reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ratunku, co robić!? czyli choroby, lekarstwa, alergie, ulewanka, nietypowe kupki itd.

U neurolożki wszystko ok, ostrzegła nas lojalnie, że Maja to straszny łobuziak będzie:-D Mamy się pokazać dopiero jak zacznie chodzić. Zważyłam ją przy okazji i jestem w szoku:
16.02 7800g
dziś czyli 28.03 8300g:szok: w 1,5 m-ca przybrała pół kilo, a wcześniej ledwo 200g/mc, ale w międzyczasie miała rota i dietę i przeszliśmy w styczniu z cyca na mm, więc pewnie więcej tego mm jej wciskam. Chyba nie powinnam się teraz martwić, że za dużo przybrała?

reklama
ale ze mnie wariatka:-Dpopatrzyłam na siatki centylowe i idzie równo ciut poniżej 25c, zolzik ja potrzebuję czasem postawienia do pionu:tak:

heh, moon Zołzik dobrze pisze! ciesz się! gratki :)

dziewczyny a ja mam mega zaległości na bb, ale nie wyrabiam po prostu, pomóżcie! sytuacja wygląda tak:
sb, mały zrobił jakieś 5 kupek (zazwyczaj robi 2), w tym 2 luźniejsze, humor mu dopisywał, nocka spoko
nd, kupki jakies 4, w tym może 1 luźniejsza, humor fajny, nocka ok
pn, kupki 3, 1 luźniejsza, humorek w dzień standardowy jak na mojego szabermistrza ;) nocka z pn na wtorek masakryczna :( budził się z płaczem non stop, kulił, zasypiał na raka, na siedząco lub na rękach
wt., kupki 2 , 1 luźniejsza, maruda straszny, osowiały, osłabiony, 2 mega długie dżemki w dzień, od 15 około 37-37.5 st, noc jeszcze gorsza od poprzedniej, do tego gorączka sięgająca ponad 38.5

dzis dzień do dupy... mały nie ma siły na nic, cały dzień gorączkuje, kupy były chyba 3, w tym 2 mini biegunkowe, temp jak tylko przestaje działać nurofen sięga 38.5, dalej nie czekam... osłuchowo nic nie ma, pediatra wykluczył zęby, wyniki moczu i morfologia z dziś ok, przez wszystkie te dni apetyt mu dopisuje, może je troszkę mniej, ale myślę, że to przez mega rozregulowany cykl dnia... co to do cholery może być? pediatra nie wie... cytuję: 'może wirus?' 'przyjmujemy postawę oczekującą'... no i nie wiem co robić! czy to możliwe, że to jakieś bardzo dziwne rota? już nie dam rady go nosić na rękach i przytulać (prawie 10kg!) a na nic innego mały nie ma siły, dzis może poraczkował ze 3 minuty przez cały dzień... będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły

Strasznie dziwne...ja bym do innego lekarza poszla,Maja przy rota miala tyle energii co zwykle.Jedyne co moge ci na szybko poradzic to probiotyk nawet 2xdziennie przez jaes 2-3tyg minimum

dzięki moon, no o probiotyku pomyślałam niedawno, więc dopiero raz podałam, ale na pewno będę dalej... a czy Maja przy rota tak mocno gorączkowała? bo ja myślę, że Kubi od tego taki słaby.. a co do innego pediatry to raczej nie wypali na tej mojej pipidówie :( szkoda wchodzić w szczegóły, ale musiałabym jechać około godziny drogi dalej, a tego małemu nie zafunduję przy takim samopoczuciu jak ma teraz :/

Popieram probiotyk. Tzn. popieram Mrsmoon, żeby dać probiotyk :-p
Ale jeśli chodzi o rota, to nie można patrzeć, jak inne dzieci to znosiły, bo tak naprawdę każde może to przechodzić inaczej [a napatrzyłam się na to cholerstwo w szpitalu]. Kasik, to może być rota, ale nie musi. Naprawdę wygląda to na jakiegoś wirusa. I lekarz w sumie nic nie pomoże. Musisz pilnować, żeby się mały nie odwodnił, to najważniejsze. I zbijać temperaturę. Możesz pójść do innego lekarza, dla własnego spokoju, ale ja bym poczekała. Jeśli gorączka będzie się utrzymywała jutro, możesz się jednak przejść do lekarza. I tylko pilnuj, żeby nie przedawkować leków przeciwgorączkowych - dobrze mieć dwa różne na zmianę [jeśli masz nurofen, to zamiennie możesz podawać coś z paracetamolem]. Tyle mogę napisać - trzeba obserwować i czekać...

kasai, to już trochę trwa, ja bym przed weekendem skonsultowała z innym lek. nawet jesli godzinę trzeba jechać. A teraz probiotyki i sama nie wiem co jeszcze...

Ja mam pyt. dotyczące kupek- Miesio robi ok 4 dziennie- wszystkie rano. Czy to niepokojące? On tak robi już od kilku m-cy. Ponadto b. brzydko pachną, ale je w sumie dużo warzyw, kasz- to normalne?? Czasami w nich są czarna farfocle - stawiam na banana- jak myślicie??

reklama
Aestima :-) Jeśli trwa to tak długo, to stawiam na to, że "taka jego uroda" ;-) Czarne farfocle zdarzają się i u Ediśka, nie zwracam na to uwagi. Smrodek też każdy ma swój ;-)
Poważnie, jeśli utrzymuje się to kilka miesięcy i nic się nie dzieje z Miesiem, to wyluzuj :-) Na spokojnie, przy najbliższej wizycie, możesz napomknąć lekarzowi, ale nie sądzę, żeby powiedział Ci coś innego :-)

Do góry