W październiku nie będzie dla Ciebie za późno. Leczenie uzupełniające zaczyna się po skończonej chemioterapii. W piśmiennictwie jest mowa o 3 miesiącach. Wiec jeżeli od miesiąca jesteś na chemii to w okolicach sierpnia/września ją zakończysz. Jeżeli refundacja będzie od października, to wchodzisz w nią płynnie. Chemioterapia jest obligatoryjna, ta chemię,która my bierzemy według tych samych schematów podaje sie wszedzie na świecie. Różnica może być w lekach wspomagających. W Polsce mamy schemat czerwonej AC, w Niemczech na przykład jest EC która substancje czynna ma tę sama, ale jest mniej obciążająca fla serca. W Polsce również podaje się EC, jeżeli jest wskazanie i jest to w pełni refundowane. Przeczytałam również resztę Twoich postów tutaj. Piszesz, ze masz do wyboru dwa rodzaje chemioterapii. 4+16 lub 4+4, która nie jest refundowana. Każda chemioterapia jest refundowana. 4 (co 3 tygodnie) to jest np dexorubicyna plus (i tutaj jest kilka do wyboru), + 12 (nie 16)paclitaxel co tydzień. Albo 4+4 czyli 4 czerwone plus decetaxel co 3 tygodnie. To jest dokładnie do samo leczenie. Paclitaxel i decetaxel to jest to samo, tylko inne stężenie leku, dlatego jeden się bierze co tydzień a drugi co trzy. Ja byłam na schemacie 4+4, bo nie chciało mi sie co tydzień jeździć na oddział i jest on tak samo refundowany jak 4+12. Trochę jestem zdziwiona, tym co tutaj napisałaś, bo na grupie nic nie wspominałaś, że kazali Ci płacić za chemioterapię. Jeżeli by tak było, to to jest prokuratura. Mamy na grupie Marzannę, która jest prokuratorem, działa w stowarzyszeniu Amazonek i jest zawsze chętna do pomocy dziewczynom. Mamy również doktor Kufel-Grabowską z WCO w Poznaniu, jeżeli masz problem z leczeniem ona również Ci pomoże. Mam do niej numer telefonu, jeżeli potrzebujesz, chętnie Ci udostępnię.