reklama
Miłka79
Zaangażowana w BB
ja jeszcze daję posiekany koperek, daje wtedy taki fajny smaczekPrzygotuj:
*ziemniaki – ja zawsze robie z kilograma :
* jedno jajko
* 1-2 łyżki mąki
* troche soli
* trochę pieprzu
Zetrzyj na bardzo drobnej tarce surowe kartofle a cebule na średniej. Dodaj jajko, mąke, przypraw do smaku. Mieszaj na jednolitą mase. Jeżeli będzie za bardzo wodniste dodaj jeszcze troche mąki.
No i teraz trzeba usmażyć
Smacznego
paulinka109
Fanka BB :)
Mysza - ja jeszcze KONIECZNIE dodaję czosnek, cebulę i vegetę. Smak jest o wiele bardziej wyraźny i od samego zapachu ślinka cieknie!!! Szczerze się przyznam, ze ja wszystkie składniki dodaję na oko Moje placki nie są za bardzo wodniste tylko dodaję wiecej mąki, zeby były bardziej "ubite" I zawsze dodaję przynajmniej 2 jajka Mnie zamiast tarki służy robot kuchenny Ale zanim go kupiłam nie raz były "krwawe" placki z powodu tarki )) Raz wkroiłam jeszcze do masy szczypiorek a innym razem drobno pokrojoną paprykę czerwoną PRZEPYSZNE!! Ale to zależy kto co lubi Ahhh... no i obowiazkowo zjadać z tłustą śmietaną
Rewelacyjne są też placki ziemniaczane z gulaszem tzw "placek po węgiersku" Ale to moze innym razem
Rewelacyjne są też placki ziemniaczane z gulaszem tzw "placek po węgiersku" Ale to moze innym razem
Ostatnia edycja:
to ja robię tak:
naleśniki:
1 szklanka mąki;
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej (lub niegazowanej)
2-3 jajka
szczypta soli
jak na słodko to łyżeczka cukru
i wszystko mieszam mikserem więc się nie przejmuję kolejnością wrzucania :-)
Taka porcja starcza na mniej więcej 8 sztuk.
co do serka to ja robię tak, że rozdrabniam widelcem jedną kostkę (można zmielić), dodaję, łyżkę śmietany, trochę mąki (łyżka płaska), żółtko, pianę z białka cukier (może być trochę waniliowego) do smaku - ja nie lubię bardzo słodkiego wiec tak 2 łyżki tylko
ja lubię z cynamonem, ale np. mój P. cynamonu nie lubi i woli kilka kropel soku z cytryny ...
do takiego serka placki smażymy z jednej strony, nakładamy serek na usmazoną stronę i potem na patelni na masełku podgrzewamy
naleśniki:
1 szklanka mąki;
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej (lub niegazowanej)
2-3 jajka
szczypta soli
jak na słodko to łyżeczka cukru
i wszystko mieszam mikserem więc się nie przejmuję kolejnością wrzucania :-)
Taka porcja starcza na mniej więcej 8 sztuk.
co do serka to ja robię tak, że rozdrabniam widelcem jedną kostkę (można zmielić), dodaję, łyżkę śmietany, trochę mąki (łyżka płaska), żółtko, pianę z białka cukier (może być trochę waniliowego) do smaku - ja nie lubię bardzo słodkiego wiec tak 2 łyżki tylko
ja lubię z cynamonem, ale np. mój P. cynamonu nie lubi i woli kilka kropel soku z cytryny ...
do takiego serka placki smażymy z jednej strony, nakładamy serek na usmazoną stronę i potem na patelni na masełku podgrzewamy
Obejrzałam godzinę temu końcówkę prodgramu kulinarnego na TVN Style i zrobiłam przed chwila ciasteczka karmelowo migdałowe. Polecam, bo pyszne :-)
Robiłam na spróbowanie więc wzięłam małe ilości składników i z tego mi wyszło 7 ciasteczek.
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą ok. pół szklanki i na małym ogniu gotuemy tak długo, aż zrobi sie karmel (ok. 10 minut).
Na osobnej patelni prażymy płatki migdałowe, dorzucamy do karmelu i mieszamy. Od razu wykładamy łyżką na papier do pieczenia lub folię aluminiowa. Zastygają w 15 minut.
Mysza, ja ser do nleśników robię tak. Biorę ser waniliowy z Biedronki, taki w kubełku, dodaje trochę śmietany, cynamon, namoczone rodzynki, troszeczkę wanilii i czasami dorzucam trochę pokruszonej czekolady. Nie słodzę, ponieważ ser jest słodki.
Natomiast placki zawsze robie na oko :-)
Robiłam na spróbowanie więc wzięłam małe ilości składników i z tego mi wyszło 7 ciasteczek.
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą ok. pół szklanki i na małym ogniu gotuemy tak długo, aż zrobi sie karmel (ok. 10 minut).
Na osobnej patelni prażymy płatki migdałowe, dorzucamy do karmelu i mieszamy. Od razu wykładamy łyżką na papier do pieczenia lub folię aluminiowa. Zastygają w 15 minut.
Mysza, ja ser do nleśników robię tak. Biorę ser waniliowy z Biedronki, taki w kubełku, dodaje trochę śmietany, cynamon, namoczone rodzynki, troszeczkę wanilii i czasami dorzucam trochę pokruszonej czekolady. Nie słodzę, ponieważ ser jest słodki.
Natomiast placki zawsze robie na oko :-)
reklama