reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pyszności - kulinarne przepisy listopadówek :-)

Dziewczyny, poniżej wrzucam przepis kasiazar na zapiekankę.
Co prawda jest w wątku Zachciewajki ale tutaj będzie łatwiej znaleźć jak którąś naleci :-) Mam nadzieję, że nie robię tym blaganu.


Kilka ziemniaków obrac i pokroic w taka kostke (2x2 np) wrzucic do wody i jak sie zagotuje odlac wode. Polowe wrzucic na naczynie zaroodporne , pomaziac majonezem posypac jakąs przyprawa na ziemniaki wrzucic pokrojony w kostke, surowy filet z kurczaka posypac solą przyprawami na to posypac kukurydze . Pozniej zas reszta ziemniaków majonez reszta kurczaka przyprawy kukurydza. Wstawic do piekernika ok 180 stopni i tak ok pol godz przed wyjecie posypac góre serem zóltym. Dla mnie pychota :)
A ja zamiast surowego kurczaka wrzucam juz lekko podpieczoą i uduszoną piers i zamiast kukurydzy bo nie lubie za bardzo daje groszek z marchewka . Wtedy okres w piekarniku sie skraca. Kiedys robiłam z kiełbasą zamiast mięsa. tez bylo pycha bo dałam do kiełbaski podsmazonej cebulke . Mozna kombinowac z wszytskim co ma sie w lodówce :)
 
reklama
Kochane a ja robie najprostsza zapiekanke na swiecie ale jest przepyszna :)
kroje ziemniaki w plasterki, jakas kiełbaske wędlinke w kostke, cebulke w kostke i cebulke przypiekam na patelni ścieram ser na tarce i to wszytsko mieszkam w garnku :) Dodaje przypraw, ogolnie tak po omacku co mi sie pod reką zapodzieje :) pieke az beda kartofle mieekie i na sam koniec jeszcze raz posypuje serem :) Uwielbiam ja. Pyszna jest :)
 
To ja dodam swoj przepis na przepyszna zupę-krem z brokułów:

składniki: 0,5 kg brokuła
2 średnie ziemniaki
2 kostki bulionowe
4 łyżki startego sera żółtego
4 lyzki śmietany
troszke soli i pieprzu

Ziemniaczki kroimy w kostke i gotujemy wraz z 1 litrem wody i kostkami bulionowymi ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojonego na czasteczki brokuła i gotujemy kolejny 10-15 minut. Następnie ściągamy z gazu i miksujemy zupkę. Po zmiksowaniu dodajemy serek i smietanę, można jeszcze raz zmiksować. Do smaku doprawić

Ja podaję jeszcze z grzankami z chlebka pokrojonego w kostkę i podsmażonego na patelni.

Zupka baaardzo pożywna.:)
 
aduska- ja znam prawie identyczny przepis :) Tylko troche go sobie przerobiłam i smaze na patelni z 2 ząbki czosnku i zasmazam z mąką wtedy to daje do wywaru a potem do blendera i jeszcze do blednera idzie bazylia świeża 1 doniczka . Wtedy ma taki fajny posmak i zapach bazylii Bo ja generalnie uwielbiam krem z bazylii tylko ze droga ta zupka jest bo to z kilku doniczek trzeba zrobic wiec oszukuje brokułami :)
 
Przepis na cieniutkie , pyszne nalesniki :)

na jedna porcje przepis jest taki:

100 g maki zwyklej
300 ml mleka zwyklego
2 jajka
szczypta soli
cukieru waniliowego
2 lyzki oleju

Ta porcja ledwie starcza na 2 osoby wiec ja robie dla naszej dwójki z półtora porcjii i smaze na margarynie zwykłej , mi wtedy one bardziej smakują a jako nadzienie na nie daje albo drzemiki albo serek danio :-)
 
kasiazar - bardzo prosty i praktyczny przepis :) Ja jako nadzienie daje jeszcze twarozek zmieszany z gęstą śmiataną i cukrem :) Albo właśnie dżem ale koniecznie domowej roboty ;) Coś pysznego :)))
 
ja dziś walczę z beef stroganovem - niestety mocno się zawiodłam na wole z reala.. ostatni raz wzięłam coś z mięsnego!

Co do zapiekanek ziemniaczanych, to uwielbiam po bawarsku. Jest mega prosta i smaczna pod warunkiem, że ziemniaki dobre. Wg. mnie do zapiekania najbardziej nadają się odmiany czerwone.
1,5kg pyr - ugotować w osolonej wodzie
20dkg wędzonego boczku podsmażyć z 2 średnimi cebulami
składniki połączyć

połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego
posypać grubą warstwą sera polać beszamelem
rozłażyć druga połowę ziemniaków z boczkiem i zalać beszamelem, całość posypać tartym parmezanem, ewentualnie parmino.

do beszamelu zawsze dodaję natkę zielonej pietruszki - kto sprobuje, pozostanie wierny właśnie tej wersji ;)
 
Ostatnia edycja:
reklama
ja też nie umiem robić takich cienkich naleśników /:
umiem tylko pankcakes'y:)uwielbiam z musem malinowym, albo syropem pigwowym...albo obsypane cukrem pudrem:)
 

Podobne tematy

Do góry