reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ratunku, co robić!? czyli choroby, lekarstwa, alergie, ulewanka, nietypowe kupki itd.

Silva może owoców spróbuj troszkę Szymkowi dać, u nas po jabłuszku z dodatkiem brzoskwini albo jagód kupa jest zawsze, a po samych warzywkach bywa różnie. Ja daję codziennie ok 80g owoców i 100-130g warzyw z mięskiem, czasem jeszcze jakiś soczek owocowy ale w małych ilościach

reklama
Oj ja to dopiero troszkę dawałam na spróbowanie. Jakieś półtora tygodnia - zaczęłam od marchewki, potem troszkę jabłek dołączyłam. Ja muszę powolutku, bo Sz jest alergikiem:( zanim dojdę do kilkuskładnikowych obiadków trochę czasu minie. Poza tym ja nie chcę dawać pełych porcji póki co, daję kilka łyżeczek przed karmieniem. Nie jestem jeszcze gotowa by zastąpić jedno karmienia cyckiem obiadkiem. Najpierw muszę ogranąć co mały może jeść a potem będę konstruować dietę:)

no tak, my już m-c temu zaczęliśmy dietę rozszerzać, to teraz mamy więcej możliwości...ale rozszerzałam też tak jak dzieciom z tendencją do alergii - po 1 nowym składniku przez kilka dni i dopiero następny dokładałam, bo A straszny alergik

Dziewczyny, sen z powiek spędza mi częściowy zakaz na wit. D... Mam podawać max 2-3 razy w tyg tylko jak nie chodzimy na spacery albo szarówka jest. Boję się, żeby nie doprowadzić do niedoboru, hiperwitaminoza też jest groźna, choć odczuwalna dopiero po paru latach...i bądź tu mądry...najchętniej dla własnego świętego spokoju zrobiłabym jej wit. D z krwi, ale szkoda mi kłuć dziecka dla mojego widzimisię. Wieczorem po kąpieli zawsze Maja mokrą ma główkę i karczek po jedzeniu...z drugiej strony ciemiączko tylko na opuszek palca...

mrsmoon u nas ciemiączko ma 0,5x0,5 cm i mamy podawać codziennie, z tym że Maja od początku miała małe, 1,5x1,5 i zarasta w równym tempie, poza tym pediatra nie uzależniła podawania wit D od tego ile jesteśmy nas słoneczku na dworze..

Dziewczyny kiedy wiadomo że dziecko ma gorączkę?Bo my to wiadomo 37 stopni i w górę ale czytałam gdzieś że u takich małych dzieci jest inaczej no i że jak się w pupci mierzy to odejmuje sie jaką tam ilość.

Angel coś takiego znalazłam: Prawidłowa temperatura ciała u niemowląt to 37°C. Nieco wyższa (max. do 38°C) nie zawsze oznacza, ze dziecko zaatakowały drobnoustroje: ciepłota ciała rośnie bowiem także w efekcie wysiłku fizycznego, przegrzania dziecka, płaczu, silnych emocji i ząbkowania. Temperatury, która nie przekracza 38°C nie należy obniżać preparatami przeciwgorączkowymi.

hej, wpadam na szybko i piszę do dziewczyn, które martwią się małym przybieraniem dzieci - dorwałam książeczkę mojej siostry:

5M 6150g
11M 8500g
2Y 10 kg
4Y 13kg
6Y 16kg
10Y 24 kg

no ja się w sumie trochę martwię, ale mieszczę się w normie:) Szymi waży 6600 g

Obrazek 1.png

Załączniki

• Obrazek 2.png
    Obrazek 2.png
    8,5 KB · Wyświetleń: 44
Ostatnia edycja:
reklama
mam takie pytanie - Tymek od 3 dni nie robił kupki ale puszcza mega wielkie i śmierdzące bąki, brzuszek ma lekko twardy - jak myślicie dać mu czopka glicerynowego czy się wstrzymać jeszcze??? bo ja już sama zgłupiałam...

Do góry