reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Relacje z wizyt u lekarza, zdjęcia USG i zdrowie naszych Skarbów

To ja wrzucam zdjęcie z wizyty w 19t5d :-)

27xnk02.jpg

reklama
Dzis wrocilam z wizyty i oiprocz tego ze wszystko ok!!!!
to bedzie uwaga..... dziewczynka :):)
dopiero teraz wiemy na 100 procent:):)
ja jeszcze nie wierze ze berzie dziewczynka:):)
wymiarki
obwod glowy 19.2
brzuszek 15.8
kosc udowa 3.6
waga 4139:)

To teraz moja kolej:-)
W sobote bylam u Ginka na wizycie (wizyta kontrolna bez USG) Przepisal mi duzo prochów z żelazem , bo niestety mam lekką anemie,przepisal mi takze antybiotyk który sie bierze jednorazowo na te nieszczesne bakterie:-(
Jesli chodzo o Cytomagalie -powinno sie ja zrobic na poczatku ciazy , jest ona Nieobowiazkowa niestety trzeba sie o nia dopominać , ale dal mi skierowanie na nia zeby miec pewnosc ze wszystko ok,( nie mialam jej robionej wogóle) powtórnie dostalam takze skierowanie na Toxo:confused2:
Oczywiscie moja kolej na Gulukoze za 4 tyg mam zrobic te badania czyli tak w polowie wrzesnia:-)mam jeszcze czas.
Sprawdzil mi macice na samolocie i niby wszystko ok.

Nastepna wizyta 30 wrzesnia;-)

25.04.2011
pierwszy test na którym od razu wyszły dwie kreseczki ok. 5 tydzień ciąży
9.05.2011
pierwsza potwierdzająca wizyta u gina, usg
CRL (długość ciemieniowo siedzeniowa)1,73 cm(8t 1d)
serduszko bije głośno i wyraźnie :) zalecono badania : morfologia, glukoza na czczo, VDRL, HBs, mocz, grupy krwi rodziców
6.06.2011
wizyta u gina, bez badania, bez usg , czyli nic nie wiadomo ;(
20.06.2011
wizyta u gina z usg
BPD (średnica główki) 3,11cm (15t 5d)
FL (kośc udowa) 1,73cm (14t 6d)
Wszystko OK.
4.07.2011
wizyta bez badania, bez usg czyli nic nie wiadomo ;(
zalecono badania mocz, morfologia, glukoza na czczo
18.07.2011
wizyta z usg
FL 2,91 cm (19t 0d)
BDP 4,54 cm (19t 5d)
Wszystko OK.
Podobno będzie chłopczyk:)
26.07.2011
dodatkowa, pierwsza wizyta u lekarza w prywatnym gabinecie., gdzie wybrałam sie na USG połówkowe, badanie i generalnie dowiedzieć się konkretnie jak rozwój mojego dziecka. Lekarz bardzo rzetelnie wykonał wszystkie pomiary, obejrzał dziecko, bardzo szczegółowo wszystko mi wyjaśnił. Łożysko na tylnej ścianie. Wszystko OK.
Potwierdzenie płci - chłopczyk.Niestety skierowanie do szpitala ze względu na kiepski wynik cytologii - III z komórkami ASCUS.
W szpitalu wykonano mi kolposkopie szyjki macicy (pobrano wycinki) i zalecono zażywać Fenoterol przez tydzień żeby zminimalizować ryzyko rozwierania się szyjki po ingerencji w nią.
Wizyta bardzo udana i jestem zachwycona profesjonalizmem nowego doktora.
Od tej pory lekarz ten prowadzi moją ciążę
8.08.2011

rutynowa wizyta u lekarza z NFZ,
wizyta z usg
BDP 5,37 cm (22t 2d)
FL 3,64cm (21t 4d)
Wszystko OK.
22.08.2011
Byłam dzis na rutynowej wizycie u gina z NFZ.
FL 4,28 cm (24t 0d)
BDP 6,45 cm (26t 1d)
Wszystko gra :)
Dostalam kolejne zwolnienie i mam sie zgłosic znów za dwa tygodnie. Dodatkowo dostałam sierowanie na obciążenie glukozą 50mg ( czyli jednak mnie ta znikoma przyjemnosć nie ominie jak w pierwszej ciązy), morfologie i mocz.
Oczywiście badania "dowcipnego" brak, czyli od początku ciązy zostalam zbadana tylko RAZ! No ale czego sie można spodziewać???

Dlatego też w następny wtorek wizyta u gina prywatnie i sądze, ze wtedy będę lepiej "obsłużona" i dowiem sie konkretów co do rozwoju mojego dziecia ;)
Odebralam też ze szpitala moje wyniki z kolposkopii szyjki macicy, ale całe rozpoznanie jest po łacinie, więc niestety nic z tego nie wiem, a dr Google nic mi w diagnozie nie rozjaśnił ;) Mam tylko nadzieję, że te groźnie brzmiące rozpoznanie nie jest niczym złym i groźnym dla mojej dzidzi i mnie. No cóż...pozostaje czekac do nastepnego wtorku, wszystko się wyjaśni.

Ostatnia edycja:
Dołączam fotki usg naszej księżniczki
1. 28.05.2011 (pierwsze usg) 11t 4 d
CRL 58 mm -12,2 hbd
akcja serca miarowa 166/min
NT 1,2 mm
PTP 14.12.2011
ssssg.jpg

2. 18.06.2011
USG 4D – 14,6 hbd
Akcja serca ok. 154/min
Biometria
BPD 29mm
HC 108 mm
AC 89mm
Fl 16 mm
Wielkość ciazy wg USG 15,1 hbd
masa wg usg 114 g
Termin porodu Wg usg – 9.12.2011
zdjcie0104ap.jpg

29.07.2011
wizyta u Gin godz. 7:45
antybiotyk na e’coli w moczu przez 5 dni
przytyłam 5 kg od początku ciązy
6.08.2011 – USG POŁÓWKOWE
To dziewczynka;-))
BPD 50mm
HC 202mm
AC 169mm
FL 38mm
wielkość ciąży wg usg 22.0hbd
masa dzidzusia 473g
TP wg. USG 10.12.2011 r
29.07.2011
wizyta u Gin godz. 7:45
antybiotyk na e’coli w moczu przez 5 dni
przytyłam 5 kg od początku ciązy
16.08.2011
badania labolatoryjne
Glukoza na czczo- I oznaczenie = 81,7
Po obciązeniu 75g
Glukoza II oznaczenie (po godzinie) = 90,8
Glukoza III oznaczenie (po dwóch godz.) = 95
Po e'coli ani śladu-antybiotyk pomógł:-)

Ostatnia edycja:
23-08-2011 nieplanowana wizyta w szpitalu :-(

Miałam okropne skurcze, ból nie do wytrzymania, pulsujący, zaciskałam zęby z bólu... :sad:

W szpitalu położna zbadała monitorem tętno Maluszka. Szukała serca chyba z 3 minuty i ciągle było słychać tylko moje! Myślałam, że zejdę tam na zawał... W końcu znalazła, zrobiła dłuższy pomiar i na szczęście wszystko ok. Zbadała też palpacyjnie wysokość macicy, nie wyczuła napięcia ("macica miękka"). Oczywiście zbadała też ciśnienie i siuśki. Wykonała telefon do lekarza i opisała moją sytuację, ale doktor stwierdził że nie ma potrzeby żeby przyjść i mnie zbadać :sorry: Na koniec dostałam 2 tabletki paracetamolu i przykaz dalszej obserwacji, a w razie czego mam dzwonić do szpitala...

Angielska służba zdrowia... :dry:

Ostatnia edycja:
Ja już po wizycie, nie jest zbyt dobrze, bo skraca mi się szyjka. Lekarz kazał odpoczywać i się nie stresować, ale tego się nie da za bardzo. Mam kontrole za 2 tygodnie, jak się nie poprawi, może mnie położy do szpitala, bo mogę przedwcześnie urodzić. Kolejny powód do zmartwień, jestem załamana.. :-(

reklama
ja również po wizycie. Wszystko ok, szyjka prawidłowa dł. 43mm,wyniki badań jak najbardziej ok:) Dzidzia pięknie rośnie waży 454g, jak byłam na usg ssała paluszka. Parametry wszystkie w normie, heee chociaż według pomiarów termin porodu miedzy 4-6 stycznia.. hehe ale to się pewnie jeszcze zmieni. Po torbielkach ani śladu.
Moja pani doktor potwierdziła również że na 100% dziewczynka, mam nawet ładne zdjęcie, ale robiłam foto z foto więc tu bedzie gorzej widać. pierwsze ssanie kciuka drugie, pośladki a między nimi ponoć wargi sromowe..(czy ktoraś z Was też to widzi???Bo ja mimo że mam potwierdzenie na foto i od 2 lekarek to wiem to nadal nie wierzę że się tak super udało-wiem wiem głupol;p) :):):)IMG_5750.jpgIMG_5744.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry