reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pyszności - kulinarne przepisy listopadówek :-)

reklama
Przygotuj:
*ziemniaki – ja zawsze robie z kilograma :
* jedno jajko
* 1-2 łyżki mąki
* troche soli
* trochę pieprzu

Zetrzyj na bardzo drobnej tarce surowe kartofle a cebule na średniej. Dodaj jajko, mąke, przypraw do smaku. Mieszaj na jednolitą mase. Jeżeli będzie za bardzo wodniste dodaj jeszcze troche mąki.

No i teraz trzeba usmażyć

Smacznego
ja jeszcze daję posiekany koperek, daje wtedy taki fajny smaczek :)

Mysza - ja jeszcze KONIECZNIE dodaję czosnek, cebulę i vegetę. Smak jest o wiele bardziej wyraźny i od samego zapachu ślinka cieknie!!! Szczerze się przyznam, ze ja wszystkie składniki dodaję na oko ;) Moje placki nie są za bardzo wodniste tylko dodaję wiecej mąki, zeby były bardziej "ubite" :) I zawsze dodaję przynajmniej 2 jajka :) Mnie zamiast tarki służy robot kuchenny ;) Ale zanim go kupiłam nie raz były "krwawe" placki z powodu tarki :))) Raz wkroiłam jeszcze do masy szczypiorek a innym razem drobno pokrojoną paprykę czerwoną :) PRZEPYSZNE!! Ale to zależy kto co lubi ;) Ahhh... no i obowiazkowo zjadać z tłustą śmietaną :D
Rewelacyjne są też placki ziemniaczane z gulaszem tzw "placek po węgiersku" :) Ale to moze innym razem :D

Ostatnia edycja:
Ja też uwielbiam placki (w wersji ze śmietana, chociaż mężczyźni w mojej rodzinie z cukrem jadają :-) ), ale zawsze sobie zamawiam u mojej mamy jak przyjeżdżam bo ona ma robota :-)

Kobietki czy możecie zamieścić przepis na naleśniki z serem ?!?
Napiszcie też jak zrobić taki dobry słodki ser do naleśników.
Będę wdzięczna.

to ja robię tak:

naleśniki:
1 szklanka mąki;
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej (lub niegazowanej)
2-3 jajka
szczypta soli
jak na słodko to łyżeczka cukru
i wszystko mieszam mikserem więc się nie przejmuję kolejnością wrzucania :-)
Taka porcja starcza na mniej więcej 8 sztuk.

co do serka to ja robię tak, że rozdrabniam widelcem jedną kostkę (można zmielić), dodaję, łyżkę śmietany, trochę mąki (łyżka płaska), żółtko, pianę z białka cukier (może być trochę waniliowego) do smaku - ja nie lubię bardzo słodkiego wiec tak 2 łyżki tylko
ja lubię z cynamonem, ale np. mój P. cynamonu nie lubi i woli kilka kropel soku z cytryny ...

do takiego serka placki smażymy z jednej strony, nakładamy serek na usmazoną stronę i potem na patelni na masełku podgrzewamy

Obejrzałam godzinę temu końcówkę prodgramu kulinarnego na TVN Style i zrobiłam przed chwila ciasteczka karmelowo migdałowe. Polecam, bo pyszne :-)

Robiłam na spróbowanie więc wzięłam małe ilości składników i z tego mi wyszło 7 ciasteczek.

1/4 kostki masła
4 łyżki cukru

Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą ok. pół szklanki i na małym ogniu gotuemy tak długo, aż zrobi sie karmel (ok. 10 minut).
Na osobnej patelni prażymy płatki migdałowe, dorzucamy do karmelu i mieszamy. Od razu wykładamy łyżką na papier do pieczenia lub folię aluminiowa. Zastygają w 15 minut.

Mysza, ja ser do nleśników robię tak. Biorę ser waniliowy z Biedronki, taki w kubełku, dodaje trochę śmietany, cynamon, namoczone rodzynki, troszeczkę wanilii i czasami dorzucam trochę pokruszonej czekolady. Nie słodzę, ponieważ ser jest słodki.
Natomiast placki zawsze robie na oko :-)

reklama