reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pyszności - kulinarne przepisy listopadówek :-)

reklama
To nie pytanie do mnie, ale pozwole sobie odpowiedziec :)
Ja beszamel robie tak :
Rozgrzewam margarynę na gazie, zdjemuje z gazu i dodaje mąkę ciągle mieszając na taka mase, potem dodaje mleko, wstawiam na gaz az bedzie wrzec. Przyprawiam pieprzem sola :) I juz :)
 
Ja tez jestem w szoku i zazdrosna ;) bo sama mam 25 lat i dwie lewe rece w kuchni :)
 
Moze to dlatego ze lubie gotowac i jak juz bylam malutka to zawsze "przeszkadzałam" mamie i chcialam robic wszytsko pokolei :) Pozatym to jak mialam 16 lat to mama wyleciala z tata do hiszpani i zostalam w domu jedyna kobieta bo starsza siostra juz mieszkala z narzeczonym. Wiec zeby moj braciszek starszy nie zmizernial to ktos gotowac musial, wiec przed wyjazdem mama mi napisala "ksiązke" z przepisami :) i sie nauczylam :) Ale kochane nie badzcie zazdrosne, nauczycie sie napewno :) Sa potrawy ktorych nie umiem nie martwcie sie :)
 
lasotka, a jak sie robi beszamel? :)

Elzu, jeśli chodzi o beszamel to ja zawsze robię na prawdziwym maśle (najczęśniec mlekowita) - rozgrzewam ok 50-70g w rondelku, kiedy się rozpuści dodaję ok 2 bardzo czubate łyżki mąki, mieszam. Na chwilę wracam z rondlem na gaz, mieszam, zdejmuję i dodaję powoli mleko, ciągle mieszjąc - tak ok pół litra - z powrotem na gaz i ciągle mieszając doprowadzam do wrzenia a potem to już tylko na najmniejszym gazie jeki możliwy, dodać sol i pieprz i gałkę muszkatołową (obowiążkowo, ale ostrożnie bo można przedawkować;)), kiedy beszamel lekko zgęstnieje jest gotowy do polewania potrawy (bardziej zgęstnieje podczas pieczenia). Co do natki pietruszki - b. drobno posiekaną dodać do sosu tuż przed polaniem potrawy :)
Zawsze wychodzi i do wszystkiego pasuje
Smacznego
 
reklama
ja też do sosu beszamelowego...obowiązkowo daję startą gałkę muszkatałową....
chyba poproszę,żeby M. jutro zrobił lasagne:)

PS. Upssss....mam nadzieję,że nie zuważyłyście tego byka
już poprawiłam:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
 
Ostatnia edycja:

Podobne tematy

Do góry