reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rehabilitacja metodą Vojty

Super Rubi:)
A mój mały dostał przy okazji ostatniej wizyty w IMiDz od neurologów kategoryczny zakaz rehabilitacji met. Vojty. Tylko b lajtowe bobathowanie. 13.06 jedziemy na turnus rehabilitacyjny i tam ma mieć 2 x 30 min bobathów, 1 x 30 min basen, do tego logopeda i SI. W sumie mały jest już od 25.03 bez Vojty i w tym czasie zrobił największe postępy... Może faktycznie to nie była metoda dla niego?..

reklama
Witam,
Czy jest może ktoś z Kielc bądź okolic?
Mój synek ma WNM i asymetrię ciała i chciałabym, żeby ktoś mi polecił jakiegoś dobrego rehabilitanta.

Wiam serdecznie wszystkie szczęśliwe mamusie:-). Jestem Tu nowa, ale mam nadzieję, że mogę się przyłączyć. Przeczytałam ten wątek od początku do końca, ponieważ mój 8 tygodniowy synek też ma zalecone ćwiczenia metodą Vojty - narazie 10 zabiegów, ponieważ mały się odgina do tyłu i ma lekką asymetrię:-(. Pani rehabilitantka stwierdziła że to niewielkie zmiany i wystarczy odpowiednio podnosić, układać, karmić i nosić Aleksa i powinno się wyrównać, ale Pani neurolog stwierdziła że należą Mu się ćwiczenia. Z początku nie chciałam za bardzo, bo jak poczytałam na czym ta metoda polega to aż mi się łzy w oczach zakręciły, ale po krótkim namyśle jutro jedziemy Maluszka zapisać na pierwsze ćwiczenia. Do neurologa trafiliśmy bo Małemy na USG przez ciemieniowym wyszły małe odchylenie od normy. Niestety Pani neurolog, u której byliśmy to chyba najgorszy lekarz na jakiego kiedykolwiek trafiłam:wściekła/y: - kobieta około 70-tki, zero podejścia do dzieci, zero wyjaśnienia czegokolwiek i wogóle stwierdziła, że Aleks nie podnosi wogóle głowy (a to nieprawda, podnosi główkę nawet na jakies 2 minutki, tylko chwieje mu się jeszcze ta głowka),a jak ubieraliśmy Maluszka po wizycie to ona już stała ubrana z kluczami przy drzwiach i jakby mogła to najchętniej wygoniła by nas z gabinetu z gołym dzieckiem, ale co najgorsze to nastraszyla nas że dziecko może mieć MPD bo takie odginanie to jeden z objawów:-(. Normalnie przeryczałam cały dzień i cały czas patrzyłam na Aleksa i szukałam, czy aby nie ma innych objawów MPD (ale na szczęście nic takiego nie wypatrzyłam). Natomiast najlepsze jest to, że w zeszłym tyg, jak byliśmy z Maluszkiem w szpitalu badał Go bardzo dobry Neurolog- ordynator oddziały neurologii dziecięcej (super wytłumaczył wszystko i super podejsćie do dzieciaczków miał)i stwierdził, że owszem mały ma tendencje odgięciową, ale pozatym rozwija się dobrze jak na swój wiek i te zabiegi pielęgnacyjne powinny mu wystarczyć. Więc jeszcze umówiliśmy się do tego pana doktora, ale wizytę mamy dopiero za tydzień, a pediatra powiedziała że takie ćwiczenia nie powinny zaszkodzić Maluszkowi - mam nadzieję że ma rację. Jak przeczytałam wasze wypowiedzi, to aż mi lepiej na sercu bo też mam nadzieję, że Mojemu Maluszkowi one pomogą i będzie wszystko dobrze:-)

Droga Agito, po pierwsze sądzę, że zmiana neurologa to bardzo dobry pomysł:) Po drugie: asymetrię ułożeniową ma większośc noworodków. Vojta dla takich dzieci to jak strzelanie z armaty do komara.. Po trzecie: MPD stwierdza się pomiędzy 18 a 24/30 miesiącem życia dziecka, wiec grożenie Wam MPD tylko z powodu asymetrii było grubym przegięciem ze strony miłej pani dr:wściekła/y: Jeśli to tylko problem asymetrii to pewnie wystarczyłby instruktaż właściwego podnoszenia, przewijania itd. Taką biblią dla wszystkich rodziców jest książka P. Zawitkowskiego "Co nieco o rozwoju dziecka". Tam znajdziesz instrukcje. Ale najpierw wizyta u DOBREGO neurologa. I sądze tez, że to nie jest tak, że "Vojta nie pwonien zaszkodzić". Dla mnie takie stwierdzenie swiadczy tylko o pani pediatrze:no: Czy na katar też daje antybiotyk zgodnie z tą zasadą?? poza tym takie strwierdzenie zakłada także możliwość zaszkodzenia dziecku! Po cholerę męczyć dziecko Vojtą jeśli tego nie wymaga?? Jeśli już to może NTD-Bobath by wystarczyło.. Tak więc powtórzę jeszcze raz: mądry neurolog dziecięcy. Naprawdę, ze szczerego serca radzę.

Hej Rubi;-) dziękuję bardzo za polecenie forum opolanek, już tam zaglądałam i napewno się tam dziś odezwę:-). Co do Naszego synka to badała Go Pani dr, która przyjmuje w szpitalu na wodociągowej:wściekła/y:. Jutro idziemy jeszcze do Pani dr na 1-go Maja, a za 2 tyg mamy wizytę u Pana dr, który badał Naszego synka w szpitalu - dr Mariusz Wierzbicki:-).
Natomiast USG przez ciemieniowe robił mu lekarz w szpitalu na Witosa dr K. Stempniewicz.
Będę bardzo wdzięczna jeśli napiszesz, kto badał Twoje Maleństwo i gdzie chodzicie na rehabilitacje, bo My już byliśmy kiedyś na wizycie u dr Kani w Medicusie na PL. Piłsudskiego i było bardzo miło, a i dr Wierzbicki chwalił Panią dr Kanię:-)

Agita ;-)

nam usg p/ciemieniowe robił dr Sygulla :-) w poradni przy szpitalu ;-)

z Jaśkiem rehabilitowaliśmy się w Funadcji Dorm Rodzinnej Rehabilitacji Dzieci z Porazeniem Mózgowym na Szymanowskiego - przyjmuje tam neurolog dr Tabora :-)
tam stawiają na rehabilitację metodą NDT Bobath Baby

z Moniką chodzę do poradni Rehabilitacyjnej Wieku Rozwojowego przy szpitalu na Reymonta do dr Gawor i rehabilitujemy/rehabilitowaliśmy się metodą Vojty :-) we wtorek mamy wizytę i w następny poniedziałek :-)

i w jednym i w drugim ośrodku mozesz skorzystać z opieki logopedy i psychologa :-)

reklama
Hej dziewczyny:-). Pochwalę się jak było na woczrajszej wizycie u kolejnej Pani neurolog. No więc Pani doktor bardzo dokładnie zbadała Aleksa, wyobracała go we wszystkie strony, rączki, nóżki, plecki i wogóle miała super podejscie do Niego, no i na koniec stwierdziła, że faktycznie Mały się odgina i ma problem z podnoszeniem główki, ale nie na brzuszku, tylko przy podciąganiu do pozycji siedzącej i pokazała nam właśnie kilka ćwiczeń (oczywiscie noszenie na fasolkę, podciągania za rączki, noszenie przodem do świata i bokiem odchylanie główki) i powiedziała ze u niego nie ma jak narazie potrzeby meczenia Vojtą, a jedynie wystarczą te ćwiczenia, które ona nam pokazała (ponoć to są cwiczenia Bobath), a co do USG powiedziała, ze faktycznie widać, jakby przy porodzie był niewielki wylew, ale Małemu się to wchłania więc nie ma o czym gadac:-). Normalnie z gabinetu wyszłam taka ucieszona, ze szok:happy:

Do góry