reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rehabilitacja metodą Vojty

To jest popieprzony kraj:(
Kari, ja tworzę skarge do Min. Zdrowia. Może i Ty wyślij? Trzeba coś robić, nie może być tak, że sa miasta, w których co krot to przychodnia rehabilitacyjna i OWI a sa regiony, gdzie trzeba dojeżdżać ponad 100 km z dzieckiem do specjalistów. Już więcej nic nie napisze bo mam dziś ciśnienie.

reklama
Ja jutro bede w przychodni to zapytam...coś mi się wydaje ze u nas w grę wchodziły unijne pieniądze ale skoro tu sie da to u Was tez powinno!!!!

aha... szef opolskiego oddziału NFZ miał być zastąpiony kimś innym...ponoc zawyża średnią...a jak się ciut człek przed szereg wychyli to....przez łeb mu...

moj maluch teraz lezy na macie edukacyjnej od babci i... STARA SIE LAPAC raczka zabke ktora nad nim wisi :) pierwszys raz bez niczyjej pomocy :). Wscieka sie przy tym bo nie moze sobie poradzic :). juz sie nie moge doczekac kiedy zacznie nozki podnosic i laczyc ze soba. przypomnialo mi sie cos. nasza p.beatka stwierdzila ze Adas ma b.slabe miesnie brzucha. Wlasciwie to nie nowina... ma takie od urodzenia. kiedy mial miesiac lezal w prokocimiu na bezdechy i zrobili mu zabieg na przepuklinę pachwinowa bo mu uwiezla. gdy rozmawialismy z lekarzem stwierdzil ze dziecko bardzo ich zaskoczylo bo nie jest wczesniakiem a mimo to ma slabe miesnie brzucha jak wczesniaczek poniewaz ma 3przepukliny (2 pachwinowe z czego jedna zoperowali) i pepkowa. no coz... taki ten nasz Bąbel juz jest...

Antylopko, kciuki zaciśnięte. koniecznie daj znać:)

Dzidzia ma się dobrze, serduszko ślicznie bije, nóżki kopią (wczoraj Marcin poczuł pierwszy raz kopniaka;-D), no i mam "śliczna" szyjkę:)
tak więc zero przeciwwskazań do lotu do Polski.
Miałam "utoczone" mnóstwo krwi na: Hiv, syfilis, toksoplazmoze, trisomię 21 chrom, grupę krwi i cytomegalię. (w sumie to nie chciałam tej trisomii, ale położna poradziła, żeby zrobić, bo wtedy jakby odpukać coś było, to jest zespół neonatologów i od razu maluch będzie dokładnie zdiagnozowany i trafi do specjalistów i rehabilitantów.
Usg połókowe pod koniec miesiąca, mam nadzieję, że uda się poznać płeć.

aha, byłam odebrać z lab wyniki krwi i zobaczyłam, że jest przychodnia psychologiczna dla dzieci 0-12 miesięcy i ich rodziców, które korzystają z intensywnej rehabilitacji

Antylopka :-) no to gratki :-) i 3mam kciuki za wyniki badań, usg połówkowe i za...chłopaka??? ;-)

u nas opieka psychologiczna jest do 2 albo 3 rroku zycia...

właśnie przed chwilką dzwoniła do mnie szwagierka... mieszka we Wrocławiu, ma synka w wieku 10,5 miesiaca i dzis wlasnie okazalo się że młody najprawdopodbniej ma jedną nóżkę dłuższą a drugą krótsza :-(
2 lekarkom nie podobało się odwodzenie nózek więc byli na usg bioderek dodatkowo (tam przysluguje tylko jedno - w szpitalu po urodzeniu)...pan doktor powiedzial ze jak jedno usg nic nie wykazalo to "bioderka się nie zepsuly" ale na odczepnego usg zrobil...dal karteczkę dla pediarty ze nie widzi potrzeby dalszej kontroli stawow biodrowych...
no a dziś... najprawdopodobniej szyna na 6-8 tygodni...

K***A to jakiś matrix???

Kari moj tez ma słabe miesnie brzucha ale to dlatego bo bardzo mało lezał na brzuszku, strasznie wrzeszczał wychodzila mu przepuklina pachwiona i nie dawalismy i to byl nasz bład, no ale teraz powoli do przodu mam nadzieje :-) co nie usprawiedliwia lekarzy ze zasrali sprawe...

Antylopka to i ja gratuluję!!! :-)

co do przychodni u mnie tez jest dla takaich malych dzieci, pediatra mi polecila ale ja poki co tam sie nie wybieram, bo jak narazie mam dosc lekarzy...

Rubi bez komentarza :no: my mielismy w szpitalu, a pozniej za opłata jeszcze 2 razy. Szkoda gadac jak niektorzy olewaja a pozniej wychodza po jakims czasie defekty, rodzice pozniej zal maja ale co sie dziwic zaufali osobie ktora teoretycznie sie na tym zna, ehhhh

gaga...my mieliśmy 3 darmowe usg bioderek...a do Wrocławia jest ode mnie niecałe 100km...blisko a jak daleko...

a u psychologa jest fajnie ;-) ja polecam...to pomaga uporać się z emocjami towarzyszącym rehabilitacji - szczególnie właśnie Vojtą...no i wiesz czy dziecko rozwija sie prawidłowo....więc jak masz mozliwość to korzystaj :-)

reklama
A my mieliśmy 2 usg. Bo płatne. Norma, prawda?

Rubi, o co Ci chodziło z tym "wiesz czy dziecko rozwija sie prawidłowo"?

Do góry