reklama
To nie pytanie do mnie, ale pozwole sobie odpowiedziec
Ja beszamel robie tak :
Rozgrzewam margarynę na gazie, zdjemuje z gazu i dodaje mąkę ciągle mieszając na taka mase, potem dodaje mleko, wstawiam na gaz az bedzie wrzec. Przyprawiam pieprzem sola I juz
Ja beszamel robie tak :
Rozgrzewam margarynę na gazie, zdjemuje z gazu i dodaje mąkę ciągle mieszając na taka mase, potem dodaje mleko, wstawiam na gaz az bedzie wrzec. Przyprawiam pieprzem sola I juz
Trusia77
Fanka BB :)
Elzu - nie jesteś sama, ja też jestem noga w kuchni, podstawowe zupy i to z jaką mina... Głupich naleśników nie umiem
Moze to dlatego ze lubie gotowac i jak juz bylam malutka to zawsze "przeszkadzałam" mamie i chcialam robic wszytsko pokolei Pozatym to jak mialam 16 lat to mama wyleciala z tata do hiszpani i zostalam w domu jedyna kobieta bo starsza siostra juz mieszkala z narzeczonym. Wiec zeby moj braciszek starszy nie zmizernial to ktos gotowac musial, wiec przed wyjazdem mama mi napisala "ksiązke" z przepisami i sie nauczylam Ale kochane nie badzcie zazdrosne, nauczycie sie napewno Sa potrawy ktorych nie umiem nie martwcie sie
lasotka, a jak sie robi beszamel?
Elzu, jeśli chodzi o beszamel to ja zawsze robię na prawdziwym maśle (najczęśniec mlekowita) - rozgrzewam ok 50-70g w rondelku, kiedy się rozpuści dodaję ok 2 bardzo czubate łyżki mąki, mieszam. Na chwilę wracam z rondlem na gaz, mieszam, zdejmuję i dodaję powoli mleko, ciągle mieszjąc - tak ok pół litra - z powrotem na gaz i ciągle mieszając doprowadzam do wrzenia a potem to już tylko na najmniejszym gazie jeki możliwy, dodać sol i pieprz i gałkę muszkatołową (obowiążkowo, ale ostrożnie bo można przedawkować), kiedy beszamel lekko zgęstnieje jest gotowy do polewania potrawy (bardziej zgęstnieje podczas pieczenia). Co do natki pietruszki - b. drobno posiekaną dodać do sosu tuż przed polaniem potrawy
Zawsze wychodzi i do wszystkiego pasuje
Smacznego
reklama
Podobne tematy
Podziel się: