reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pyszności - kulinarne przepisy listopadówek :-)

reklama
To nie pytanie do mnie, ale pozwole sobie odpowiedziec :)
Ja beszamel robie tak :
Rozgrzewam margarynę na gazie, zdjemuje z gazu i dodaje mąkę ciągle mieszając na taka mase, potem dodaje mleko, wstawiam na gaz az bedzie wrzec. Przyprawiam pieprzem sola :) I juz :)
 
Ja tez jestem w szoku i zazdrosna ;) bo sama mam 25 lat i dwie lewe rece w kuchni :)
 
Moze to dlatego ze lubie gotowac i jak juz bylam malutka to zawsze "przeszkadzałam" mamie i chcialam robic wszytsko pokolei :) Pozatym to jak mialam 16 lat to mama wyleciala z tata do hiszpani i zostalam w domu jedyna kobieta bo starsza siostra juz mieszkala z narzeczonym. Wiec zeby moj braciszek starszy nie zmizernial to ktos gotowac musial, wiec przed wyjazdem mama mi napisala "ksiązke" z przepisami :) i sie nauczylam :) Ale kochane nie badzcie zazdrosne, nauczycie sie napewno :) Sa potrawy ktorych nie umiem nie martwcie sie :)
 
lasotka, a jak sie robi beszamel? :)

Elzu, jeśli chodzi o beszamel to ja zawsze robię na prawdziwym maśle (najczęśniec mlekowita) - rozgrzewam ok 50-70g w rondelku, kiedy się rozpuści dodaję ok 2 bardzo czubate łyżki mąki, mieszam. Na chwilę wracam z rondlem na gaz, mieszam, zdejmuję i dodaję powoli mleko, ciągle mieszjąc - tak ok pół litra - z powrotem na gaz i ciągle mieszając doprowadzam do wrzenia a potem to już tylko na najmniejszym gazie jeki możliwy, dodać sol i pieprz i gałkę muszkatołową (obowiążkowo, ale ostrożnie bo można przedawkować;)), kiedy beszamel lekko zgęstnieje jest gotowy do polewania potrawy (bardziej zgęstnieje podczas pieczenia). Co do natki pietruszki - b. drobno posiekaną dodać do sosu tuż przed polaniem potrawy :)
Zawsze wychodzi i do wszystkiego pasuje
Smacznego
 
reklama
ja też do sosu beszamelowego...obowiązkowo daję startą gałkę muszkatałową....
chyba poproszę,żeby M. jutro zrobił lasagne:)

PS. Upssss....mam nadzieję,że nie zuważyłyście tego byka
już poprawiłam:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
 
Ostatnia edycja:

Podobne tematy

Do góry