reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ratunku, co robić!? czyli choroby, lekarstwa, alergie, ulewanka, nietypowe kupki itd.

Evka a jak to wygląda?
Bo Maja ma z tyłu główki przy samej szyjce takie czerwone plamki, jedna większa i kilka mniejszych wokół i zastanawiałam się właśnie co to, we wtorek muszę zapytać o to pediatrę koniecznie...

reklama
Evka, ale chodzi Ci o takie naczyniaki fizjologiczne, które są najczęściej na twarzy (czółko, powieki) czy o takie żywo czerwone "plamki"?
Moja ma na czole, powiekach i z tyły główki. Ponoć całkowicie powinny zniknąć do 4 roku życia (wcześniej zaczną się robić bledsze i tylko w czasie wysiłku będą "wyłazić"). Małą oglądała pediatra i powiedziała, że te akurat nie wymagają konsultacji chirurgicznej. Mamy tylko obserwować czy np. nie podbiegają krwią.
Tutaj fotka Ady, gdzie w miarę widać te naczyniaki. Jak płacze to są bardziej widoczne ;)
P1030123.jpg

Evka moj synek mial naczyniaczka z tylu glowy co bardzo mu sie papral do chyba 8 miesiaca zycia, na sterydach z masciami jechalismy... no i z przodu nad noskiem miedzy oczkami... czerwony slad.. jak sie zloscil i plakal przy kolkach to widac bylo jak nie wiem ten naczyniaczek... z wiekiem zaniklo i z tylu i z przodu ;-)
Mala miala na powiece chyba prawego oka niby naczyniaczka ale juz nic nie widac ;-) To nic groznego... ponoc.

Madzioolka, to naczyniaczek :)
Jasiek też miał - na powiekach, czole i z tyłu głowy, ale mniejsze od Ady. Zniknęły całkowicie :)

U nas jest to mega czerwone cały czas...Blusia u Was to jest zupełnie co innego chyba-dam foto, rzućcie okiem.
5l6wt2.jpg

Ostatnia edycja:
Evka, mojej koleżanki córeczka miała taki naczyniaczek na nóżce. Zapytam jej czy zanikł/zmalał. Jej córcia ma teraz ponad 3 latka. Dam Ci znać.
A on jest płaski czy wypukły? Jeśli pediatra nie widzi nic niepokojącego to nie martw się. Zresztą zawsze możesz u chirurga skonsultować. A póki co obserwuj czy się z nim nic nie dzieje :)

Blusia dzięki, podpytaj, bo jestem ciekawa. Niby pediatra mówił, że to nie jest groźne. nawet mówił, ze rośnie i to tez normalne. Podobno bardzo często zdarza sie taki naczyniak na twarzy, niby to najczęściej wynik ucisku przy porod. Także u nas pół biedy, ze na czubku główki, jak będą włoski nie będzie tak widoczny. Czytając ten artykuł od Icak wiem na bank, ze to naczyniak, tylko nie wiem czy jest płaski czy wypukły, bo umiejscowiony jest na ciemiaczku i pulsuje :/

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry