości i lokalizacji.Oś serca prawidłowa, koniuszek na lewo, po tej samej stronie co żołądek. 4 symetryczne, prawidłowe jamy serca, połączenia wewnątrz-sercowe zgodne.Odejście dużych naczyń prawidłowe.Ruchomość zastawek prawidłowa. Akcja serca miarowa ok140/min
Zarys powłok jamy brzusznej prawidłowy;widoczny jest żołądek w typowej lokalizacji, pęcherz moczowy i nerki. Łożysko w dnie 0 st. dojrzałości.Pępowina trój naczyniowa.Ilość płynu owodniowego prawidłowa.
Zalecenia:
Zwiększyć ilość Asparginu na 3×1 w razie dość częstych skurczy 3×2, wprowadzić do diety 3l wody obowiązkowo i wykluczyć sól .
A i na 1000% chłopak.

Hejka =)

Dzisiaj miałam wizytę u położnej, z Maleństwem wszystko w porządku ma 25 cm i jest ułożone główką do dołu. Serduszko bije prawidłowo (pierwszy raz je słyszałam) Maleństwo całą wizytę przespało a po wyjściu się rozbrykało =) Z łożyskiem wszystko w porządku więc nie mam się czym przejmować.
Następną wizytę mam 19 września i będę wtedy miała pobieraną krew i sprawdzaną ilość wód płodowych. Do PL w październiku mogę lecieć jak narazie nie ma żadnych przeciwwskazań, tyle podczas lotu mam nie mieć na nogach skarpetek żeby był lepszy przepływ krwi.
Z dzisiejszej wizyty jestem wyjątkowo zadowolona bo słyszałam serduszko i cokolwiek się dowiedziałam oprócz słynnego "OK".
A i zapomniałam dodać że według obliczeń położnej i usg jestem w 26 tyg 5 dniu czyli 2 dni więcej niż na suwaczku.

Ostatnia edycja:
A ja w końcu się udało i tym razem dotrwaliśmy do badań połówkowych, więc pojechaliśmy do kliniki badań prenatalnych i oto wyniki:
BPD - 60mm
HC - 213mm
AC - 190mm
FL - 40mm
HL - 39mm
FL - 44,86mm
HL - 43mm

Ma śliczne wargi jak mój K. nawet środkowy palec Nam pokazał :cool:

Móżdżek i narządy wewnętrzne też pomierzone i w normie, a wagowo 659,41g

Chłopczyk nadal jest chłopczykiem.

Ostatnia edycja:
Jestem po wizycie! nie mam tak dokładnych pomiarów jak Wy. ale najważniejsze, że mój Tymek jest zdrowy, fika nóżkami, serduszko ładnie bije. i uwaga- waży 1300g:szok: i ma już 35 cm! toż to już mały wielkoludek. hihi

reklama
relacja z wizyty nadprogramowej...
gin (sąsiad) okazał się być bardzo fajnym, miłym lekarzem. sama wizyta trwała naprawdę bardzooo długo ale o wszystko mnie rzetelnie wypytał, później zrobił usg dopochwowe i normalne i tak:
- szyjka macicy zamknięta, dł 4,41 cm --- więc zagrożenia nie ma
- łożysko usadowione wysoko
- wymiary Aleksego w normie
24 tydzień 1 dzień
BPD 5,93 cm
HC 21,98 cm
AC 18,72 cm
FL 4,30 cm
waga ok 600g

czyli wszystko ok, a pochodzenie bóli, skurczy i tych innych objawów ?? prawdopodobnie rozchodzenie się spojenia łonowego. gdy zaczął mnie tam uciskać myślałam,że umrę, późnej sprawdził mi stawy krzyżowo- biodrowe i ból ten sam... po wizycie faktycznie zauważyłam, że jak leże to jest dobrze, a jak tylko chce wstać , przejść kawałek to czuje ogromny ból. wiadomo w pozycji pionowej działa siła grawitacji, macica i dziecko uciskają na spojenie i stąd ten ból... oczywiście mam nadzieję, że innej przyczyny nie ma.

jedyne co mnie zaniepokoiło, to że w momencie gdy przeczytał mój opis ostatniego usg- gdzie mowa jest o zaburzeniach w przepływie przez tętnice maciczne- stwierdził,że powinnam to skonsultować ze specjalistą. podał mi nawet na niego namiary i powiedział żebym już teraz dzwoniła bo czeka się na wizyte nawet miesiąc a ja powinnam zrobić to bad za jakieś 3 tyg- gdy będe mieć 27 tydz ciąży.
mój prowadzący powiedział,że do 27 tc jest szansa że to się unormuje ale ten gin powiedział,że skoro już teraz są zaburzenia warto to skontrolować, a ten specjalista ma podobno jako 1 z 3 lekarzy najnowszy i najlepszy sprzęt na Dolnym Śląsku do tego typu badań.
więc mam lekki dylemat ale chyba nie będę jednak zwlekać i sprawdzę co się tam tak naprawdę dzieje...

Ostatnia edycja:
Do góry